Dodaj do ulubionych

4,5 miesiąca i nie przekręca się

09.07.05, 19:21
moja córcia nie ma ochoty przekręcać sie z brzuszka czy plecków, nie potrafi
chyba że jej pomogę, co gorsza nie bardzo chce próbować. Poza tym chyba
rozwija sie dobrze, leżąc na brtzuszku ładnie trzyma główkę, siega rączkami
do zabawek. Jednak podnoszona do siadu nie trzyma głowy. Czy to zły znak, czy
ma jeszcze czas?
Dodam, że jest trochę tłuściutka, waży 7,300 i ma 65 cm, czy to ma jakiś
wpływ?.
kiedy Wasze pociechy sie przekręcały?
Obserwuj wątek
    • algadak Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 19:58
      martynka w poniedziałek skończy 5. miesiąc i też się nie przekręca z plecków na
      brzuszek, czasami uda jej się z brzucha na plecy, ale sporadycznie.lekarz mówił
      że ni jest to powód do niepokoju, jednak podciągana za rączki rwie się do siadu
      i głowę elegancko podnosi z barkami, więc może skonsultuj się z lekarzem ot tak
      dla świętego spokoju. pozdrawiam
      • aga55jaga Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 20:36
        każde dziecko rozwija się we własnym tempie i nie ma sensu porównywanie jego
        umiejętności z umiejętnościami innych dzieci. Jeżeli maluch jest pogodny dobrze
        przybiera na wadze, napewno wszystko jest ok! po co sie stresować?
        Z grubaskami troche tak jest że są raczej mniej skore do ruchu, ale to nie jest
        powód do niepokoju. Chociaż powiem wam babeczki mam dwie córki. Jedna była
        raczej w niemowlęctwie szczupłym dzidziusiem, a druga to jej przeciwieństwo.
        Jest duża i grubiutka. I uwaga rozwijały sie tak samo. Czyli mniej wiecej w
        tym samym miesiącu osiągały te same etapy rozwoju. Czyli co ? chyba to geny?
    • mila255 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 20:38
      MOJ synek za kilka dni konczy 4 miesiace nie ciagnal glowki do siadu i z tego
      [owodu mielismy kilkanascie zabiegow usprawniajacych metroda vojty, po tych
      zabiegach glowka ruszyla i tak sie usprawnil ze przekreca sie pieknie z pleckow
      na brzuszek i odwrotnie. Jednak jeszcze czasem jak trzymam go pionowo glowka mu
      troszke lata zwlaszcza jak jest zmeczony pozdrawiam
    • margin1 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 21:35
      Moja mała skończyła 5 lipca pięć miesięcy, a szóstego zaczęła przekrecać się z
      plecków na brzuszek, ale tylko w jedną stronę. Druga idzie jej z oporem muszę
      trochę jej w tym pomagać. Widać, że ta stona slabsza. Od miesiąca rehabilituję
      córkę, bo ma asymetrię.
    • iwka901 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 21:36
      Spokojnie, moja Jula za tydzień konczy 5 mcy i od 3 dni usilnie ćwiczy przewrót
      na bok z plecków . Nic sie nie martw , wszystko jest ok!
    • mmala6 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 22:07
      Moj synek zaczal ciagnac glowe do siadu dwa dni przed skonczeniem 5m-cy.Na boki
      przewraca sie od dawna, na brzuszek w sumie tez, tylko ma problem z wyjeciem
      raczki , wiec w zasadzie sie nie liczy jaki pelny obrot...
      • brogla Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 09.07.05, 23:37
        Moja cóka miała 6 miesiecy jak sie przekręciła i zrobiła to tylko raz i w
        dodoatku w jedna stronę. Teraz ma 10 miesiecy i biega na czworakach i przekręca
        sie na prawo i na lewo. Wiec jeżeli nie zauważyłąś żadnego napiecia mieśniowego
        to poczekaj , bo każde dziecko samo sobie reguluje co i jak zacznie robić.
        Pozdrawiam
        • myelegans Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 10.07.05, 03:08
          Moj synek zaczal sie przekrecac z plecow na brzuszek jak mial prawie 8 miesiecy,
          po czym zaraz zaczal pelzac, a po 2 tygodniach raczkowac. On po prostu nie lubil
          lezec na brzuszku, wiec nie byl zmotywowany, zeby sie przekrecac.
    • g_ba Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 10.07.05, 08:29
      nie ma powodu do niepokoju.Moja niunia ma 7 m-cy i jeszcze się nie
      przekręca.Niektóre dzieci tak mają.Pozdrawiam
    • osmag Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 10.07.05, 10:35
      Dziecko najpierw obraca się do boku ok. 5 mies., do końca 6 mies. powinno
      swobodnie umieć się obracać z pleców na brzuszek ,a miesiąc później odwrotnie.
      Mając 4,5 mies. powinna sięgać po zabawkę zarówno w leżeniu na brzuszku jak i
      na boku(chwyt boczny). Trudno jednoznacznie odnosić się tylko do jednej źle
      wykonanej próby. A czy ma uniesione nózki nad podłożem? Czy podczas próby
      trakcji zostają głowa i nogi na podłożu?
      • mamaady2 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 10.07.05, 16:23
        jak leży na brzuszku to główkę ma zawsze w górze, nóżki różnie, czasem w górze
        (robi kołyskę) czasem opuszczone, w nielicznych próbach prekrętu przeszkadzały
        jej zgięte kolanka, tzw na żabkę leżała, na brzuszku raczej nie prostuje nóżek.
        Natomiast jak leży na pleckach to często ma nóżki w górze, podniesione i zgięte
        w biodrach, pod kątem prostym do podłoża. A to ma znaczenie jak nóżki i główka
        leżą?
        • osmag Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 11.07.05, 07:07
          Leżenie na plecach informuje nas jak pracują mięśnie brzuszka. Jest to ważne
          dla prawidłowego rozwoju dziecka ,poniweaż to one łączą obręcz barkową z
          miedniczną. Aby dziecko mogło się przekręcać potrzebna jest skoordynowana praca
          góry z dołem. Natomiast opisujesz, że w leżeniu na brzuchu ma mocno odwiedzione
          nogi a to świadczy najprawdopodobniej o przodopochyleniu miednicy( powinna być
          w pozycji pośredniej) i to może przeszkadzać w obrotach.
          • mamaady2 do Osmag 11.07.05, 09:05
            dzięki za odpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej miednicy. Mała
            ma rozwiedzione mocno nóżki ale do tej pory myślałam że to efekt noszenia
            pieluszki ortopedycznej. Miała lekką dysplazję lewego bioderka, pieluszkę
            wkładam jej na noc i jest w niej ok 9-10 godzin na dobę, jak śpi. W dzień jej
            nie wkładam. Czy to mogło spowodować przodopochylenie miednicy? czy to coś
            poważnego?
            do ortopedy na kontrole bioderka idziemy za jakieś 2 tygodnie, mam nadzieję że
            już pieluchy nie będziemy musiały kładać
    • aga1000 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 10.07.05, 20:21
      Mój synek skończy za kilka dni 5m i tez sie nie przekreca. Przekręca sie na boki
      a jakze, ale na brzucho jeszcze nie. Przyznam, ze zaczęłam się nad tym
      zastanawiać, i mysle, ze zapytam pediatry przy okazji szczepień. Mały trzyma juz
      pewnie głowkę, leżąc na plecach manewruje łapkami po zabawki, nózkami tez
      wierzga jak mały źrebak, ale na brzuszku leżeć okropnie nie lubi.
      Ale jak widze kazde dziecko ma inaczej i chyba nie ma się co na zapas martwić...
      • barbi1 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 11.07.05, 09:40
        Moja Nina ma już ponad 5 miesięcy i też za bardzo nie rwie się do przekręcania. Na boczki- owszem i to często, natomiast z plecków na brzuszek i odwrotnie,bardzo rzadko i to raczej jak się jej przypadkowo uda. Za to ładnie chwyta się za stopy już od kilku tygodni.
    • magdip27 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 11.07.05, 16:20
      A ja mam chudzinę Michała (6 kg, a za tydzień skończy 4 m-ce), który przekręca
      się z pleców na brzuch (tylko czasem ma problem, co zrobić z rączką na której
      się kładzie, preferuje niestety jedną stronę). Gdzieś od tygodnia albo dwóch
      chwyta też swoje stopy.

Magdi
    • isa2 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 11.07.05, 17:16
      Nie daj sie zwarjowac - wszystko w swoim czasie. Moj synek majac 6 m jeszcze
      nie chcial sie przewracac. Mam w rodzinie neurologa dzieciecego i powiem Ci
      szczerze, ze nie najlepsze mam zdanie. Uwazam, ze lekarze wymagaja bardzo duzo
      od dzieci, generalizuja i nie uwzgledniaja indywidualnych cech. Moja pociecha
      byla bardzo spokojna i leniwa. Synek poprostu nie mial ochoty na tego
      rodzaju 'zabawy' lub tez nie byl jeszcze gotowy. Rozwijal sie w tym czasie
      umyslowo, szly mu zabki a na ruch nie bardzo mial ochote. Do 9 miesiaca,
      generalnie nie wiele robil, dopiero po 9 miesiacu nadgonil za wszystkie czawsy.
      TEraz ma 10,5 m i goni po calym domu. Wszystko w swoim czasie, oczywiscie
      cujnosci nie nalezy usypiac, ale daj dziecku czas. Kazde dziecko to
      indywidualnosc i nie mozna stosowac scisle wskaz. ksiazkowych.
    • joasia76 Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 11.07.05, 21:55
      Moje dziecko za 1,5 tygodnia skończy 5 miesięcy i też nie przekręca się na
      brzuszek. Z plecków na boki owszem. Nie podciąga główki do siadu i nie lubi
      leżeć na brzuszku. Musi mieć ogromną motywację do tego, np. kolorową książkę
      przed sobą lub ...tv, niestety. Do chudzielców też nie należy, to mały
      tłuścioszek.
      Ja tak czytam wypowiedzi forumowiczek i słucham swoich dzieciatych koleżanek to
      dochodzę do wniosku, że ogromna większość dzieci nie cierpi leżenia na
      brzuszku, niezbyt szybko przewraca się z plecków na brzuszek itp. Może więc to
      taka dzisiejsza moda na rehabilitację "na siłę", na wizyty u neurologów...
      Przecież jak my byłyśmy niemowlakami to nikt na siłę nas nie uczył siadać,
      przekręcać się, nie rehabilitowano nas masowo, tak jak dziś niemowlęta, a
      rozwinęłyśmy się chyba prawidłowo, prawda?
    • noemi.d Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 13.07.05, 19:51
      Mój synuś ma teraz 6 m-cy i przekręca się z plecków na brzucho dość swobodnie,
      nawet nie ma już problemów z rączką , która zostawała pod nim.Ostatnio tak
      przez przypadek zaczął przewracać się z brzucha na plecy, oraz podnosić pupę
      tak jakby chciał wystartować do biegu - pewnie niedługo zacznie pełzać.
      Podejrzewam jednak,że jest to wszystko efekt stałej rechabilitacji,bo mały
      urodził się ze wzmożonym napięciem mięśniowym. Podobno taka rechabilitacja
      powoduje przyspieszenie rozwoju motorycznego.
      A co do mody na rechabilitację ... a nie uważacie,że terażniejsze problemy
      ludzi w naszym wieku z kręgosłupami, zwyrodnieniami itp nie biorą z =ię z
      tego,że nie było rechabilitacji jak byliśmy malutcy ???

Pozdrawia Aga mama Bartka
    • osmag Re: 4,5 miesiąca i nie przekręca się 13.07.05, 21:43
      No i właśnie dla tego mamy tyle wad postawy i skolioz.
      Miałyśmy nad naszymi dziećmi jeszcze jedna przewagę- mało oglądaliśmy
      telewizji, nie było komputerów a my dużo czasu spędzaliśmy na podwórku,
      biegając skacząc, fikając kozły na trzepaku itp. Miałyśmy czas wyćwiczyć
      samodzielnie niektóre niedoskonałości.
      A i tak uważam ,żę lepsza jest profilaktyka niż leczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka