Dodaj do ulubionych

pieprzyki, znamiona

29.06.10, 11:48
czy każdy pieprzyk na skórze niemowlaka wymaga konsultacji?
Moja córka ma jak na razie jeden ale podejrzewam, że będzie dość duży.
Znajduje się na łydce i ma średnicę ok. 2mm. Z drugiej strony nóżki robi się
następny.
Boję się, że córka tak jak ja będzie cała w "kropkach" i nie wiem co z tym
robić? Na pewno należałoby skonsultować i obserwować skórę ale ciekawi mnie
czy w przypadku tak małych dzieci wycina się (oczywiście nie u takich
maluszków) podejrzane zmiany skórne?
Czy któraś z mam ma jakieś doświadczenia w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • malazabka.de Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 12:06
      zapytaj o rade dermatologa, czytalam, ze te wrodzone znamiona i te
      ktore, pojawiaja sie w pierwszym roku zycia sa uwarunkowane
      genetycznie i bardzo zadko bywaja grozne,ale lepiej jest je
      obserwowac. Jesli chodzi o ich usuwanie to poczekalabym az dziecko
      troche podrosnie (kilka lat)

pozdrawiam
    • budzik11 Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 12:15
      Nigdy nie konsultowałam jakichkolwiek zmian na skórze niemowląt. Niedawno sama
      będąc u dermatologa zapytałam przy okazji o malutki pieprzyk pod okiem mojej
      5-letniej córki (była ze mną) - lekarka zobaczyła, ale kazała tylko obserwować,
      o żadnym usuwaniu nie może być mowy u takich małych dzieci, bo musiałoby to byc
      robione pod znieczuleniem ogólnym (ja miałam zabieg po znieczuleniu Emlą), bo
      dziecko może się poruszyć, wystraszyć itp. Więc jeśli coś usuwac, to w starszym
      wieku, na pewno nie u niemowlaka - chyba, że byłoby to coś groźnego, czego
      usunięcie byłoby bezpieczniejsze ni skutki narkozy.
      • hanah.vic Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 14:55
        Moja córa (2,5) jest pod opieką dermatologa- ma jeden mału pieprzyk
        na buzi. Sprawdzaliśmy go co pół roku, teraz wystarczy raz na rok. I
        obserwujemy, czy nic się z nim nie dziejesmile
        • ochra Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 15:01
          To chyba normalne że pieprzyki się pojawiają? Wy nie macie
          pieprzyków?
          • memphis90 Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 21:42
            Mi się nic nie pojawia, jeden naczyniak i kilka malutkich włókniaków- ale to
            akurat normalne w ciąży. Jak raz jeden coś mi urosło, to kilka dni później byłam
            już u lekarza, a że miejsce było głupie- od razu wycięłam. Wszystko, co na
            człowieku się pojawia, rośnie, zmienia kolor czy wygląd- powinno być obejrzane
            przez dermatologa.
            • ochra Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 22:03
              A ja mam mnóstwo pieprzyków i znamion, pojawiały się odkąd sięgnę
              pamięcią i dlatego mnie nie przerażają. U małych dzieci ryzyko
              czerniaka jest bardzo niskie.
    • taby Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 15:20
      Witam, czasami znamiona sie jednak wycina - ale tak jak ktoś wcześniej napisał, tylko te, które wyglądają podejrzanie, bo wycięcie tylko pod narkozą. Co prawda "lekką", ale zawsze to znieczulenie ogólne. Mojej córeczce pojawiło się znamię (nie pieprzyk) chyba w 2 mc-u (teraz panna ma już 2 lata i 3 mce). Pediatrze to się nie podobało i kazała z tym do chirurga, nie dermatologa. Chirurg powiedział, że to nic i jak będziemy chcieli to będzie można wyciąć ze względów kosmetycznych w wieku 5-6 lat. Ale pediatra dalej drążyła i kazała iść do poleconego chirurga. I ten kazał wyciąć natychmiast. Mieliśmy szczęście i trafiliśmy do CZD po paru dniach. Wycięto (zabieg krótko trwał, wyszliśmy po 1 dobie). Okazało sie, że znamię faktycznie podejrzane, ale choroba nie złośliwa. Musimy teraz tylko pannę obserwować jakby co. Mam nadzieję, że nie wystraszyłam nikogo. Ważne tylko, żeby chodzić do mądrych lekarzy jak ktoś ma jakieś podejrzenie.
      • zmorapotwora Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 15:35
        U Kuby pojawilo sie chyba w 5 mies na głowce podejrzana plamka. Okazało sie ze
        to znamię łojowe i że poki co nie ma po co wycinac, bo to niegrozne, chyba ze ze
        wzgl estetycznych jak juz bedzie starszy.Warto isc do dermatologa i sie upewnic
    • budzik11 Re: pieprzyki, znamiona 29.06.10, 21:41
      Mojej znajomej pediatra znalazła u dziecka na główce "czerniak". Z taka diagnozą
      skierowała do onkologa. Matka o mało nie osiwiała, cudem załatwiła szybko
      wizytę, a onkolog popatrzył na tę mega podejrzaną "zmianę", zmoczył gazik,
      przetarł, zdrapał, okazało się, że to był strupek.
    • serduszko1984 Re: pieprzyki, znamiona 30.06.10, 06:46
      u mnie syn ma 3 pieprzyki, ale wedlug mnie to normalne i nic z tym nie robie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka