Dodaj do ulubionych

Przewijanie

11.04.06, 21:43
Mam pytanie

Jeśli zmieniam pieluszkę maluszkowi , wystrczy , że umyję go husteczkami
(pampers) , czy jeszcze dodtakowo muszę smarować mu pupkę kremem bądz zasypać
talkiem??

Będę wdzięczna doświatczonym mamą za odpowiedz

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iwonagos Re: Przewijanie 11.04.06, 21:47
      Zobaczysz sama. Mojej pupci 3 miesięcznej tylko zasypuję mąką ziemniaczaną. Ja
      nie używam na codzień chusteczek. Używam ich tylko gdy gdzieś jadę/idę. Myję
      pupę pod kranem.
    • patoga Re: Przewijanie 11.04.06, 21:52
      Na początku przemywałam pupę dodatkowo wodą. Teraz tylko przecieram chusteczka i
      smaruję sudocremem (to od początku). Nigdy nie miała żadnego odparzenia.
    • mart44 Re: Przewijanie 11.04.06, 21:53
      DObre chusteczki ładnie nawilżają pupę łagodnym balsamem, nie ma więc powodu,
      żeby wcierać coś dodatkowego, zwłaszcza gdy karmisz piersią - mleko modyfikowane
      jest mniej przyjazne dla skóry więc po kupach lepiej nacierać kremem (bepanthenem).
      Ogólnie, wg mnie najlepiej przemywać chusteczkami i: po sikaniu nic, po kupie -
      czasem bepanthen (jak zauważysz zaczerwienienie w okolicy odbytu), po kąpieli
      wystarczy oliwka, a przede wszystkim codziennie powietrzyć gołą pupę z
      kilka-kilkanaście minut. Jak się zdarzą kłopoty to wtedy można smarować sudocremem.
      Za talkiem nie przepadam, uważam, że on za dużo nie działa.
      POzdrawiam!
      • shamsa Re: Przewijanie 11.04.06, 22:37
        ja bez odrobiny pudru alantan sobie nie wyobrazam. bepanthenem smaruje na noc,
        zeby ochronna warstwa byla. kiedys smarowalismy sudocremem za kazdym razem i to
        blad byl, bo potem przestaje taka masc dzialac, przy odparzeniu.

a odparzenia nie zaleza tylko od zmiany pieluch ale czesto od diety, stolca,
        stanu organizmu i innych
        • shamsa Re: Przewijanie 11.04.06, 23:12
          wazne jeszcze, zeby nie smarowac mascia, ani oliwka na mokra pupe (np. po
          chusteczce)
    • joasia201 Re: Przewijanie 11.04.06, 21:56
      Dziękuję za opowiedzi , bardzo mi pomogłyście smile)
      • majan2 Re: Przewijanie 11.04.06, 22:47
        Chusteczki tylko romzauaj brud na pupie. Uzywam ich tylko w gosciach a i tak
        zwykel jeszcze je zwilazam woda. Myje papierowym wciakami moczonymi w cieplej
        wodzie albo pod kranem I prawie zawsze smaruje pupe kremem.
        • mart44 Re: Przewijanie 11.04.06, 22:58
          majan2 napisała:

> Chusteczki tylko romzauaj brud na pupie.
          Moim zdaniem kwestia wprawy! Wg mnie dziabanie się w kupie z rozpuszczającym się
          wacikiem czy papierem toaletowym jest niezbyt pociągające. Poza tym balsam
          pielęgnuje, nawilża no i pachnie!smile
    • agastrusia Re: Przewijanie 11.04.06, 22:52
      My przecieramy pupę chusteczkami a potem smarujemy się oliwką. Chyba że sprawa
      jest wuększej wagi to wtedy idziemy pod kran.
      • agastrusia Re: Przewijanie 11.04.06, 23:21
        A na noc smaruję pupe linomagiem ze względu na dłuższy pobyt pupy w pieluszce
        tak co by się nic nie odparzyło.
    • asia06 Re: Przewijanie 12.04.06, 00:34
      To zależy od tego, jak reaguje skóra Twojego dziecka. Ja wycieram chusteczkami,
      a w fałdach przesmarowuję, resztę skóry zostawiam w spokoju.
    • binyamin Re: Przewijanie 12.04.06, 06:38
      Talk lub inne zasypki jest teraz stanowczo odradzany ze wzgledu na draznienie
      drog oddechowych dziecka.
    • saskiaplus1 Re: Przewijanie 12.04.06, 07:19
      W pierwszym miesiącu smarowałam profilaktycznie sudocremem po kąpieli, ale
      ponieważ nic się nie działo, to przestałam i do dziś używam tylko chusteczek.
      Żadnych problemów ze skórą Młodego nie miałam, a lekarz i położna powiedzieli,
      że chusteczki wystarczą. A ja nie lubię zbędnych prac.
      • behemot79 Re: Przewijanie 12.04.06, 08:18
        Przy każdym przewijaniu przecieramy pupę chusteczkami Pampersa, wietrzymy i
        suszymy kilka minut, smarujemy Kremem przeciw odparzeniom Nivei. Syn ma 5, 5
        miesiąca i pupę,odpukać, jak marzenie.
    • joasia201 Re: Przewijanie 15.04.06, 18:51
      Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi , jesteście kochane wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka