Dodaj do ulubionych

Problem z wyrobieniem paszportu

12.06.11, 20:02
Chce wyrobic dziecku paszport. I mam takie pytanie.Wiadomo, ze na wyrobienie tego dokumentu potrzebny jest podpis obojga rodzicow. Ojciec mojego dziecka pozbawiony jest wladzy rodzicielskiej. W takim razie jakie musze przedstawic dokumenty w urzedzie paszportowym, aby potwierdzic ten fakt?
Czy wyrok sadu wystarczy? Czy moze musze wystapic o jakis wniosek do sadu?
Z gory dziekuje za informacje.
Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: Problem z wyrobieniem paszportu 12.06.11, 20:16
      wyrok sądowy powinien wystarczyć.
    • krolowanocy Re: Problem z wyrobieniem paszportu 13.06.11, 01:18
      www.mazowieckie.pl/urzad/urzad_wojewodzki_paszporty_maloletnie.html
      • zjawa1 Re: Problem z wyrobieniem paszportu 13.06.11, 13:21
        Dziekuje za pomoc. Tak, tez myslalam, ze chyba trzeba jakies ozeczenie. Wyrok sadu moze byc nie aktualny, ze wzgledu na date jego wydania i w miedzy czasie cos moglo ulec zmianie.
        Czyli musze do Sadu dodatkowo udac sie...
        • satelitka1 Re: Problem z wyrobieniem paszportu 13.06.11, 14:07
          witam, wyrabiałam paszport w takiej samej sytuacji i w zupełności wystarczyło orzeczenie o pozbawieniu praw wink więc jesli takowe posiadasz - nie musisz dyrdać do sądu po kolejne wink
          • zjawa1 Re: satelitka1 13.06.11, 21:15
            Hej. Wlasnie nie do koncasad Bo dzwonilam dzis do swojego urzedu paszportowego oraz do Sadu.
            Jesli wyrok uprawomocnil sie jakies chyba do 3 miesiecy wstecz maksymalnie, to jest on wtedy wiarygodnym dokumentem potwierdzajacym taki stan rzeczy. Natomiast, jesli wyrok zapadl duzo dawniej, to juz nie jest. Bowiem, jak mnie poinformowano, ojciec dziecka mogl wniesc do sadu wniosek o przywrocenie czy nadanie wladzy rodzicielskiej itp.
            Ogolnie musze isc do Sądu skierowac wniosek o sporzadzenie zaswiadczenia okreslajacego jak wyglada sytuacja na dzien dzisiejszysad
            • miaowi Re: satelitka1 13.06.11, 21:42
              Tak, ja przy każdym odnowieniu paszportu czy zapisie do przedszkola musze dyndać do sądu po update.
              • krolowanocy Re: satelitka1 13.06.11, 22:18
                przy zapisie do przedszkola? bez sensu, ja nie musiałam. ani przy zapisie do przedszkola ani do szkoły
            • otoja69 Re: satelitka1 14.06.11, 13:42
              Tylko, że to nie przełożenia w żadnych przepisach czy ich regulaminach. Ja wyrabiałam córce paszport wszystko dokładnie sprawdziłam i też Pani w okienku nie chciały przyjąć "starego" orzeczenia. Uparłam się że ie wyjdę jak nie dadzą mi odmowy na piśmie z podaniem dokładnego przepisu na podstawie nie chcą przyjąć dokumentów. Okazało się że można tylko że urząd paszportowy sam musi wystosować pytanie do sądu czy nic się nie zmieniło a im sie po prostu nie chce tego robić. Tak samo jak zmieniałam córce nazwisko orzeczenie było już ok.2 letnie i nikt nie robił problemów.
              Ja załatwiałam na Kruczej w Warszawie.
              • zjawa1 Re: satelitka1 14.06.11, 21:32
                Wiesz, jakbym miala siedziec i czekac, az laskawie du... rusza i zapytaja, to wole sama to zalatwic, bo zalezy mi na czasie. Zlozylam juz dzis w sadzie stosowny wniosek-oplata 6zl!
                Na paszport tez troche bede musiala poczekac, choc nie trwa to tak dlugo jak w wypadku osoby doroslej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka