loolamoon 25.09.06, 11:50 Hej wszystkie mamy! Mam pytanie w jakim wieku dzieci powinny zaczac sie przekracac. Wiem, ze nie ma reguly ale tak 'ksiazkowo' i mniej wiecej w jakim czasie powinno sie to zdarzyc? dziekuje za wszystkie odpowiedzi, Lula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka781 Re: Z brzucha na plecy 25.09.06, 12:00 Moj Antek wlasnie od kilku dni nauczyl sie przekrecac, a 2 pazdziernika skoczy 5 miesiecy, czyli wychodzi ze jak mial okolo 4,5 miesiaca to zaczal. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gerandia Re: Z brzucha na plecy 25.09.06, 12:06 Moj synek bardzo pozno zdobyl ta umiejetnosc bo chyba w 8 miesiacu dopiero ale oprocz tego rozwijal sie bardzo dobrze ale u neurologa bylismy na kontroli wszystko bylo ok wiec czekalismy i nauczyl sie i tego Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Z brzucha na plecy 25.09.06, 12:04 mój skończył 3 msc i właśnie się nauczył że jak powygina stopy i spróbuje zrobić mostek przekręcając się tak że dorosłemu skrzypi w kręgosłupie na ten widok to będzie leżał w niewygodnej pozycji czym się zaraz zajmą rodzice ... ale żeby sam się przewalił na brzuch to ta sztuka mu do końca nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zonnetje6771 Re: Z brzucha na plecy 25.09.06, 12:24 Moj synek w wieku 8 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika_t Re: Z brzucha na plecy 25.09.06, 13:41 z brzucha na plecy to moja ola dosyć wcześnie się przekręcała ale to dlatego że głowa ciężka i po prostu robiła wywrotkę,czasem rycząc z powodu zbytniego buuum Za to odwrotnie czyli z pleców na brzuch zaczęła dokładnie w dniu kiedy skończyła 5 miesięcy. Potem za jakiś czas świadomie wracała na plecy i jak jej się spodobało to robiła takie "świdry" po podłodze )))0 Odpowiedz Link Zgłoś
julca2 Re: Z brzucha na plecy 25.09.06, 13:49 na przelomie 3/4 miesiaca zycia, ale tylko przez prawe ramie i juz teraz w wieku 7 miesiecy, umiejac siedziec podpierajac sie na raczkach, przez lewe ramie nie przekreca się na brzuszek, natomiast z brzuszka na plecki przekreca sie sporadycznie, bo widac ze nie lubi Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_myszynska Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 13:08 moj maly po raz pierwszy tak sie przekrecil jak mial .... 4 tygodnie. Myslalam ze to przypadek i zaraz po tym znowu go przewrocilam na brzuch a on znowu sie przekrecil na plecy Od tego czasu jednak numeru nie powtorzyl (ma teraz prawie 6 tygodni). Odpowiedz Link Zgłoś
siula5 Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 13:38 4-5 miesiąc, podobno dziewczynki szybciej zaczynają Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 13:41 zenka jak skończyła 3 miesiące to obracała się w obie strony i z brzucha i z pleców. ale ponoć dziewczyny robią to szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
mszb Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 15:11 mój synek tez zaczął wcześnie, bo gdy miał niecałe 8 tygodni; rzadko nas zaszczyca pokazem tej sztuczki (ma teraz skończone 9 tyg), ale co jakiś czas da się namówić Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 20:20 Mój synek zaczął sie przkeręcać jak byłam w 8 tygodniu ciazy )) a na poważnie to ma 5,5 miesiąca i mowy nie ma o przekręcaniu. Pediatra powiedziała że wachnięcia 2 miesięczne saw normie. Tak wiec max do końca 8 miesiaca powinno sie przekręcać świadomie z pleców na brzuch i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kluska125 Re: Z brzucha na plecy 27.09.06, 14:43 2 i pol miesiaca ale tylko z brzuszka na plecy Odpowiedz Link Zgłoś
inga2323 Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 22:59 hej dziewczyny, rozwijając ten wątek - w jakim wieku wasze pociechy zaczęły siadać? Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Z brzucha na plecy 26.09.06, 23:05 Z brzucha na plecy ok. 5 miesiecy i bardzo niechetnie, bo uwielbia lezec na brzuchu więc w tę stronę nie miał zadnej motywacji. Z pleców na brzuch (tu właśnie motywacja była silna) jak miał chyba z 3 miesiace. Jakoś strasznie wcześnie. W zwiazku z tym zaczął obracać sie we śnie a że nie umiał wrócić, to zaczynał trąbić, zeby starzy zorganizowali interwencję Nie siedzi, ma 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: Z brzucha na plecy 27.09.06, 14:50 nasz bardzo syzbka nauczyl sie przekrecac z plecow na brzuch a poniewaz baaardzo lezenie na brzuchu lubil plus pelzanie spowrotem czyli na plecy nie przekrecal sie w ogole potem juz zaczla raczkowac wiec nie bylo mu to przekrecanie juz do szczescia potrzebne posadzony maly siedzial jak mial 7 m-cy sam zaczal siadac z pozycji do raczkowania jak mial 10 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
goska2771 Re: Z brzucha na plecy 27.09.06, 18:33 Dlugo na to czekalam az sie doczekalam!maly ma 6 mies.i od tygodnia przekreca sie na brzuszek,na druga strone jeszcze nie umie.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś