Dodaj do ulubionych

co kupic dziecku w Niemczech?

30.03.11, 11:26
Kochane mamy, w najblizszym czasie wybieram sie na weekend w okolice Berlina i wobec tego mam pytanie: co kupic mojej szesciomiesiecznej coreczce? Ze wiekszosc rzeczy jest lepszej jakosci niz u nas to wiadomo, ale moze macie jakies konkretne sprawdzone produkty, ktorych u nas nie ma? Np. jakies smaki sloiczkow, kaszek, zywnosc bio itp?
Obserwuj wątek
    • anty_nick Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 11:35
      Czasami padaja tu takie pytania,że aż.....
      No ale nic.Co chcesz kupować,jak w większości przypadków jest juz w PL to samo.Tylko,że pod innymi nazwami.
      • nikka.1983 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 11:49
        Nie zgodzę się z Tobą. Mieszkam w Danii i często rozmawiam z siostrą (jej syn jest 2,5 m-ca młodszy niż mój) na temat różnych artykułów dla niemowląt. Kilka razy zdarzyła się sytuacja, kiedy jedna mówiła o jakimś produkcie, np. rodzajach pampersów, smakach obiadków, a druga była zaskoczona, bo w jej kraju są niedostępne.
    • nikka.1983 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 11:54
      Polecam Pampers Active Fit, niestety niedostępne w PL. Są cieńsze niż polskie Active Baby, miększe, idealne dla dziecka, które jest ruchliwe.
      • camel_3d Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 12:06
        >, miększe,

smile))))))
        • nikka.1983 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 12:12
          camel_3d napisał:

> >, miększe,
          >
          > smile))))))

To znaczy, że się zgadzasz z opinia, czy ją wyśmiewasz? wink
          • atrapcia Re: co kupic dziecku w Niemczech? 31.03.11, 10:13
            To znaczy, że nie ma takiego słowa jak "miększe" smile
            • nikka.1983 JEST! 31.03.11, 10:52
              www.sjp.pl/co/mi%EAkszy
            • klon.mamusi Re: co kupic dziecku w Niemczech? 31.03.11, 15:36
              jest: mieksiejsze!
    • anetdar Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 11:57
      Książeczki są świetne, szczególnie te z ruchomymi częściami- synek je uwielbia i są nie do zdarciasmile Reszta to wg uznania, może trafisz na przeceny to wtedy warto ubranka kupić bo wychodzi taniej niż w PL.
    • camel_3d zartujesz chyba,.... 30.03.11, 12:05
      > Ze wiekszos
      > c rzeczy jest lepszej jakosci niz u nas to wiadomo,

kto ci tego nagadal??? tu jest dokladnie to samo co w PL. I wcale wiekszej jakosci ni ema... Ja kupuje mlodemu chetnie rzeczy w PL bo sa inne niz tu...Np ubrania. Jedzenie jest takie samo...

Jednaie Bobby cara poplecam..na przyszlosc..ale poza tym tu tu na prawde jest to samo...
      • anettchen2306 Re: zartujesz chyba,.... 31.03.11, 20:08
        Wcale nie zartuje: probowales polskich kaszek Hippa, polskich deserow sloiczkowych (w kazdym z nich dodatek cukru)??? Moja corka probowala i konsekwentnie odmawiala ich spozywania smile Tez myslalam, ze przeciez firma ta sama ... to i smak powinien tez byc w sumie ten sam. Niektorych rzeczy w ogole dana firma na polski rynek nie wprowadza (rozne gatunki kaszek, w tym striacciatella - prozno jej w Pl szukac, a bardzo smaczna, malo slodka, w De jest znacznie wiecej ciekawych dan makaronowych, w Pl do wszystkiegpo ladowana jest marchew ...). Jedzenie nie jest wiec takie samo. Widziales i porownywales konsystencje polskiego mm Nan i niemieckiego Beba (obydwa produkuje Nestle i podaje w serwisie jako odpowiedniki)? Rozni sie zapachem, konsystencja ...

Ja bym polecila kosmetyki dla niemowlat i dzieci z drogerii dm: przystepna cena, swietna jakosc (takze hipoalergiczne) oraz pieluszki (zwlaszcza majtkowe, markowe pampersy sie do nich nie umywaja ...). Oraz kaszki i inne produkty bio z Alnatury smile
        I niezniszczalnego bobbycara smile
    • camel_3d A! ..kup wimmelbuch 30.03.11, 12:09
      bo tego w PL nie ma..albo jest malo.
      To taka ksiazka..DUZZZAA z bardzo dokladymi obrazkami..np miasteczko, las itd.. dzeiciaki uwialbiaja wyszukiwac na tych obrazach rozne elementy..
      tu masz przyklad:

cartoons-koepf.de/Steffen_gifs/Wimmelbild_Henkel.gif
      www.andreas-wehrheim.de/myspace/sz-wimmelbild.jpg
      • cytrynowa.lemoniada Re: A! ..kup wimmelbuch 30.03.11, 12:54
        Jest tam dużo większy wybór kaszek dla niemowląt - w Polsce 99% to kaszki ryżowe z cukrem, nie ma w ogóle z innych zbóż i niesłodzonych poza kleikiem ryżowym i kukurydzianym - a tam, nawet w byle rossmanie masz naturalne orkiszowe, wielozbożowe, jaglane, owsiane - wystarczy spojrzeć na allegro.
        • maderta Re: A! ..kup wimmelbuch 30.03.11, 12:59
          Dokładnie, przejrzyj allegro. Tam masz pełno produktów z niemiec Przejrzyj smaki obiadków, kaszko, soczki, mleko i będziesz mieć rozeznanie w temacie.
          • koala0405 Re: A! ..kup wimmelbuch 30.03.11, 14:02
            W grudniu byłam w Niemczech i dla 8 miesięczniaka kupiłam:
            -fajne ubranka w c&a /głównie pajace do spania bo były tanie/,
            -jedzenie tj.kaszki Humana /większy wybór/, mleko Humana 3 /u nas jest tylko Humana 3R/ i w czteropakach budynie z kaszką Nestle /dobre na wyjazdy/
            - kupiłam też kilka obiadków słoiczkowych Hipp innych niż u nas bo tam mają inne zalecenia ale 8 miesięczniak praktycznie może już wszystko jeść.
        • klon.mamusi Re: A! ..kup wimmelbuch 31.03.11, 15:38
          sa kaszki Holle - szwajcarskie ...do wyboru do koloru bez cukru.
      • semi-dolce Re: A! ..kup wimmelbuch 30.03.11, 14:25
        O tym samym pomyslałam, ale są i u nas, niemieckie zresztą, do nabycia w empiku smile
    • deela Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 14:35
      pieluchy! takie w żółtej paczce! bij zabij nie pamiętam nazwy, chyba w Kauflandzie kupowałam
      I chusteczki! z tej samej serii Bobocoś tam
    • monikaa13 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 14:56
      cukier big_grin
      • lenka0901 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 30.03.11, 23:34
        Ja polecam Öl tucher ( zielone opakowanie z Babylove). To chusteczki olejowe ( zamiast wilgotnych) do wycierania pupy. Fantastyczne sa, kupisz w kazdym DM. W polsce ich nie ma, a po nich nie zdazy ci sie czerwona pupa. Poza tym polecam Cool Twister. To urzadzenie do schladzania goracej wody ( w 20sek / 40st ) na mleko lub kaszke. Super sprawa! Jest na allegro ale drozsze. Co do kaszek to dziewczyna miala racje, w niemczech sa lepsze. Jak bylam ostatnim razem w polsce to nie wzielam ze soba bo myslalam ze sa, a tam tylko ryzowe i mialy dziwny sztuczny smak. Mala mi ich jesc nie chciala. Tu polecam z Milupy milubrei Stracciatella...hmmmm palce lizac! Jesli kupujesz sloiczki to polecam z ryba ( rozne rodzaje) bo jakos w polsce nie widzialam. Jesli pijesz Jin z Tonikiem to polecam z Netto smile za 5 euro a bardzo dobry!
        • andzi-a233 Re: Cukier 31.03.11, 11:36
          niekoniecznie dla dziecka ale Tobie się przyda, bo mają podobno dużo taniej niż u nas
    • klon.mamusi Re: co kupic dziecku w Niemczech? 31.03.11, 15:35
      nadal mit ze w DE sa lepszej jakosci rzeczy pokutuje?
      • cytrynowa.lemoniada Re: co kupic dziecku w Niemczech? 31.03.11, 16:12
        oho - kompleksy się odzywają. tu nie tyle o jakość co o wybór chodzi - pewnego rodzaju produktów jak wspomniane już przeze mnie naturalne (nie "owocowe" z cukrem) kaszki z różnych zbóż w Polsce po prostu nie występują - a jeśli już, to sprowadzane z Niemiec właśnie smile
        • anettchen2306 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 31.03.11, 20:23
          Dokladnie!
          Mitem jest, ze "tylko polskie" jest naj wink
          Tak sie sklada, ze z nasza corka - jako jeszcze niemowlakiem - dosc czesto miedzy De (gdzie mieszkamy na stale) a Pl (gdzie dziadkowie) jezdzilismy.
          Nie sadzilam, ze sa AZ takie roznice w skladzie, smaku i konsystencji w obrebie produktow jednej firmy. Najbolesniej odczula to moja corka: albo byl rzyg albo odmawiala jedzenia.
          Przyklad: odpowiednikiem polskiego mm Nan jest w De Beba, producent Nestle.
          Nie zabralismy ze soba mleka, no bo po co, przeciez w Pl jest "takie samo" (a w dodatku sporo tansze): no wlasnie, ze nie takie samo. Roznice widac niemalze golym okiem: musialam upewnic sie, czy aby butelke dobrze wyszorowalam, bo kolor mi sie nie zgadzal (takie jakies "ciemnawe" bylo). Trudniej sie rozpuszczalo, byly male grudki ... zapach tez inny sad
          Wiele produktow na polski rynek w ogole nie jest wprowadzane - zawsze zastanawialo mnie dlaczego? Bardzo malo w Pl dan makaronowych, malo rybnych. Kaszki tez zupelnie inaczej, bardziej "chemicznie" smakuja, wielu z nich w ogole na pol. rynku nie ma (o smaku ciasteczek maslanych lub striacciatella, z roznych rodzajow zboz a nie tylko ryzowe). W daniach owocowych nadal w Pl jest obowiazkowo dodatek cukru - w skladzie niemieckich deserow owocowych prozno go szukac.
          Roznice wiec sa, zarowno w jakosci (chyba, ze zawartosc cukru w daniu dla 4 mczniaka jest symbolem dobrej polskiej jakosci) jak i w wyborze.
          • lenka0901 Re: co kupic dziecku w Niemczech? 31.03.11, 22:31
            Tez mieszkam w De. i tez jestem czesto w Pl. i zgadzam sie w 100 pro! Mozna polemizowac czy sa to roznice gorsze czy lepsze... ale sa! Tak samo jest z proszkami do prania np. Persil lub plynem do plukania Lenor. To w Pl. sa napewno gorsze. Jakies takie rozcieczone i bez zapachu. Moja rodzina to tylko sobie wlasnie to zyczy i kawe ktora tez jest swieza i pachnaca. Tak samo jest z plynami do mycia naczyn, niby np. Pril tu i tam... a jednak wedlug mnie polski jakis rozcieczony jest i sie nie pieni, a jak przywioze moj to wszyscy widza roznice. Za to polskie ogorki kiszone sa najlepsze na swiecie! Dlugo takich w niemczech szukac, lub chleb i wedliny sa poprostu super ( o piwie nie wspomne smile) Kazdy kraj ma swoje mocne strony i tak powinno byc.
            • joanna1984k Re: co kupic dziecku w Niemczech? 01.04.11, 08:53
              U nas mąż czesto kupuje kosmetyki dla dzieci firmy Penaten, albo płyn do kąpieli Bubchen- duży i tani. Jedzonka narazie nie próbowaliśmy bo córcia jeszcze sie tym nie żywi,ale wybór jest o wiele wiekszy niż u nas. Ubranka tez często można kupić za "psi grosz" smile Np w Kiku są fajne i tanie nawet mozna za 1 euro cos kupicsmile
    • alla22 anuria 01.04.11, 09:18
      Anuria, jak wrócisz, to napisz nam, co ciekawego kupiłaś. Udanych zakupów. smile
      • anuria Re: anuria 12.04.11, 09:59
        Dzieki za podpowiedzi! Jade dopiero gdzies tak za 2 tyg bo czekamy na dowod mlodej. Na pewno kupie kaszki, herbatki (cukier!), pewnie jakies sloiczki, zeby miala wieksza roznorodnosc no i standardowo chemia, kawa itp. Moze jakas spozywka no i slodycze big_grin
        • luka2007 Re: anuria 13.04.11, 12:29
          wspominane juz kaszki.ja polecam Milupe.
          pieluszki babylove z dm.
          jesli chodzi o sloiczki to ja bylam wlasnie bardzo zadowolona z polskiego gerbera...tutaj kupowalam hipp,a.
          kosmetyki dla malego Penaten!moje dzieciaki nigdy nie mialy odparzeniawink
          plyny do plukania!!!moj ulubiony niebieski Softlan.kosztuje grosze i pieknie pachniesmile
          z zywnosci nie pomoge bo ja jednak lubuje w polskim jedzeniusmilepolskiego chleba mi tu brakujeuncertain
          i ptasiego mleczkawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka