maretina 24.03.06, 21:19 nigdy tego nie robil. jeju, boje sie isc spac i go tak zostawic chyba 6 miesieczne dziecko tak latwo sie nie udusi, co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pasmois Re: spi na brzuchu 24.03.06, 21:22 Spokojnie. Skoro samo sie tak ulozylo tzn ze mu dobrz. Moj synek lubi spac na brzuszku, Ma wtedy glowe polozona na boczku i smacznie chrapie. Zabierz mu poduszke lub inna "podsciolke" spod glowki jesli takowa mialo. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmois Re: spi na brzuchu 24.03.06, 21:24 Moj Igor ma teraz 9 miesiecy, ale na brzuskzu zaczal spac jakos okolo 6 miesiecy. Mysle ze to kolejny etap rozwoju naszych Dzieciaczkow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: spi na brzuchu 24.03.06, 21:26 pasmois napisała: > Moj Igor ma teraz 9 miesiecy, ale na brzuskzu zaczal spac jakos okolo 6 > miesiecy. Mysle ze to kolejny etap rozwoju naszych Dzieciaczkow. > > Pozdrawiam dzieki. glowke ma na boku, pupe w gorze, lapka dynda przez szczebelki lozeczka Odpowiedz Link Zgłoś
mama-agatka Re: spi na brzuchu 24.03.06, 21:33 Pamiętam że jak Karolinka była mała to pediatra powiedziała że jeśli potrafi kontrolowac ruchy głowki to można pozwolic spac na brzuszku. Pamietam też że mówiła że maluszkom często gdy śpią na brzuszku i nie odwracają główek na bok, wokół ust tworzy się "balon" - taka chmura gazowa z wydychanego dwutlenku węgla, dzieci to z powrotem wdychają i to jest przyczyną częstego bezdechu u dzieci i tzw .... a nie będę cie straszyc! Spij spokojnie i twój Kajtek też. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
13kot13 Re: spi na brzuchu 24.03.06, 21:45 Mój mały do 10 miesiąca nie lubił wogóle leżeć na brzuchu,dopiero teraz sam się obraca w nocy i smacznie śpi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cukiereczek4444 Re: spi na brzuchu 01.04.06, 16:07 moje malenstwo spi w nocy tylko i wylącznie na brzuszku i zaczelo sie to juz jak mial 2,5 miesiaca,a teraz ma 4 miesiace i ta pozycja mu sie nie znudziła.jego spanie na brzuszku z poczatku bardzo mnie martwiło gdyz bardzo sie o niego bałam(tyle sie naczytałam o smierci łożeczkowej),ale jest silnym dzieckiem i potrafił bardzo szybko podnosic główke wiec i z przewracaniem jej na boki podczas snu tez nie ma problemu.poza tym jak ma sie mi spac na pleckach i budzic sie co 2-3 godziny to niech sobie spi spokojnie na brzuszku i przesypia 6-7 godzin bo tyle spi w nocy na brzuszku,tak wiec dajmy dziecku spac tak jak mu wygodnie. mama Oliwierka Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: spi na brzuchu 25.03.06, 09:55 ja od poczatku ukladałam do zasypiania na brzuszku, bo dzidek nie mógł machać (niekontrolowanie) łapkami i nogami i lepiej zasypiał. jak zasnęła, to przeręcałam ja na boczek lub pleckai. od kiedy nauczyła sie sama przekręcać, to śpi wyłącznie na brzuszku. Kiedy dziecko , w leżeniue na brzuchu, potrafi podnieść łepek i go przekręcać, spokojnie moze spać na brzuchu. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
lulu28 Re: spi na brzuchu 25.03.06, 10:48 Moja córeczka śpi na brzuchu odkąd skończyła 3 tyg. Teraz ma prawie 4 m-ce i jest to dla niej ulubiona pozycja, owszem spi również na pleckach ale po nocnym karmieniu nie ma szans żeby nie wybudziła się jak leży na plecach, przekrecona na brzuszek od razu zasypia. Te wszystkie rzeczy o śmierci łóżeczkowej są trochę przesadzone, owszem jak położysz poduszkę to tak, ale myśląc logicznie to ja uważam że jest to jedna z najbezpieczniejszych pozycji, łatwiej odchodzą gazy, szybciej się odbije, a w razie ulania dziecko wszystko wypluje a nie połknie z powrotem. Na poczatku też miałam obiekcje jak Martusia tak miała spać bo we wszystkich mądrych książkach jest to odradzane, nie mogłam zasnąć jak wiedziałam że mała spi na brzuszku a jak nie chcacy zamknęłam to byłam zła, ale moja połozna powiedziała że nie ma przeciwskazań do spania w tej pozycji wręcz by doradzała, a moja córeczka ma dysplazję bioderek to dobrze jej to zrobi. Tak naprawdę to od ok. m-ca śpię spokojnie bo jak mała złapała katar to tylko w tej pozycji go nie połykała i mogła spokojnie spać, Myślę że spokojnie kładź dziecko na brzuszku, naprawdę nic się nie stanie, zreszta poczytaj opinie dziewczyn na forum i różnie inne artykuły i przekonasz się że spokojnie można tak dziecko układać. Odpowiedz Link Zgłoś
igulinda Re: spi na brzuchu 31.03.06, 22:21 moje dziecko spi na brzuchu od urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
julia246 Re: spi na brzuchu 01.04.06, 04:13 Moja córka spała na brzuchu od 7 miesiąca, nie martwiłam się bo takie dziecko w stanie ewentualnego zagrożenia może się obrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: spi na brzuchu 01.04.06, 17:01 Moja spała na brzuchu od urodzenia. Przez pierwszy miesiąc używałam monitoru oddechu, potem wylądował na pawlaczu. Młoda ma 2,5 roku i nadal sypia na brzuchu Ale: nigdy nie miała bezdechów, nie ulewała, nie zwracała, nie płakała (tzn. w granicach normalności - gdy była głoda, to pewnie, że darła ryjka ), nie zanosiła się i td. - była spokojnym, zdrowu\ym dzieciakiem, więc bez obaw pozwalalam jej na taki sen (oprócz tego, że spała na brzuchu, to jeszcze spala długo, najkrócej po 6 godzin- to zaraz po urodzeniu, około 5 m-ca nawet i 15 godzin bez najmniejszej przerwy). Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: spi na brzuchu 01.04.06, 17:09 Hubert jak skończył 2 m-ce to upodobał sobie spanie na brzuchu. Jak go odkładałam do łóżeczka na plecki to od razu płakał. Śpi tak teraz cały czas. mamy co prawda monitor oddechu ale ani razu nie zadziałał więc Hubert radzi sobie super z oddychaniem. W ogóle to bardzo lubi leżeć na brzuchu i sie bawić. Odpowiedz Link Zgłoś
misiulka7 Re: spi na brzuchu 02.04.06, 09:11 Witam!Moja córeczka teraz ma 10.5m-cy.i od prawie 3m-cy.spi na brzuszku tak jej jest wygodnie,dodam jeszcze że spi bez poduszki.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hunterus007 Re: spi na brzuchu 02.04.06, 10:34 hej moja 2,5 miesięczna córcia,Patrycja,zaczęla sama sypiac w łóżeczku, uczyłam ją tego nawet z sukcesami.Potem coś przestało się jej podobac i zamiast spania- krzyk! była zbyt zmęczona żeby usnąc zdesperowana położyłam ją taką płaczącą na brzuszku-usnęła w ciągu 10 sekund! od tamtej pory śpi w dzień na brzuszku-tzn,2 dzien i zamiast 10 minut śpi juz ponad godzinę biegam co chwilę sprawdzac czy oddycha-ale jak się upewnię, że sobie radzi to przestanę warto spróbowac! Odpowiedz Link Zgłoś
muczacza3 Re: spi na brzuchu 04.04.06, 23:05 moja córka śpi na brzuchu od urodzenia, czyli 3 miesiące. na początku bałam się śmierci łóżeczkowej, która podobno trafić się może do roku. ale spanie na brzuchu pomagało jej na kolki i gazy i teraz się tak przyzwyczaiła, że inaczej nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
katerinas Re: spi na brzuchu 05.04.06, 12:01 Nasz Michaś śpi na brzuchu od mniej więcej 3 miesiąca życia. Inaczej nie chciał spać... I ma się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kika2345 Re: spi na brzuchu 05.04.06, 12:07 Moj Patryczek tez zaczal spac na brzuszku od 6 miesiaca i przesypia cala noc ( chyba ze mu cos dolega)..Napoczatku obracalam go na plecki ale on i tak wracal do poprzedniej pozycji.Pewnie mu tak najwygodniej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: spi na brzuchu 05.04.06, 15:08 mój Synek też miał taki okres, ale wcześniej (w wieku 1,do 2,5 m-ca). Nawet w nocy zasypiał na brzuchu, z tym, że budził się co 2 godz. W żadnej innej pozycji nie chciał usnąć. Poniważ zaobserwowałam, że układany był też tak w szpitalu (a leżał trochę dłużej), więc byłam spokojna (nie wiercił się, więc jak zasnął z buźką na boku, tak też się budził). Odpowiedz Link Zgłoś