olamortel 27.03.10, 18:59 wiem że to lek p/refluksowy ale... zauważyłam że u mojej córki częściej zdarza się ulewanie,nie tylko mleka ale również samego Debridatu, odkąd zaczeła go pić. Czy zauważyłyście to u swoich dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wilma.flintstone Re: reakcja na Debridat 27.03.10, 19:05 Nie, ale gdybym zauwazyla, to przestalabym podawac. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
yadrall Re: reakcja na Debridat 27.03.10, 21:37 To nie lek p/refluksowy!!! a przeciwkolkowy i na bole brzuszka. Proponuje podawac ten lek przed karmieniem-nawet jak maluch uleje po jedzeniu to bedzie to glownie mleko,a nie lakarstwo. Chyba,ze male faktycznie b. ulewa to sugeruje pogadac z pediatra. Moj czasem ulewa,ale nie ma to ziazku z Debridatem. Odpowiedz Link Zgłoś
olamortel Re: reakcja na Debridat 27.03.10, 21:58 na pewno jest p/refluksowy jest podawany przed jedzeniem 15 minut i zanim minie te 15 min to ulewa i widze że to Debridat do pediatry na pewno się udam Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: reakcja na Debridat 28.03.10, 10:07 jeden i drugi synek pili debridat na ulewanie... lek podawałam im bezpośrednio przed mlekiem. nigdy nie zdarzyło się, aby ulali go, jedynie mleko, mnóstwo mleka... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia81 Re: reakcja na Debridat 28.03.10, 11:21 u nas było identycznie z sab simplexem! jak tylko zaczęliśmy go podawać (w 3 tygodniu) mały ulewał dwa razy więcej niż wcześniej...trwało to w sumie dwa tygodnie, potem sytuacja wróciła do normy. Dziecko musi się chyba po prostu przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: reakcja na Debridat 28.03.10, 22:37 > na pewno jest p/refluksowy Zaręczam Ci, że nie jest, niestety. Debridat nie ma żadnego wpływu na mięśniówkę przełyku i żołądka, co jest potwierdzone wieloma badaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: reakcja na Debridat 28.03.10, 22:35 Debridat działa na jelita, natomiast nie ma żadnego wpływu na refluks. To częsty błąd lekarzy rodzinnych, którzy próbują tym refluks "wyleczyć". Natomiast dziecko może nie tolerować jakiegoś składnika leku i stąd ulewania. Odpowiedz Link Zgłoś
settimana Re: reakcja na Debridat 29.03.10, 12:14 hej moj synek ( 5tyg) dostal debridat niby na ulewanie bo zaczal czesciej ulewac. Nie polepszalo sie ale podobno trzeba ten lek ok 10 dni podawac by zaczlal dzialac. Ja po 8 zwatpilam bo bylo coraz gorzej. Maly ulewal po 10 razy na dzien praktycznie cala zawartoscia zoladka. Poczytalam w necie i natknelam sie na podobny watek jak ten na forum, Karmienie piersia, gdzie mamy wypoiwadaly sie ze dziecko bardziej ulewa po debridacie. Odstawilam lek w czwartek- poprawa niemalze natychmiastowa. Maly od piatku ulewa 2-3 razy swiezym mleczkiem zaraz po jedzeniu a nie takim przetrawionym jak przy debridacie. Odstaw na 2-3 dni, jak zauwazysz to niedawaj tego dziecku, nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
minio2010 Re: reakcja na Debridat 29.03.10, 14:12 Synek ma skończone 3 m-ce, od ponad miesiąca podaje mu debridat 3 x dziennie 15 min przed jedzeniem.Miał straszne kolki, ale od samego początku brania tego lekarstwa jak ręką odjął Brak ulewania także, a przez te kolki to i mu się ulewało i parę razy zwymiotował świeżym mleczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: reakcja na Debridat 29.03.10, 22:42 A czy debridat nie jest wycofany? Swego czasu była afera, ze powodował kłopoty z sercem.... Odpowiedz Link Zgłoś
oltremare Re: reakcja na Debridat 30.03.10, 12:02 Ja tez podawalam Debridat, moj synek ulewal do 9 miesiaca, mial problem z refluksem. Pediatra zalecila podawac Debridat na 20 minut przez jedzeniem, i pomagal, zdarzaly sie ulewania, ale nie plakal juz po ulewaniu. Pozatym czytalam zeby nie stosowac dluzej niz 4 tygodnie bo ma jaies skutki uboczne jak ktos napisal cos z sercem i jeszcze jakies inne. Stosowalam tylko 3 tygodnie, ale co najwazniejsze to synek juz nie plakal(choc ulewania dopiero przeszy okolo 9 miesiaca) Odpowiedz Link Zgłoś