magda.tyl 08.12.07, 13:32 Ile moczu muszę złapać na badanie ogólne moczu i na posiew? Do tej pory korzystałam z woreczków, ale mały ma bakterie i lepszy będzie złapany do jałowego kubeczka. Jaka ilość wystarczy na 1 próbkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tweety_28 Re: Badanie moczu 08.12.07, 22:35 Na sam posiew parę mikrolitrów czyli dosłownie kropelka Jeżeli chodzi o ogólne badanie moczu u mnie w Diagnostyce na 10 ml się krzywią, ale robią. Odpowiedz Link Zgłoś
araszka26 Re: Badanie moczu 08.12.07, 22:37 ja oddawałam 10 ml bez żadnych problemów. Nie est łatwo złapać szczególnie u dziewczynki wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: Badanie moczu 08.12.07, 22:44 ale wiesz ze trzeba dziecko przygotować do pobrania? No rozumiesz, czyściutkie w każdym zakamarku ale po wymyciu dotarte do sucha, łapiesz środkowy strumień. No i pędzisz z tą próbką posiewową do laboratorium, bo bakterie w 2 godz od pobrania namnażają się już w niej samoistnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: Badanie moczu 09.12.07, 10:42 Już kilka razy pobierałam do woreczka, nefrolog polecił odkazić przed pobraniem rivanolem i dopiero łapać. Teraz dodatkowo stosuję krople biodacyna - one są do oczu, ale tak lekarz polecił nawilżac napletek. Mam nadzieję, że po jutrzejszym badaniu weszcie bakterii nie będzie, bo mam wykupioną 1 dawkę rotarixu i już 3 tyg. spóźniamy się z podaniem tej pierwszej dawki. Odpowiedz Link Zgłoś