Dodaj do ulubionych

Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramigen

07.05.10, 14:47
Mój synek ma 11 tygodni i od dnia urodzin strasznie cierpi z powodu wzdęć. Wypróbowałam już chyba wszystko co możliwe, ale sytuacja nic się nie poprawia.
Pediatra przepisał mu Nutramigen i spróbuję sprawdzić jak mały zareaguje na niego ( o ile będzie chciał jeść).
Proszę o radę w jaki sposób przejść z Bebilonu na nutramigen.
Czy od razu zmienić, czy stopniowo raz dawać Bebilon a raz Nutramigen ?
Ile czasu potrzeba aby ocenić, czy nutramigen pozytywnie zadziałał (lub nie)?

Obserwuj wątek
    • mumi7 Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 16:29
      Skoro dziecko cierpi, daj od razu. Powinna byc widoczna poprawa. Nie
      ma na co czekac,zresztą mieszanie mm i hydrolizatu jest bez sensu -
      pomieszanie da żaden efekt, bo dalej dajesz częściowo zwykłe mm.
      • zabcia35 Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 16:47
        julka ! Jak miło Cie znów widzieć pamietam Cie z naszego watku o
        tescie Pappa smile Chyba to Ty ?
        Kochana, podawaj hydrolizat tak jak radzi mumi7.Nie powinno byc
        problemu z tolerancją jedynie smak jest dosc specyficzny.A na kolkę
        niezawodny jest SAB SIMPLEX kropelki.
        Co u Ciebie ?
        • julka1967a Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 17:37
          Dzięki wielkie za pomoc. Spróbuję mu wieczorem podać ten nutramigen.

Witaj zabcia35
          To ja, Ciebie też pamiętam wątków o amniopunkcji.
          Urodziłam przez cc (mały się nie odwrócił)w 36 tc synka, ważył tylko 2,5 kg. Od powrotu ze szpitala mały ma ciągle bóle brzucha i problemy z wydalaniem gazów. W tej chwili jeszcze ratuję się rurkami medi globe, ale to tylko ulga na chwilę i strasznie nie lubię mu wkładać ich do pupy.
          Za 10 dni skończy 3 miesiące ale nie chce mi sie wierzyć, że te bóle kiedyś sie skończą.

• ma_niusia Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 17:54
            Tak, ja też polecam od razu zmiane. Moze nie polubić smaku, ja miałam tragedię
            przez pierwsze 3 dni prawie wogóle nie jadł (po 10-20ml na posiłek!). U nas
            pomogłą dopiero zmiana na "dwójkę" (po 4 mies) wtedy już jadł normalnie. Może
            być ciężko ale da się przeżyć. Powodzenia smile
    • abejita Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 17:52
      ja od poczatku karmilam mieszanie, na poczatku podawalam zwykle mm,
      ale maly tez cierpial z powodu wzdec. Po drodze probowalismy mleka
      HA ale niewiele zmienilo. Na Nutramigen przeszlismy jak synek mial
      ok. 2,5 miesiaca od razu bez mieszania mm z Nutramigenem. Poprawa
      nastapila b. szybko wlasciwie juz nastepnego dnia. Pozdrawiam
    • julka1967a Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 19:57
      Dostał pierwszą porcję. Dałam mu 90 ml i wypił wszystko bez problemów. Tylko dużo mu się ulało i to dwa razy. Mleko mu sie rzadko ulewało a jak już to takie ścięte.
      Oby tylko pomogło.
      • alutka147 Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 20:17
        U nas też tak było, Nutramigen pomógł po jakiś 2 dniach była znaczna
        poprawa, jak synek skończył 3 m-ce spróbowałam Bebilon Comfort ma
        mniej laktozy i jest ok. Wcześniej próbowaliśmy zmianę na NAN HA i
        prężenia powracały.
    • memphis90 Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 21:49
      Pamiętaj tylko, że po Nutramigenie kupa się robi zielonkawa, żebys się
      nie wystraszyła.
      • ma_niusia Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 07.05.10, 22:08
        U nas było wręcz przeciwnie - przed Nutramigenem na NAN HA była zielona a po
        Nutrze od razu się poprawiła. Poprawa była od pierwszego dnia (było nieco
        lepiej, a po tygodniu już wszystko było ok).
        • alutka147 Pytanie do ma_niusia 07.05.10, 22:15
          Czy przeszłąś na Nutramigen tylko z powodu zielonych kupek po Nan
          HA? Pytam bo mój maluch również robi na zielono i pediatra zalecił
          spróbować znowu nutr. a teraz jest na Bebil. Comf. ale czytałam że
          po mlekach HA zieleń w kupce to chyba norma ?
          • ma_niusia Re: Pytanie do ma_niusia 07.05.10, 22:25
            Ja też czytałam, że po HA zielone kupki to norma, jak również po innych mlekach
            wzbogaconych żelazem szczególnie!

U nas nie chodziło o kupki (które poza kolorem były ok), ale Mały przestał
            przesypiać noce (jadł mój pokarm odciągany 2 miesiące, potem miesiąc karmienie
            mieszane z NAN HA a potem już samo NAN HA i wtedy się zaczęło), dostawał na noc
            porządną butlę mleka a potem kilkanaście lub kilkadziesiąt pobudek w nocy, gazy
            okropne, prężenie się, płacze godzinami trwające, głównie w nocy właśnie. Poza
            tym nagle strasznie sucha skóra mu się zrobiła, czerwone policzki i lekka
            wysypka na dekolcie, na szyi, ramionach. Po przejściu na Nutrę od razu lepiej.
            Ale Młody ogólnie mega alergik (po mnie, tylko ja wziewnie on pokarmowo na
            razie), bezmleczny, bezjajeczny, bezglutenowy, wielu owoców nie może i
            niektórych warzyw.

Jeśli u Was jest tylko zielona kupka, nie śmierdząca jakoś bardzo, nie wodnista
            i strzelająca, bez pasemek śluzu - to moim zdaniem spoko, chociaż pamiętaj, że
            ja lekarzem nie jestem wink
            • alutka147 Re: Pytanie do ma_niusia 07.05.10, 22:49
              ma_niusia napisała:

> Jeśli u Was jest tylko zielona kupka, nie śmierdząca jakoś bardzo,
              nie wodnista
              > i strzelająca, bez pasemek śluzu - to moim zdaniem spoko, chociaż
              pamiętaj, że
              > ja lekarzem nie jestem wink

Czasami na forum dowiaduję się o wiele więcej niż od lekarza smile
              Doświadczenie innych mam jest bezcenne. Niby kupki są ok początkowo
              były wodniste, ale jak zaczełam tydzień temu rozszerzać dietę
              zaczeły być trochę bardziej papkowate. Śluzu nie widać tylko takie
              żółte grutki( przepraszam za opis, to moje pierwsze dziecię smile
              Karmię mieszanie to może dlatego te grutki. Nie wiem, a lekarzowi
              łatwo powiedzieć, spróbuj Nutamig. może się uda, a może nie a
              dziecko będę narażać przez eksperymenty co miesiąc inne mleko. Z
              resztą wyżej wyczytałam, że u kogoś po Nutr. również były zielone
              kupki. Nie będę panikować może spróbuje jakieś inne HA?
          • julka1967a Re: Pytanie do ma_niusia 07.05.10, 22:30
            Mój synek był przez pierwszy miesiąc życia na Bebilonie HA i kupki były żółte jak jajecznicza.
          • joanka-r Re: Pytanie do ma_niusia 10.05.10, 21:31
            kupki o zielonym zabarwieniu są normalną rzeczą przy sztucznych mieszankach, zawierajacych żelazo.
    • dori.28 Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 09.05.10, 22:48
      Niestety, kiedy dziecko rozsmakowało się w bebilonie, może nie chcieć
      Nutramigenusad Spróbuj, bo to dobry środek i już po kilku dniach powinnaś widzieć
      różnicę.
      A gdyby nie posmakowało... proponuję bebilon pepti (też na receptę)
      • julka1967a Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 09.05.10, 23:22
        Bebilon pepti wybróbowałam, chociaż tylko przez jeden dzień, bo zrobiło sie jeszcze gorzej po nim.
        Mój synek nutramigen pije bez problemu (spodziewałam sie tego, bo wypija każde świństwo, które mu podaję. Problem robi sie dopiero po karmieniu, bo wydaje mi sie, że jest mu niedobrze. Płacze aż mu sie dobrze odbije i uleje.
        Poza tym zauważyłam, że nie najada sie nytramigenem. Bebilon dostawał co około 3 godziny po 90-100ml. Teraz wypija 120 ml nutramigenu a po 2 godzinach a nawet jednej już płacze głodny.
        Nie wiem, czy mu pomoże ten preparat. Na razie nie jest źle. Wczoraj miał kolki, nawet jedną dodatkowo w środku nocy. Dziś 3-4 razy musiałam go odgazować (rurką)ale kolki nie miał. Początek kupy jest ładny (w porównaniu po bebilonie) ale na koniec leci mu ciemno zielona płynna.

• kicia_beauty Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 10.05.10, 22:10
          Na ustąpienie dolegliwości po włączeniu hydrolizatu trzeba czekać
          nawet do 3 tygodni. U nas po włączeniu bebilonu pepti przez pierwsze
          dni było gorzej - kolki kilka razy dziennie, straszne ulewanie ( a i
          tak zjadane było dużo mniej niż zwykłego bebilonu ); ale z potem
          wszystko wróciło do normy, kolki sie skończyły, ulewanie się
          zmniejszyło, mała stała się spokojna po jedzeniu, kupy zrobiły się
          regularne i przestały koszmarnie śmierdzieć.
    • joanka-r Re: Przejascie z mleka modyfikowanego na nutramig 10.05.10, 21:30
      Nutramigen ma charakterystyczny smak, nie każde dziecko akceptuje od razu. najpierw dodawaj jedna miarke do mleka obecnego, potem dwie, trzy, az calkowicie wyeliminujesz Bebilon. Ja w zasadzie dałam od razu i maly ''kupil to melko''.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka