Dodaj do ulubionych

Chrzciny- Przesąd??

01.12.04, 09:19
Czy któraś z Was słyszała, ze chrzesną nie powinna być kobieta w ciąży. Czy
to jest jakiś przesąd ???
Baśka
Obserwuj wątek
    • szyszunia75 Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 09:27
      Tak, to jest przesąd. Myślę, że ktoś, kto chce ochrzić dziecko w wierze
      katolickiej, nie powinien w ogóle sobie głowy zawracać przesądami. Inny przesąd
      to taki, że chrzestnymi nie powinno byc małżeństwo. Też bzdura. U mnie akurat
      chrzestni są małżeństwem. Jedyny wymóg Kościoła wobec chrzestnych to taki, by
      byli w porządku wobec spraw wiary: byli praktykującymi katolikami, nie żyli w
      związku niesakramentalnym, mieli wszystkie potrzebne sakramenty (bierzmowanie).
      Pozdrawiam!
      • maminka1 Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 09:44
        Daj spokój, jakie może być medyczne (czy inne sensowne) tego uzasadnienie? wink
        Przesąd big_grin
    • weronikarb Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 12:01
      Jedyne medyczne zastosowanie do tego przesądu to to że jesli dziecko ciezkie to
      raczej trzymac nie powinna smile U mojego synka była szwagierka w 7 m-cu ciazu,
      maly ma 13 m-cy i jakos nic zlego sie nie dzieje z nim (chyba tylko to ze to
      maly diabelek), natomiast coreczka szwagierki zdrowiutka i grzeczna jak
      aniołeczek.
    • monika.23 Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 12:12
      Droga Basiu z góry mówię, że nie wierze w przesądy. Słyszałam, że ciężarna nie
      może być mamą chrzestną, ale nic sobie z tego nie robiłam i byłam chrzęstną u
      syna siostry. Niestety poroniłam , a synek mojej siostry poszedł na 5 tygodni
      do szpitala... Nie wiem co o tym myśleć! Podobno ciężarna odbiera szczęście
      swojemu dziecku i chrześniakowi.
    • agiea Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 17:27
      ja bylam mama chrzesna bedac w widocznej ciazy, babcie cos tam mowily o
      przesadach, ale nasze pokolenie prawde mowiac mialo to w nosie. moja cora nad
      wyraz zdrowa, bratanek takze. no, czas na karmienie, znikam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka