bznalezn 01.12.04, 09:19 Czy któraś z Was słyszała, ze chrzesną nie powinna być kobieta w ciąży. Czy to jest jakiś przesąd ??? Baśka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szyszunia75 Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 09:27 Tak, to jest przesąd. Myślę, że ktoś, kto chce ochrzić dziecko w wierze katolickiej, nie powinien w ogóle sobie głowy zawracać przesądami. Inny przesąd to taki, że chrzestnymi nie powinno byc małżeństwo. Też bzdura. U mnie akurat chrzestni są małżeństwem. Jedyny wymóg Kościoła wobec chrzestnych to taki, by byli w porządku wobec spraw wiary: byli praktykującymi katolikami, nie żyli w związku niesakramentalnym, mieli wszystkie potrzebne sakramenty (bierzmowanie). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 09:44 Daj spokój, jakie może być medyczne (czy inne sensowne) tego uzasadnienie? Przesąd Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 12:01 Jedyne medyczne zastosowanie do tego przesądu to to że jesli dziecko ciezkie to raczej trzymac nie powinna U mojego synka była szwagierka w 7 m-cu ciazu, maly ma 13 m-cy i jakos nic zlego sie nie dzieje z nim (chyba tylko to ze to maly diabelek), natomiast coreczka szwagierki zdrowiutka i grzeczna jak aniołeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.23 Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 12:12 Droga Basiu z góry mówię, że nie wierze w przesądy. Słyszałam, że ciężarna nie może być mamą chrzestną, ale nic sobie z tego nie robiłam i byłam chrzęstną u syna siostry. Niestety poroniłam , a synek mojej siostry poszedł na 5 tygodni do szpitala... Nie wiem co o tym myśleć! Podobno ciężarna odbiera szczęście swojemu dziecku i chrześniakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
agiea Re: Chrzciny- Przesąd?? 01.12.04, 17:27 ja bylam mama chrzesna bedac w widocznej ciazy, babcie cos tam mowily o przesadach, ale nasze pokolenie prawde mowiac mialo to w nosie. moja cora nad wyraz zdrowa, bratanek takze. no, czas na karmienie, znikam Odpowiedz Link Zgłoś