Dodaj do ulubionych

Wyrobic paszport czy

16.06.06, 11:31
czy wpisać do mojego jak to wygląda bo chcemy z małym wyjechać do Włoch jak
to wygląda dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • julia_uk Re: Wyrobic paszport czy 16.06.06, 11:40
      Wyrob paszport.Np.w Szczecinie juz w ogole nie wpisuja dziecka do paszportu
      rodzica,bo na taki wpis mozesz wywiezc kazde dziecko w podobnym wieku.Dla mnie
      to logiczne i nawet nie bylam zla,ze musialammu wyrabiac dokument ze zdjeciem.
      • dyzurna Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 10:36
        podciagam ,tez mnie to interesuje smile
        • simonkapl Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 10:38
          Wyrobcie paszport lub dowod dla dziecka, bo w tej chwilii za granica juz nie
          mozna wpisywac dzieci do paszporu, sa nowe paszporty elektroniczne (mieszkam we
          Francji)i moze byc problem z ich akceptacja w krajach UE.Mysle,ze Polska tez
          powoli bedzie od tego odchodzic.
    • kreseczka123 Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 10:42
      Hmmm nie wiem jak to jest tzn czy można wpisywac dziecko ale my naszej dzidzi
      wyrabialismy paszport 2 miesiace temu normalnie zdjecia wniosek oplata tyle ze
      mniejsza niz normalnie ( u nas 30 zl) obydwojga rodzicow musza byc obecni i
      zlozyc podpis. Dzidzia podobno tez ma byc obecna przy skladaniu papierow. Po
      odbior maz poszedł sam i facet wydarl sie na niego ze to tez z dzieckiem no ale
      bez przesady maz nagadal mu ze nie bedzie ciagnal malego dziecka bo to bez
      sensu no i wydal mu paszport. wogole te nasze urzedy to meka i udreka.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • reniasss Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 10:47
        My właśnie wczoraj złożyliśmy o wpisanie synka(2,5mies)do paszportu do męza.Też
        potrzebno jest jedno zdjęcie i znaczek skarbowy za 5zl.Nam zalezy na
        czasie-wpisanie potrwa do 10 dni,a na paszport trzeba długo czekać.
        • id.kulka Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 14:03
          Wyrobiliśmy paszport za radą pani w urzędzie paszportowym. Ostrzegała, że wpis
          jest o tyle ryzykowny, że nie wszędzie respektowany. Poza tym z dzieckiem może
          przekroczyć granicę tylko ta osoba, która ma je w paszporcie, ale także - i tu
          słyszałam różne wersje - osoba z dzieckiem w paszporcie nie może podróżować
          sama, bez dziecka (bo niby skąd później wiadomo, czy wraca sama, ale może
          wyjeżdżała z dzieckiem?). Nie wiem, czy przepisy jasno to określają, czy zależy
          to od widzimisię pracowników granicznych? Może ktoś jest bardziej zorientowany?
          • simonkapl Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 15:22
            Masz racje, dziecko moze podrozowac tylko z osoba, w ktorej paszporcie jest wpisane.
    • wilfrid Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 15:50
      Też mamy ten dylemat.

Paszport - za:
      - osobny dokument dla dziecka, dziecko może podróżować z dowolnym z rodziców,
      także np. z dziadkami; jeśli wpisane jest do paszportu mamy, a np. mama złamie
      rękę i musi poleżeć w szpitalu (nie daj Boże!), to dziecko nie wróci do kraju,
      - Podobno mogą być problemy w innych krajach przy wpisie do paszportu rodziców -
      może nie wszystkie honorują wpis

Przeciw:
      - wyższa cena (35 zł kontra 5 zł za wpis)
      - dłużej się czeka (miesiąc)
      - jest zdjęcie w paszporcie które się dezaktualizuje (ale przy wyrabianiu nowego
      paszportu z powodu zmiany wyglądu będzie bonifikata, więc można policzyć tylko
      stracony czas)
      - Jak jest potrzebna wiza wjazdowa, to dla dziecka niekoniecznie, bo jest
      wpisane (podobno)

My wyrobimy paszportsmile
      • patyczako Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 16:31
        ja bym wyrobila bo czytalam niedawno ze niebawem za rok dwa dokladnie nie
        pamietam maja wogole w unii zlikwidowac wpisy i wtedy kazde dziecko bedzie
        mialo swoj paszport - wiec po co zalatwiac to dwa razy?
        • simonkapl Re: Wyrobic paszport czy 21.06.06, 17:45
          We Fracji juz tak jest, wiec pewnie w Polsce tez to wprowadza!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka