Dodaj do ulubionych

mam chude dziecko

22.04.05, 09:47
moj synek ma 4i pol miesiaca,rozwija sie dobrze,jest pgodny.karmie tylko
piersia ,wczoraj na szczepieniu wazyl 6.600, to 10 centyl.lekarka powiedziala
zeby mu juz dawac kleik,czy to nie za wczesnie,moze poczekac choc 2 tyg.dodam
ze przez 7 tyg przybral 760 g, macie podobna sytuacje
Obserwuj wątek
    • kasia1302 Re: mam chude dziecko 22.04.05, 10:34
      Właśnie zajrzałam do naszej książeczki i moje dzieciątko w wieku Twojego synka
      wazyło 5800. W tej chwili ma 14 miesięcy i wazy 8500. Więc chyba nie jest tak
      źle. Ja już dawno przestałam przejmować się wagą i centylami.Obserwujesz
      codziennie dziecko i jeśli wszystko jest w porządku,to nie ma problemu.
      Większym problemem są dzieci otyłe.
    • mynia0 Re: mam chude dziecko 22.04.05, 10:45
      moja córeczka od 6 miesiąca jest na 3 centylu, czyli na granicy normy. zrobiłam
      badania krwi i moczu, wyniki były ok., więc przestałam sie przejmowac. lekarze
      też. smile
      • mamawiktorka1 Re: mam chude dziecko 22.04.05, 10:48
        Nie przejmuj się, jeśli jest w granicach normy to wszystko ok. Mój tez jest
        chudy.
    • karioka23 Re: mam chude dziecko 22.04.05, 10:49
      Nasz mały jak mial 4,5 m-ca wazył 7,420 kg. I to ponoć jest juz ponad normę (o
      rany, jak wy sie łapiecie w tych centylach ??!!)
      • mynia0 Re: mam chude dziecko 26.04.05, 11:08
        weź siatkę centylową / jest w książeczce zdrowia / i tam masz z boku wiek
        dziecka, a na dole wagę - miejsce przecięcia się linii wagi i wieku daje Ci
        jakiś tak centyl. dolna norma to 3 centyl - z reguły dzieci mają w okolicach
        50 - 60 centyla. ważne też, zeby nie było dużej dysproporcji miedzy centylami
        wzrostu i wagi i żeby waga, wzrost czy obwód główki stale wzrastał - nieważne,
        na którym centylu.
    • julamimi Re: mam chude dziecko 22.04.05, 10:52
      nie jest wazne, na ktorym centylu jest dziecko, tylko czy nie spada na siatce
      centylowej. Jesli wczesniej tez byl na 10 centylu, to jest ok.
      Ja swojej corce tez zaczelam dawac kleik w piatym miesiacu, ale na poczatek
      jadala tego moze z pol lyzeczki (pozniej plula i koniec), wiec u nas to i tak
      troszke trwalo, zanim zaczela go tak naprawde jesc (w zauwazalnych ilosciach)
    • agast1 Re: mam chude dziecko 22.04.05, 11:23
      ja rowniez bylam wczoraj na szczepieniu,lekarka powiedziała mi że moja 4,5
      miesięczna córka za mało przybrała na wadze przez 6 tygodni ( 400 gram) i
      zaleciła wprowadzenie papki z warzyw i od czasu do czasu NAN 1, głęboko
      zastanawiam się nad takim rozwiązaniem , może to taki urok mojej julki
      z chęcią przeczytam co inne mamy mają na ten temat do powiedzenia
      pozdrawiam
    • apolka Re: mam chude dziecko 22.04.05, 11:44
      Moja mała przy urodzeniu ważyła 3250 więc całkiem nieżle, niestety z
      przybieraniem na wadze było coraz gorzej i od paru miesięcy oscyluje wokół 3
      centyla. Zamartwiałam się, robiłam badania, biegałam na ważenie co dwa dni,
      wreszcie odpuściłam, po prostu "te typy tak mają" smile. Ostatni raz ważyłam ją
      tydz. temu, osiągnęła zawrotną wagę 8100, za parę dni kończy rok! Dodam
      jeszcze, że swoich rówieśników przerasta o głowę, (jej wzrost to ~ 97 centyl).
      I co mam z nią zrobić? Zachęcam do jedzenia, urozmaicam, badam od czasu do
      czasu i obserwuję.
      Na pociechę dodam, że dzieci chude we wczesnym dzieciństwie są znacznie
      mniej "obciążone" na przyszłość ryzykiem zachorowania m.in. na cukrzycę.
      • fiola1 Re: mam chude dziecko 26.04.05, 11:03
        ktos jeszcze pomoze i pocieszy?
        • galela Re: mam chude dziecko 26.04.05, 13:18
          Marta urodziła się z wagą 2640 (4 tyg za wcześnie) Przybierała początkowo 1000
          na miesiąc, potem 800. Gdy miała 5 miesięcy ważyła 6100 - przybrała w ciągu
          miesiąca tylko 340 g (czyli 80 na tydzień) a minimum to 400-500 na miesiąc w
          pierwszym półroczu potem może być mniej i spadła z 25 centyla na 10. Lekartka
          powiedziała że wszystko jest ok. i żeby nie dokarmiać. Dzwoniłam po wszystkich
          możliwych pediatrach i doradcach laktacyjnych ale wszyscy zgodnie twierdzili
          żeby nie dokarmiać bo skoro mleka jest wystarczająco dużo to i na zupkach nie
          przytyje więcej ani na żadnym innym mleku. Zrobiliśmy Marcie badania krwi i
          moczu z posiewem oraz usg układu moczowego. Wszystkie wyniki wyszły prawidłowo.
          Potem zaczęła przybierać lepiej najpierw 90 na tydzień potem 100 a ostatnio
          nawet 130! Być może byyła w okresie zachwytu nad światem i nie miała czasu się
          najadać. Teraz ma prawie 7 mieięcy waży ok. 7 kg. Żadna rewelacja, ale ja nie
          mam zamiaru się tym przejmować. Dalej karmię ją piersią ale dostaje też kaszki
          (tylko na wodzie innych nie tknie) i zupki z mięskiem i żółtkiem na zmianę.
          Pozdrawiam i nie przejmujcie się tak bardzo tą wagą.
    • kaska791 Re: mam chude dziecko 26.04.05, 13:16
      mój synek 29.04 będzie miał 4 m-ce. wczoraj byliśmy u lekarza i mierzy on 67
      cm, a wazy 6400. mieści sie jeszcze w normie ale jest na jej dolnej granicy.
      pani doktor kazała sie nie martwić tylko częściej przystawiać do piersi.
      pozdrawiam
      kaska
      • galela Re: mam chude dziecko 26.04.05, 13:21
        Jaka dolna granica? Jest między 10 a 25 centylem. Dolna granica to jakieś 5800.
        • aniazm Re: mam chude dziecko 26.04.05, 13:46
          tja, ja też słyszałam od pediatry, że dziecko mam niedożywione...
          1. 2800 i 54
          2. 4500 i 57
          3. 5760 i 62
          4. 6580 i 64
          5. 6750 i ?
          6. 7000 i 68
          7. 7600 i 69
          8. 8000 i 71
          9. 8350 i 71
          10. 8250 i 72.
          cały czas mieści się z wagą między 10 a 25 centylem, ostatni pomiar wyszedł
          poniżej 10 centyla, ale chorował i nie chciał jeść nic oprócz cyca. a ze
          wzrostem idzie równo po 25 centylu. jest drobny, strasznie ruchliwy, żywiołowy,
          chodzimy na basen, więc czemu się dziwić, że mam chude dziecko? może nie będzie
          miał w przyszłości problemów z wagą, jak mamusia i tatuś...

zresztą obejrzyjcie zdjęcia, same oceńcie, czy tak wygląda niedożywione
          dzieckowink

pzdr.
          • aniazm Re: mam chude dziecko 26.04.05, 13:48
            a, i do 5 miesiąca był tylko na cycu, później dostał jabłuszko, kaszkę w butli
            na noc i od 6 miesiąca je słoiczki.
    • marzen78 Re: mam chude dziecko 26.04.05, 14:20
      Moj Bartus nie ma jeszcze za tydzien bedzie mial 4,5 miesiaca a wazy 6200g, ma
      okolo 62cm. Od urodzenia jest w 3 centylu,a le ja sie tym nie przejmuje. Wazne,
      ze caly czas przybiera na wadze. Dla mnie to nie problem, ze jest szczuplutki,
      martwilabym sie gdyby byl za gruby. Nie przejmuj sie!!!

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka