Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

24.06.15, 22:19
Mój synek od ukończenia 2 miesięcy śpi na brzuszku, gdyż w takiej pozycji lepiej spał, na boczku i pleckach non stop się budził. Obecnie ma 5,5 msca, w ciągu dnia jak nie śpi, też woli leżeć na brzuszku niż na pleckach. Od momentu kiedy sam zaczął przekręcać się z pleców na brzuch (4msc) praktycznie większość czasu spędza na brzuchu. Pediatra stwierdził iż niewskazane jest spanie na brzuchu, gdyż szkodzi na żołądek, układ pokarmowy, serduszko. Poza tym synek ma tzw. żabi brzuszek, obawiam się czy to nie skutek ciągłego leżenia na brzuchu. Czy któraś z Was spotkała się z podobną sytuacją? Czy faktycznie to spanie na brzuszku może być szkodliwe? Próbuję przekręcać go w trakcie snu na plecki, ale zaraz się budzi i z powrotem na brzuch. Czy macie jakieś sposoby żeby oduczyć dziecko spać na brzuchu?
Obserwuj wątek
    • koralik37 Re: spanie na brzuchu 24.06.15, 23:41
      Szczerze mówić od dobrego neonatologa usłyszałam coś odwrotnego - że brzuszkowa pozycja jest super i dobra na większość dolegliwości (jelitka, ulewanie, bioderka a także dla wzmocnienia mięśni). Jedyna panika to SIDS - ale jeśli glowka silna i umie ją przełożyć...Moją też tak spała. A zabi brzuszek to raczej nie od tego.
    • rulsanka Re: spanie na brzuchu 24.06.15, 23:46
      Spanie na brzuchu jest generalnie zdrowe. W szczególności dobrze robi na jelita i biodra. W przypadku małych niemowląt jest nieco większe ryzyko śmierci łóżeczkowej, fakt. Ale półroczne dziecko śpiące na w miarę twardym materacu, bez poduszek - jest bezpieczne. Żabi brzuszek nie robi się od leżenia na brzuchu tylko jest kwestią osobniczego napięcia mięśniowego. Może też występować przy niedoborze wit. d3.
      Pozycja na brzuchu w ciągu dnia jest pozycją startową do raczkowania i siadania.
      Moje maluchy również najlepiej spały na brzuchu. Starszaka po zaśnięciu przewracałam na plecy, bo bałam się śmierci łóżeczkowej. Jak zaczął się turlać - to już sam z siebie wybierał pozycję na brzuchu.
      Młodszy spał czujniej, pozwalałam mu spać na brzuchu przez większość nocy od 6 tyg. I to młodszy miał płaski, ładny brzuszek od początku. Starszak dopiero jak skończył 3 lata. Nie jest to zasługa ani wada pozycji na brzuchu, po prostu starszak ma napięcie mięśniowe w dolnej normie, a młodszy ma napięcie bardziej typowe, większe.
    • nothing.at.all Re: spanie na brzuchu 25.06.15, 10:31
      Popieram rulsanke. Pozycja na brzuchu jest dobra dla dziecka. Jeśli tak lepiej śpi fo pozwól mu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka