olena261 15.10.07, 20:44 Dziewczyny jakie badania trzeba przejść aby zbadać czy ulewanie nie jest spowodowane refluksem. Od którego miesiąca życia można badać dziecko? Jakich decyzji należy oczekiwać od pediatry? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: jakie badania na refluks 15.10.07, 20:56 badan nie ma, musisz zrobic usg brzucha i tyle, albo wykaze albo nie, pewnie nie refluks ma bardzo malo dzieci od pediatry musisz dostac skierowanie na usg, chyba ze zrobisz prywatnie bez skierowania Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: jakie badania na refluks 16.10.07, 12:45 Wykonuje się prześwietlenie z kontastem. Dziecko musi zjeśc lub wypić kontrast a potem sie mu prześwietla brzuszek i lekarz widzi czy jest refluks czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiap1981 Re: jakie badania na refluks 16.10.07, 15:39 w jakim wieku musi być dziecko, żeby zrobić przeswietlenie? Odpowiedz Link Zgłoś
yahaya moje dziecko ma niecałe 8 miesięcy 16.10.07, 18:09 ma stwierdzony refluks od ok 2 m-ca (przez USG) pomimo leczenia nie było poprawy teraz ok 8 miesiąca zrobiliśmy RTG (to ten kontrast) żołądka i XII-nicy i potwierdziło to refluks III stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: a mój 6 mies 17.10.07, 15:08 Syn miał robione to prześwietlenie z kontrastem w wieku 6 mies, ale było to przy okazji pobytu w szpitalu na zapalenie płuc. Długo dochodził do zdrowia i lekarka szukała przyczyn ,stąd pojawiło sie też takie badanie. Radiolog był zdziwony że ma je robić tak małemu dziecku, więc przypuszczam że normalnie wykonuje sie je u nieco starszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesz76 badania na refluks 17.10.07, 20:08 Najwiarygodniejszym badaniem jest 24 godzinna ph-metria, plus badania dodatkowe które się wykonuje czyli gastroskopia, usg brzucha i pasaż rtg. Robi się u małych i dużych, jednak badania te nie sa zbyt przyjemne a przy gastroskopii stosuje się znieczulenie ogólne. Pzdr Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
avanitta Re: badania na refluks 17.10.07, 20:22 1. Usg - moja córka miała robione dwa razy, dobrze jest kiedy dziecko ma wtedy pełny pęcherz (wtedy lepiej widać) 2. Badanie moczu - ogólne i posiew (refluks nerkowy). Odpowiedz Link Zgłoś