Dodaj do ulubionych

Problem z bioderkami

IP: *.* 19.11.01, 15:10
U mojej 3,5 miesięcznej córeczki ortopeda właśnie stwierdził nieprawidłowości związane ze stawami biodrowymi. Są one wynikiem spania na boczku (ulubiona pozycja). Do czasu zrobienia USG i postawienia pełnej diagnozy lekarz zalecił ćwiczenia i intensywną kontrolę pozycji w jakich dziecko śpi. Bardzo mnie to zmartwiło, szczególnie, że miesiąc temu ortopeda nie miał co do jej bioderek żadnych zastrzeżeń. Mam w związku z tym do Was mamy 2 pytania:Czego mogę się obawiać?Jakie znacie metody mogące pomóc bioderkom wrócić do normy (wiem o częstszym kładzeniu na brzuszku i szerokim pieluszkowaniu).
Obserwuj wątek
    • Gość: JoasiaD Re: Problem z bioderkami IP: *.* 20.11.01, 22:30
      CześćZapomnij o czekaniu, w sytuacji kiedy jest coś nie w porządku należy jak najszybciej zrobić USG. Zrób to prywatnie i z wynikiem do ortopedy. Dla 3,5 miesięcznego dziecka jest już dość późno i liczy się każdy dzień, może się okazać, że kładzenie na brzuszku i szerokie pieliszkowanie nie wystarczy. Najprawdopodobniej Wasze dziecko będzie nosiło rozwórkę Koszli - to pierwszy etap w leczeniu dysplazji stawów biodrowych. Nasza Ala od 7 tygodni nie rozstaje się z nią (rozwórką) dłużej niż na kilka minut podczas kąpieli.Nie należy się tym przerażać, bo to tylko tak okropnie wygląda, dziecku to nie przeszkadza - choć minie kilka dni zanim się oswoi i przyzwyczai. A co najważniejsze to skutkuje. Życzę powodzenia.
    • Gość: guest Re: Problem z bioderkami IP: *.* 20.11.01, 22:48
      Michał też miał problem z bioderkami. Szerokie pieluchy nie pomogły tym bardziej,że mały miał silne nóżki i pieluchy wcale nie chciały pozostawać w pozycji takiej jak je założyłam. Gdy miał 3 miesiące założono mu szynę Koszli upierdliwe paskudztwoale pomogło. Na szczęście Michał spał w tym spokojnie. Przez 6 tygodni nosił to non stop (zdejmowałam tylko do przebierania i kąpieli) Następne 6 tylko na noc. tak więc zanim skończył 5 miesięcy w czasie dnia miał już nóżki swobodne. Siedzieć i chodzić zaczął tak jak inne dzieci. W dwa miesiące po zdjęciu aparatu miał wizytę kontrolną, następną po rozpoczęciu chodzenia - wszystko jest w porządku. Chyba jednak najlepiej będzie jak najszybciej zrobić USG. Michałowi robiono je gdymiał 2 miesiące, ale przed założeniem aparatu lekarze próbowali łagodniejszych metod - pieluszkowania i ćwiczeń. Powodzenia.
      • Gość: guest Re: Problem z bioderkami IP: *.* 21.11.01, 11:25
        Czy z rozwórką Koszli dziecko nadal może spać na boku?
        • Gość: guest Re: Problem z bioderkami IP: *.* 21.11.01, 12:07
          Niestety nie. Nie wiem czy wiesz jak to wygląda - przypomina "rogi" a nóżki są ułożone tak aby były szeroko i z kolankami do góry. Dlatego mój maluch sporo czasu spędzał na rękach lub póleżąc oparty o mnie.Ja chyba to wyrzuciłam - może żeby nie zapeszać, nie wiem.Chętnie odpowiem wam na pytania bo ten temat przerobiliśmy w praktyce.
    • Gość: guest Re: Problem z bioderkami IP: *.* 24.11.01, 01:38
      Moja Natalka w 6-tym tyg. życia dostała specjalną poduszkę na szelkach do noszenia przez miesiąc. mam nadzieję, ze to pomoże i nie będzie musiala nosic szyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka