Dodaj do ulubionych

Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje?

02.03.11, 09:04
Witamsmile Mam pytanko, córeczka kończy roczek właśnie wakacyjną porą, chcielibyśmy z mężem wyjechać na dwa tygodnie gdzieś gdzie jest ciepło, może we wrześniu. Jakie są wasze doświadczenia wakacyjne? Gdzie byliście i co polecacie? Fajnie by było jechać gdzieś gdzie można robić coś oprócz leżenia na plaży, czyli na przykład zwiedzać okolicę... Dzięki za Wasze odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • pronovia Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 10:11
      Polecam Majorkę, są prześliczne, piaszczyste plaże (wschodnia część wyspy) i parę miejsc do zwiedzania. Byłam w zeszłym roku (w ciąży) i widziałam masę rodzin z maluchami. A sama wyspa prześliczna.
    • rudazmija Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 10:35
      A ja polecam zwykłe polskie morze.Jak nasza córka miala właśnie rok to byliśmy w Jastarni i przemieszczaliśmy sie po całym półwyspie helskim prawie codziennie bo to nie są żadne odległości -ok 20 km,pojechaliśmy samochodem z Krakowa.podróż meczaca deko ale pobyt super.Niestety pogody nad Baltykiem nic nie zagwarantuje nawet w srodku lata a my byliśmy we wrześniu i było słonecznie,ubiór tak na lekką bluzę z dlugim rekawm,i dobrze bo rocznego malucha nikt nie będzie cały dzień prażył na słońcu.Tanie kwatery mozna znależć mnóstwo bo po sezonie,mieliśmy do dyspozycji pokój z kuchnią i łazienką w domu z ogródkiem.Korzystaliśmy z wózka i takiego nosidła turystycznego na stelażu (wypozyczyłam) i złaziliśmy plażą całe wybrzeże,mała posiadywała w tym hehe,maz ją niósł jak na wielbłądzie heh,polecam, w tym roku doszła nam młodsza córka i tez pojedziemy sie najodować we wrześniu.
      • rudazmija Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 10:42
        Aha,i zapomniałam dodać że pozwiedzaliśmy wszystkie latarnie,chaty rybackie,oceanarium,fokarium,male muzea,forty w lesie i co tylko można nad morzem,mała sie swietnie wszedzie bawiła.Podjeżdzalismy na jakies miejsce samochodem,a potem braliśmy wozek w teren i nosidło na plecy,fajnie dni leciały,na nocleg wracaliśmy z reguły pod wieczor.tak ze ja naprawde polecam i bede z dziećmi jeżdzić pomimo że mamy daleko i jedziemy całą noc.
      • maaagdaadamczyk Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 10:46
        wakacje nad Baltykiem sa super o ile jest ladna pogoda...a to ryzyko sad
        • josephine76 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 11:09
          Nie ryzykowalabym wakacji nad polskim morzem ze wzgledu na pogode. Jak bedzie zimno zostana tylko rozrywki w pomieszczeniach czym umeczycie siebie i dziecko. Moj maly byl najszczesliwszy gdy siedzial w morzu srodziemnym przez dwa tygodnie, mial 4 mies. Potem powtorzylismy wypad do cieplych krajow gdy mial 8 miesiecy, piszczal z radosci latajac caly dzien na golasa po plazy.
          • joanna_poz Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 12:10
            dokadnie, dla takiego malucha większą frajda jest pluskanie sie w cieplutkim basenie czy morzu niż - nie oszukujmy się - zwiedzanie latarni nad deszczowym Bałtykiem.
      • lalabamba Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 12:42
        Brzmi nawet nieźle jak na polskie morze, ale obawiam się że mąż raczej nie da się namówić, on jest raczej ciepłolubny, i pewnie wyjazd nad nasze morze we wrześniu nie wyda mu się świetnym pomysłemwink Ale rzeczywiście, myślałam o Majorce lub innej hiszpańskiej wyspie, lub niekoniecznie hiszpańskiej. Dzięki w każdym raziewink
    • dorota_ja Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 11:04
      ja polecam Gran Canarię lub Fuertę. nie tak przeładowane jak Majorka smile a cudne. szczegolnie na GC jest gdzie pojeździć i pozwiedzać. klimat łagodny - nawet w lutym jest super ( 24 stopnie i opalanie ).
      mnóstwo rodzin z maluszkami. czysto - nawet komunikacja miejska z maluchem ok.

dla mnie bomba

• bluemka78 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 11:20
        Generalnie fajnie, ale minusem jest to, ze tam oprocz lata ciagle wieje, a woda w oceanie zimna. Dopiero latem jest przyjemnie, ale to za cieplo dla maluszka. Lepiej jednak cos nad srodziemnym, woda cieplejsza i tez sa fajne nieprzeludnione miejsca, wystarczy wypozyczyc samochod i ruszyc tylek troszke dalej smile
      • fasol-inka Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 16:35
        zgadzam się! byliśmy w październiku na Gran Canarii z pięciomiesięczniakiem - ale latem bym nie pojechała tam - za gorąco
        w każdym bądź razie jesienią znów wyruszymy na Kanary smile
    • joanna_poz Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 12:08
      akurat z rocznym synem zaliczylismy pierwsze wakacje na Krecie.
      ewentualnie do rozwazenia inne wyspy greckiem polecane na wakacje rodzinne.

ze starszym bylismy 3 razy w Turcji - rowniez polecam na wypoczynek z małym dzieckiem ze wzgledu na dobrą infrastrukturę hotelowa, urozmaicenia dla dzieci.
      • dianaro Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 15:17
        Wakacje nad polskim morzem są na pewno sper, pod warunkiem, że jest ładna pogoda, a tego nikt niestety nie może Ci zagwarantować - szkody kasy, zwłaszcza, że mąż ciepłolubny. Tak samo jest i u mnie.
        Syn - jak skończył rok i 3 mies. (zaczynał chodzić) w sierpniu wyjechaliśmy na tydzień do Jantara. Mimo, że nie padało w ogóle i było w miarę ciepło, to dziecko kilka kroków od brzegu morza dostawało gęsiej skórki, zaczynało płakać i nie było mowy o żadnej kąpieli morskiej. Dlatego zaraz po tym pobycie zdecydowaliśmy na wyjazd do Turcji na początku września. Syn doskonale zniósł podróż samolotem i całą drogę od domu aż do hotelu a było to w sumie prawie 12 godzin. Pogoda bajeczna, ciepłe baseny i woda (całe dnie syn spędzał w wodzie majac na sobie kamizelkę i siedząc w kółko dla dzieci). Z racji że nie należy do cierpliwych i z góry odrzuciliśmy fakultety, to wybraliśmy hotel ze wszystkimi możliwymi atrakcjami, aby przez 2 tygodnie nie nudzić się. Do tego teren hotelu był rozległy, tak, że na usypianie dziecka nie trzeba było chodzić do pokoju hotelowego, tylko pospacerować zacienionymi alejkami na terenie obiektu. Cenowo wyszliśmy podobnie jak w naszych polskich kurortach (za dziecko płaciliśmy wtedy grosze - tylko za ubezpieczenie NW)
        • lalabamba Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 16:09
          Brzmi fajniesmile a mogłabyś napisać co to za kurort, jak nazywał się hotel? I dzięki za szczegóływink
    • monikaa13 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 17:29
      Byłam z 8 miesięczną córką na Słowacji i bardzo, bardzo polecam.
    • swingwasp Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 20:18
      Zależy co cię bardziej interesuje, autem czy samolotem. Polskiego morza bym nie zaryzykowała, drogo i z pogodą ciężko trafić a co robić z dzieckiem w pokoju przez 2 tyg jak ciągle leje to nie wiem. Samochodem polecam Chorwację, głównie okolice Zadaru. Byliśmy w zeszłym roku z małym dzieckiem (znajomych dziecko to było) - rok i 5 mies. Pogoda super, plaże małe nie zatłoczone, obsadzone iglakami więc i cień się znalazł,miejscowości malutkie, bez większego tłotku, wieczorami cichutko (mówię tu o takich małych mieścinkach, nie znanych kurortach typu Makarska) Nocleg dla całej rodziny spokojnie można znaleźć za 8-9 euro/dobę - pokój standard - łóżko, łóżeczko, łazienka, kilka mebli. Dostęp do kuchni w większości pensjonatów jest, można ugotować samemu (warto zabrać kiełbasę,mięso, ser z kraju, jakoś to ich nam nie pasowało) Z Zadaru blisko jest na Jeziora Plitwickie, Kornati, Wodospady Krka, można wybrać się na spacer po N.P. Paklenica pozwiedzać jaskinie (nosidło, nie da rady wózkiem), blisko wyspa Pag - wyjątkowo fajny krajobraz winkpozwiedzać okoliczne miasteczka. W drodze powrotnej można zaczepić o Wenecję czy Balaton, zależy od trasy. Z tym, że z takim dzieckiem to najlepiej jechać w nocy i z noclegiem po trasie (można tak zaplanować żeby zawsze przy okazji noclegu było coś do zobaczenia) My jechaliśmy na Plitwice 9h w nocy, nad ranem wynajęliśmy pokoje, potem zwiedzaliśmy Plitwice a nst dnia rano jechaliśmy dalej. Po 4 godzinach byliśmy w swoich pokojach. My w Chorwacji byliśmy 3 tyg. - 1 tydzień sierpnia i 2 tyg września, pogoda dopisała choć było kilka dni słabszych - wtedy chodziliśmy po górach.
      Samolotem wybieramy się w tym roku do Bułgari, mój syn będzie miał rok i 3 mies.,zobaczymy jak będzie. Wybraliśmy hotel w ustronnym miejscu, przy plaży, z opinią, że jest idealny dla rodzin z dziećmi i dla starszych ludzi ale szukaliśmy czegoś spokojnego. Lot ok 2 godziny więc też nie długo. Polecam też Kretę (ale nie w sezonie bo za gorąco dla dzieci wg mnie) i Turcję, z dzieckiem nie byłam ale z tego co widziałam hotele mają dobrą infrastrukturę dla dzieci. Z tym, ze lot trwa już dłużej. Jak nie masz obaw, że będzie się dziecku nudziło tyle czasu to czemu nie.
      • lalabamba Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 20:44
        Bardzo dziękuję za wyczerpującą wypowiedźsmile Pozdrawiam gorąco!!
        • aleks-ok Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 02.03.11, 21:23
          Ja polecam chorwację, mój syn miał 4 miesiące jak tam pojechaliśmy , bawiliśmy się świetnie, bylismy na istrii w umagu-tam był park na 15 km wzdłuz głównej alejki z tysiącami atrakcji dla dzieci w róznym wieku,w innych miastach podobnie, w knajpach pełno karmiących matek, to był wrzesien więc pora sprzyjała takiemu towarzystwu,pózniej zaliczylismy wyspę pag-tez rewelacja o ile ktos lubi taką "księżycową" panoramę, w drodze powrotnej plitvice-tu nie dam gwarancji jak to będzie z roczniakiem bo z wózkiem tam mozna tylko do pewnego momentu, nasze było w nosidle-wszystko było ok.
          We wrześniu maciek będzie miał 1,5 roku -ja rozważam obecnie turcja/hiszpania/coś jeszcze w europie, turcja o tyle mnie odstrasza ze nie jestem pewna miejscowej opieki medycznej w razie konieczności?
          • camel_3d Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 09:16
            > turcja o tyle mnie odstrasza ze nie jestem pewna miejscow
            > ej opieki medycznej w razie konieczności?

jest lepsza niez w polsce, wierz mi.
            • dagmara-k Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 05.03.11, 20:11
              ja sie obawiam w turcji tej "w razie koniecznosci", bo opieka medyczna jest ekskluzywna wrecz. bylam kilka dni w szpitalu podczas wakacji - nigdy przedtem ani nigdy potem nie zaznalam takiego luksusuwink
              • naana26 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 20.05.11, 11:33
                ja dodam, że w szpitau były monitory na korytarzu na których było widać co się dzieje w sali z pacjentami. naszym szpitalom do tureckiego standardu jest jeszcze bardzo daleko.
      • camel_3d Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 09:14
        moje pierwszy raz bylo dokladnie na 1 urodziny w chorwacji (moscenicka droga)..swietnie, spokojnie, czystto, bez tlumow i dyskotek. A dodatkowo miesliym domek na koncu wsismile na samej gorze.. wiec mogl sobie pochodzic po ogrodzie (chodzil o 10 miesiaca).

potem byly kanary (1 rok i 8 mies). do samoloto byl juz przyzwyczajony..
        potem wlochy (na 2 urodziny)...
        i potem na 2 lata i 2 mies trzy tygodnie wloczenia sie po afryce.

dzieci znosza podroze lepiej niz dorosli...

ale i tak chorwacja jest najfajnieszasmile))))
    • syswia Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 03.03.11, 03:28
      W zeszlym roku (maly mial 7 mies) bylismy w Polsce i w Chorwacji. W Chorwacji bylismy z moimi tesciami. Wynajelismy dom z basenem okolo 30 km od plazy. Jezdzilismy prawie codziennie na poldniowe wyjazdy samochodem po okolicy, raz bylismy na rejsie statkiem wzdluz wybrzeza polaczonego ze zwiedzaniem dwoch miast. Po poludniu basen i podwieczorek al fresco. Kilka wieczorow mielismy dla siebie - po polozeniu malego spac rodzice mojego meza zostawali w domu, a my - na randke, na kolacje albo na spacer po pobliskich miasteczkach. Bardzo polecam taki uklad, jesli masz nietoksycznych tesciow.
      W tym roku wybieramy sie do Meksyku - sami, tylko z dzieckiem - do hotelu na plazy all inclusive. To dla nas nowosc. Do tej pory sami sobie organizowalismy wyjazdy i byly to raczej aktywne wakacje.
    • az1111 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 03.03.11, 08:44
      my z roczniakiem byliśmy nad Gardą we Włoszech, spacery, przepiękne trasy rowerowe, ciepła woda i bliskość ciekawych miejsc do zwiedzania, poza tym pewna pogoda i jedyne 1000 km autem
      • josephine76 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 03.03.11, 15:53
        tylko woda w jeziorze Garda ma jakies 15 stopni...
    • lidek0 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 03.03.11, 18:28
      Polskie morze najdrowsze ze względu na jod, nawet jak pogoda brzydka a nie pada jest wiele atrakcji, nie wiem czy zagranica to nie za wcześnie dla takiego dziecka.
      • fasol-inka Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 08:29
        nie za wcześnie
      • camel_3d Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 09:00
        lidek0 napisała:

> Polskie morze najdrowsze ze względu na jod, nawet jak pogoda brzydka a nie pada
        > jest wiele atrakcji, nie wiem czy zagranica to nie za wcześnie dla takiego dzi
        > ecka.

za to woda tak brudna, ze ten jod nawet nei pomozesmile)))
        a zagranica..jak zagranica.. z maluchem latwiej si epodrozuje...
        i do 2 lat dzieci lataja za darmo smile
        • bluemka78 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 12:45
          > za to woda tak brudna, ze ten jod nawet nei pomozesmile)))

W celach leczniczych jodem nie ma koniecznych kapieli smile Tez z dziecmi z tego wzgledu planuje wyjazd nad morze w czerwc, nie zamierzam sie kapac w morzu.

> a zagranica..jak zagranica.. z maluchem latwiej si epodrozuje...
          ??? Nie sadze. Przed ciaza troche sie najezdzilam po swiecie i nie bylo ciekawie, kiedy ludzie z takimi maluszkami ladowali sie na loty po 20h, z miedzyladowaniami w krajach jak np. Emiraty gdzie nikogo nie wypuszcza tylko sie kisisz w goracym samolocie przez 2h. Mozna by powiedziec, czego sie nie robi dla oceanu, ktory ma 30 stopni, takim dzieciom i tak to nie posluzt, bo beda musialy siedziec w hotelu lub cieniu przez prawie caly dzien, choc niektorzy madrzy wystawiali raczkujace niemowleta na taki upal.
          • fasol-inka Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 13:38
            ale czy ktoś tu mówił, że trzeba od razu na Dominikanę czy BoraBora? znacznie bliżej można i wtedy podróż naprawdę nie jest uciążliwa - ani dla rodziców, ani dla współpasażerów, o dziecku już nie wspominając
            • bluemka78 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 05.03.11, 14:28
              Wiem, nie o to mi chodzilo. Ja tylko odnioslam sie do wypowiedzi, ze z dzieckiem latwiej smile Wiec sie nie zgodze, ze latwiej, na pewno trudniej, bo chocby jestes skazana na krotsze trasy kosztem swoich "marzen" wakacyjnych.
              Ja planuje w czerwcu z dziecmi nad nasze morze, zeby pooddychaly jodem, a we wrzesniu gdzies blisko, w zaleznosci co bedzie akurat atrakcyjne. Zawsze kupuje lasty. Bede szukac czegos nad srodziemnym, ew. Bulgaria tez moze byc fajna, niezbyt goraco i ciagle po europejsku, a to wydaje mi sie wazne dla maluszka.
              • naana26 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 20.05.11, 11:36
                ja jodem oddychałam co roku 25 lat a mojej tarczycy to i tak g... pomogło tongue_out

także z racji samego jodu to może nie warto podejmować decyzji.
      • joanna_poz Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 09:44
        o tak, najzdrowsze.
        szczegolnie jak się dziecko przeziębi od tego, że przez cały urlo będzie wialo i padało.
        • lidek0 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 05.03.11, 15:44
          A znasz dziecko, które się tak przeziębiło? Znam masę dzieci nawet tych małych, które moczyły nogi latem w polskim morzu, wiało i było zimno ale nikt nie chorował. Byłam nad Bałtykiem rok temu i woda spokojnie nadaje się do kąpiel.
    • camel_3d do chorwacji.. 04.03.11, 08:58
      jest piekna..mozena chodzic po gorach i lezec na plazy.mozena zwiedzac peine zabytki...czyli jest wszytsko... odradzalbym egipt..za duza szansa na zemste faraona...i na nia nie ma wyplywu..
    • paul_ina Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 04.03.11, 10:02
      My byliśmy z Lenką jak miała 8 miesięcy w Danii, nad Morzem Północnym, na wyspie Zelandia. Samochodem do Gdyni, promem do Szwecji, potem śmig przez most w Malmo. Byliśmy w ostatnim tygodniu sierpnia, tam już się zaczęła szkoła, wszędzie cicho, niezbyt gorąco, zwiedzilismy praktycznie całą Danię (wszędzie można się dostać promami, które są przyjazne dzieciom).
    • asientos Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 05.03.11, 20:12
      Pierwsze wakacje 10-miesięczna Emilka spędziła pod namiotem w Niechorzu - trochepadało, ale fajnie było.
      Pierwsze wakacje 10 miesieczna Julka spedziła pod Neapolem, co nie przeszkodziło nam zafundować jej noclegu w Alpach - pod namiotem na początku czerwca. Pojechała z katarkiem, obudziła sie zdrowa.
    • panna.w.drodze Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 06.05.11, 14:56
      ja spędziłam weekend majowy w hotelu SPA nad polskim morzem, hotel przystosowany do wózków, z pokojem zabaw dla dzieci (sama miałam ochotę tam pobuszować), bezpośrednio za hotelem pasmo wydm - osłaniają przed ostrym wiatrem, 5 min drogi od hotelu plaża z zejsciem dla wózków, już nie wspomnę co dzieciaki robiły na basenie wink

już wiem że i za rok tam pojedziemy, bo to bardzo wygodne wakacje i nie takie przerazająco drogie (jeśli jesteś zaint. to napisz na priva, dam namiar na hotel)
      • 25marzka25 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 06.05.11, 18:08
        Moja swoje pierwsze urodziny spędzi w Chorwacji.Będzie ciepło i jeszcze bez wielkich tłumów,tylko troche przeraża mnie droga. Doba w samochodzie z przerwami co 2 godziny,a le myśle że damy radę smile A małej będzie cieplutko nad morzem, nie to co nasz zimny Bałtyk i z niewiadomą pogodą smile)))
      • aksolotl41 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 07.05.11, 11:01
        Ciekawa jestem namiarów na wspomniany hotel. Próbowałam napisac na priva, ale jest to niemozliwe. Chyba masz nieaktywny adres. Pozdrawiam.
        • panna.w.drodze Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 07.05.11, 11:33
          już to naprawiłam ... smile wysłałam na gazetę do Ciebie, mam nadzieję że dojdzie - jak coś to pisz, będziemy się kontaktować do skutku wink
    • lidek0 Bałtyk jest super 06.05.11, 18:55
      wystarczy, żeby nie padało, a im pogoda gorsza tym więcej jodu czyli zdrowiej dla dziecka, infrastruktura dobrze przygotowana dla dzieci, ale teraz to już późno na rezerwację, nie ma praktycznie terminów, no chyba, że wrzesień po wakacjach szkolnych.
    • naana26 Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 20.05.11, 11:39
      Odradz
      > am bardzo ciepłe tereny, bo maluchy w tym wieku źle znoszą upały. A nie chcecie
      > przecież jechać na wakacje i spędzać 11-17 w hotelowym pokoju.

a niemowlęta w chorwacji, hiszpanii czy portugalii to są wg ciebie odizolowane od warunków zewnętrznych i przebywają zamknięte w domach między 11-7?

bez przesady, dobrze ubranemu maluchowi w cieniu nic nie bedzie nawet w 35 st upale.
    • camel_3d Re: Gdzie wyjechać na pierwsze wakacje? 20.05.11, 14:51
      mysle, ze chorwacja...
      bylem tam jak maly mial rok i 2 lata bylo super..
      ewentualnie fuertewentura... tez super..
      zreszta majorka czy grand canaria tez sa fajne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka