alfa36 11.06.25, 17:13 Czy należy profilaktycznie usuwać pieprzyki? Mam od urodzenia na brzuchu, na słońce nie wystawiam, generalnie to mi nie przeszkadza, ale zastanawiam się nad usunięciem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:17 Idziesz do dermatolozki. Ona ci to ogląda - całą ciebie, wszędzie - i kwalifikuje do usunięcia albo nie. Potem umawiasz się na zabiegi, po tygodniu zdjęcie szwów i problem z głowy Pieprzyki mają swoje własne życie - zwlaszcza jeśli się zmieniają, KONIECZNIE pokaż lekarzowi - specjaliście Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:20 A do dermatologa nie można? Musi być koniecznie dermatolożka? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:26 Skoro kobietę specjalizującą się w dermatologii można nazwać dermatologiem, to faceta tej specjalności można nazwać dermatolożką, w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:28 Yhyyy. Specjalnie dla ciebie i twoich mentalnych kumpeli będę na przyszlosc pisać dermatolozki albo dermatolog. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:47 Nie można było napisać po prostu "dermatologa". Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Pieprzyki 13.06.25, 16:04 Można. Ale większość osób wykonujących tę specjalizację to kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:36 Mnie usunęli, ale ja mam historię czerniaka w bliskiej rodzinie a pieprzyk był duży i paskudny. Kiedyś nawet na plaży kolega krzyknął " masz żuka na plecach!" , taki był duży i brzydki :p Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Pieprzyki 11.06.25, 17:41 nie sposób usuwać każdego pieprzyka, więc zasadniczo należy oprzeć się na opinii lekarza; ale jak masz się denerwować to możesz poprosić o usunięcie niezależnie od opinii lekarza - mój syn miał usuniętą taką zmianę, która mnie niepokoiła a dermatolożka nie stwierdziła wskazań - na tamten czas miała rację, bo zmiany były łagodne, ale moje obawy dotyczyły tego co się może z tego rozwinąć w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pieprzyki 12.06.25, 00:06 Zależy od pieprzyka. Lekarz niech je obejrzy i oceni czy należy wyciąć. Albo sama możesz zdecydować, że ci się nie podoba i chcesz usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Pieprzyki 12.06.25, 08:19 Pieprzyki sa brzydkie, wiec usunelam ile moglam. Ze wzgledow estetycznych. Po co to kontrolowac, skoro mozna usunac? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Pieprzyki 12.06.25, 10:21 Zawsze lubiłam pieprzyki i żałowałam, że nie mam takich ładnych, w stylu Cindy Crawford. Jak to jest, że w kwestiach urody nie da się słuchać tylko siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Pieprzyki 12.06.25, 10:47 Jak Cię irytuje, to usuń. Jak nie usuniesz, to tylko raz na kwartał sprawdzaj czy zaszła w nim jakaś zmiana. Tak jak z każdym innym pieprzykiem. Profilaktycznie usuwa się tylko pieprzyki podejrzane, które lekarz oceni jako takie patrząc przez dermatoskop. U nas w Australii są lekarze rodzinni, którzy się w tym specjalizują, ale w PL chyba każdy dermatolog powinien się na tym znać, wszak skóra to jego specjalizacja. Poza tym usuwanie wielu pieprzyków może być po prostu niepraktyczne jak ktoś ma ich wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Pieprzyki 12.06.25, 16:16 Pokarz lekarzowi, niech oceni. Na pewno pieprzyki, znamiona, co maja swoje zycie, nalezy usuwac. Albo wyjatkowo przeszkadzajace, szpecace. Ja usunelam np jeden z lopatki, bo po pierwsze nie bylam w stanie samodzielnie ocenic, czy cos sie z nim nie dzieje. Nie umialam go sobie sama posmarowac kremem z uva, no i czesto ramiaczko od stanika mi go draznilo. Moj syn ma na plecach jeden, dokladnie posrodku. Puki mamusia, czyli ja, go kontroluje i smaruje, to jest ok. Ale jak dorosnie to bede go namawiac na usuniecie. Usuwalam tez niedawno z karku takie male odstajace fredzle, to sie na starosc chyba robi, hehe. Piec sek i po sprawie, u rodzinnego, wypalone jakas elektroda. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Pieprzyki 12.06.25, 19:16 Rodzinna powiedziała, że należy zrobić z tym porządek nie dlatego, że groźne ale że dotyka stanika. Wysyła do chirurga. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Pieprzyki 13.06.25, 17:37 alfa36 napisała: > Rodzinna powiedziała, że należy zrobić z tym porządek nie dlatego, że groźne al > e że dotyka stanika. Wysyła do chirurga. no to nad czym się zastanawiasz? btw pieprzyk na brzuchu dotyka stanika ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Pieprzyki 13.06.25, 16:32 Chciałabyś usunąć wszystkie? wątpię by to miało sens, ale myślę, ze sens ma udanie się do dermatologa na oględziny i ew. usunąć te które on doradzi. Ja usuwałam dwa na plecach, gdzie ogólnie mam ich najwięcej. O jeden zapytałam sama, bo był z tych wystających, akurat w miejscu zapinania stanika i miałam wrażenie, że czasem go podrażniam, faktycznie lekarz stwierdził, ze w tej sytuacji można usunąć, i drugi sam dermatolog mi zalecił. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pieprzyki 13.06.25, 16:55 Takie które mnie denerwowały/szpeciły usunęłam u dermatologa - wymrażaniem, jednego, który mi wyrósł niżej pod pachą i był ciągle podrażniony brzegiem stanika wycięła mi elegancko chirurg. Albo chirurżka. Odpowiedz Link Zgłoś