w-kasik 10.01.08, 22:49 Czy któraś z was dostaje alimenty od dziadków dziecka, bo "tatus" nie płaci??? Jak to załatwiłyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to.ja.kas Re: alimenty od dziadków?? 10.01.08, 23:41 Moi eks tesciowie płaca za syna ale to nieoficjalnie, wystraszyli sie jak przyszedł komornik (widze kto wypełnia druk przekazu pocztowego). Na forum "rozwod i co dalej" jest naprawde wyjątkowo dobry prawnik, który na takie pytania reaguje bardzo szybko.Zajrzyj tam i poproś o pomoc Majkela, znajac jego niezawodnosc iscie jak u supermena napewno odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: alimenty od dziadków?? 11.01.08, 10:07 taaaaaaaak prawnik moze i dobry ale sa ludzie którzy najpierw ci dokopia ze chcesz wycisnąc biednych staruszków! Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: alimenty od dziadków?? 11.01.08, 16:07 Oliwja nie chodziło o problem, tylko o forme Twojej wypowiedzi. Czasem emocje warto schowac w kieszen. To ze jestem ateistką nie bede na forum wołać, że Marja to "zła kobieta była" itp teorii wygłaszac, bo kogos moge urazic. Rozumiesz o czym mowie? Odpowiedz Link Zgłoś
w-kasik Re: alimenty od dziadków?? 11.01.08, 19:44 gdzie mam znaleść to forum? Tu nie znalazłam.. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: alimenty od dziadków?? 11.01.08, 21:30 tiny.pl/pnwn Na samym dole strony - wzór pozwu. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Acha 11.01.08, 21:37 "jeżeli jedno z rodziców jest całkowicie niezdolne do wykonywania ciążącego na nim obowiązku alimentacyjnego, wówczas obowiązek ponoszenia w całości ciężarów związanych z utrzymaniem i wychowaniem wspólnych dzieci spoczywa w zasadzie na drugim rodzicu. Dopiero wówczas, gdy zostało ustalone, że drugi z rodziców – pomimo odpowiedniej staranności i wykorzystania wszystkich możliwości zarobkowych – nie był w stanie sprostać w całości lub części swoim obowiązkom względem dzieci i z tego powodu potomstwo mogłoby znaleźć się w niedostatku – w grę wchodziłby subsydiarny obowiązek dalszych krewnych, a w szczególności dziadków" Czyli jesli jestes w stanie utrzymac dziecko sama, to nie licz na alimenty od dziadków. Sąd weźmie pod uwagę wiek dziecka (większe szanse, gdy poniżej 3 lat) i przede wszystkim Twoje możliwosci zarobkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
a.l.o.e.s Re: alimenty od dziadków?? 16.01.08, 00:11 Moja była teściowa płaci mi absolutnie dobrowolnie,sama wyszła z tą propozycją,mówiąc,że 'skoro już była taka głupia,że sama namawiała syna,żeby nie chodził do psychiatry i nie brał leków,to przynajmniej te alimenty dla dzieci będzie płacić bo przecież gdyby się nie wtrąciła to on byłby dziś zdrowy'.I powiem wam,że to było największe zaskoczenie w moim życiu.Do momentu tej rozmowy byłam pewna,że nic mnie już nie zaskoczy... Odpowiedz Link Zgłoś
zakatekdumania Re: alimenty od dziadków?? 16.01.08, 17:22 Znam taki przypadek. Matka studentka, ojciec nieuczacy sie, niepracujacy, len i obibok. Rodzice ojca sami skontaktowali sie z dziewczyna i droga sadowa zawarli ugode dot. alimentow. Dodam, ze oboje dziadkowie sa sedziami. Czyli mozna. W tym przypadku wydaje mi sie, ze chcieli uniknac rozglosu, jakiego zapewnilby syn na kolejnych rozprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
prezes_pan Re: alimenty od dziadków?? 21.02.08, 23:33 Mimo wszystko jest to extremum. Rozumiem błędy wychowawcze w młodości, ale... nie zawsze tak jest. Niektórzy się po prostu rodzą felerni. I karać za tą ich nieodpowiedzialność rodziców? A co ci ludzie winni? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: alimenty od dziadków?? 21.02.08, 23:52 felerni? znaczy co rodzi sie dziecko napietnowane głupotą przyszłosci?Rodzi sie chłopiec i juz wiadomo ze bedzie z niego su.. Rozumiem ze piszac felerni masz an mysli ludzi uposledzonych umyslowo i fizycznie.... ale tacy ludzie zazwyczaj nie maja potem swoich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: alimenty od dziadków?? 21.02.08, 23:54 a jeszcze jedno.... rodzice sa o tyle winni na ile dziecko wychowali i jak je wychoali. jesli chowa sie synka w poczuciu szacunku wlaśnej wartości to rzadko sie zdazrza zeby był nieodpowiedzialny w takie sposó aby zostawic matkę swojego dziecka czy dzieci i potem nie dawac na utrzymanie swojego dzieła. A jesli dziecko jest chowane metoda wszystko mi wolno wszytsko mi sie nalezy to ..... coż pelano tu takich exiów Odpowiedz Link Zgłoś