monika_oli 17.11.04, 10:05 Mam pytanko odnośnie kwasu foliowego - ile go łykacie? Ja w pierwszej ciąży łykałam po jednej tabletce (0,4mg) dziennie, a obecnie lekarz zalecił dwie. Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maral97 Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 10:21 I w I ciąży i teraz łykam 1 tabl. dziennie 0,4 Ale lekarz na jakiejś podstawie zalecił Ci dwie, może jakieś wyniki badańmiałaś niższe? Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 10:54 Ja łykam 1 tabletke 0,4 mg dziennie,ale takze zalecił mi feminatal (tez 1 dziennie).feminatal zawiera: beta-karoten,witaminy3,E,C,B1,B6,B12,nikotynamid,pantotenian wapnia,biotyne,magnez,zelazo(II),cynk,miedz(II),mangan(II),jod i KWAS FOLIOWY oraz substancje pomocnicze ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 11:16 Właśnie chodzi o to że to że nie. Byłam w piątek na pierwszej wizycie u lekarza, dopiero dostałam skierowanie na badania i na tejże wizycie stwierdził że tak właściwie, to żebym brała po dwie tabletki dziennie. Prawdę powiedziawszy to dopiero w domu zaczęłam się zastanawiać dlaczego, bo lekarz w żaden sposób tego nie uzasadnił. Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 11:49 No to ja Was zaskoczę. Ja biorę codziennie 15 mg i ostatnio powiedział, żebym powoli zaczynała włączać feminatal, któty też przecież zawiera kwas foliowy. Jest to moja 3 ciąża, z tym że w pierwszej miałam martwy poród w 30 tyg. Wtedy brałam 2 razy dziennie po 5 mg. W drugiej ciąży też 2 razy po 5 mg (dzidziuś zdrowy)no i teraz aż tyle. Też byłam zaskoczona, ale mój lekarz tłumaczy to moją pierwszą ciążą (dzidziuś miał wadę serca) i woli dmuchać na zimne, bo przecież nadmiar tej witaminy jest wydalany z moczem i na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
nioniak Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 11:47 Mi lekarz na poczatku tez zapisal dwa razy dziennie po 0,4 mg. Chociaz teraz juz biore raz dziennie, bo Folik powoduje zaparcia. 0,4 to minimalna dawka jaka potrzebujesz. Kwasu foliowego nie mozna przedawkowac. Gdzies kiedys czytalam artykul ze w niektorych czesciach Polski, gdzie wystepuja rozne patologie dawka dzienna siega nawet ponad 2 mg. I nie maja tu do rzeczy zadne zle wyniki badan, wiec sie nie zamartwiaj love Odpowiedz Link Zgłoś
nonu do magdapik 17.11.04, 13:15 Tak z ciekawości - 15 mg to jest ponad 30 tabletek Foliku. Czy to możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 13:17 Ja biorę jedną tabletkę dziennie i w pierwszej ciąży było tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo09 Re: Kwas foliowy - ile? 17.11.04, 22:43 hej kwas foliowy jest bardzo potzrebny. jego pochodne biora udzial w wielu waznych procesach biochemicznych w tym syntezie DNA. Dlatego tak wazne jest aby komorkom intensywnie proliferujacym (dzielacym sie) go nie brakowalo. a takie sa komorki plodu. zwykle w cizy i 2 miesiac eoprzed bierze sie folik 1 raz dziennie 0,4mg. jesli orgazimn jest wyglodzony, przeciazony lub cos nie tak dawke sie zwieksza. takze jesli jest to 2, i kolejan ciza. ja bralam do dzis 0,4 mg a od jutra prenatal czylo 0,8mg pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Do nonu 18.11.04, 10:26 Rzeczywiście sprawdziłam opakowania i ten który teraz biorę to 15 mg. Byłam przekonana, że ten zwykły to 4 mg a tu patrzę że 0,4 mg. Teraz sama nie wiem co jest grane. Ten 15 mg przepisał mi mój ginu na receptę i myślę, że chyba się nie pomylił. Nie sprawdzałam tej recepty bo od razu poszłam od gina do apteki. Może pani w aptece sie pomyliła. Chyba na własną rękę zmniejszę sobie dawkę do 2 razy po 0,4 mg, bo cierpię na zaparcia i pewnie taka duża dawka tego kwasu ma na to wpływ. Zresztą lada dzień skończy się u mnie okres organogenezy i właściwie po 10 tyg wady wrodzone nie powstają. Za 1,5 tyg zaczynam brać feminatal i myslę że to wystarczy. Dzięki nonu, że się zainteresowałaś tą moją wypowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: Do nonu 18.11.04, 18:39 Może jednak zadzwoń do swojej ginki, trochę się martwię, że wprowadziłam Cię w zaniepokojenie. Czekam na jakieś newsy na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Do magdapik 18.11.04, 20:19 Za szybko klikam. Nawet nie wiedziałam, że jest dostępny kwas foliowy 15 mg. Może skoro produkują takowy, to komuś ma on służyć. lepiej chyba bedzie jednak poradzić się fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Do nonu 19.11.04, 11:29 Z miom ginem jest się naprawdę ciężko skontaktować. Ciągle go nie ma a jak jest to przyjmuje pacjentki i telefonów nie odbiera. W ważnej sprawie mówi, żeby powiedzieć żonie to ona mu poda telefon, ale to chyba nie jest ważna sprawa. No sama nie wiem. W każdym razie przeczytałam, że standardowo bierze się 0,4 mg a kobiety które urodziły już dziecko z wadą cewy nerwowej powinny przyjmować 5 mg na dobę. Ja zażywałam w poprzedniej ciąży 2 razy po 5 mg. Tak, że duża dawka, ale to dlatego, że właściwie nie zostało wyjaśnione dlaczego obumarła moja pierwsza ciąża w 30 tyg. Teraz przed ciążą (pół roku) brałam 0,4 mg, na początku ciąży też (przez 6 tyg) i jak w 6 tyg poszłam do gina i nie było widać bijącego serduszka (co go wyraźnie zaskoczyło bo ma dobry sprzęt) to powiedział, żebym brała właśnie to 15 mg. Przy następnej wizycie w 9 tyg wszystko było ok i jak mu powiedziałam, że musi mi jeszcze przepisać dodatkowy kwas bo mi sie do następnego razu skończy to w rezultacie "zapomniał". Nie wiem czy celowo czy tak naprawdę. W każdym razie zostało mi jeszcze może z 5 tabletek. Będę zażywać co drugi dzień 15 mg na zmianę z 2 razy po 0,4 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: Do nonu 19.11.04, 14:14 W Twojej sytuacji każda sprawa jest bardzo ważna, więc nie powinnaś mieć skrupułów, żeby zadzwonić do swojego lekarza. Na pewno jednak wiesz, co robisz, tym bardziej, że w poprzedniej ciąży zażywałaś o 5mg mniej i wszystko było ok. A propos usg to ja miałam usg robione też w 6 tygodniu (wg usg w 5tc) i nie bylo nawet widac zarodka, a badanie było wykonywane na nowiusieńkim, nowoczesnym sprzecie w poliklinice u nas w mieście, wiec pewnie Twój lekarz dmucha na zimne. Ale to chyba dobrze.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: Do magdapik 24.11.04, 09:13 No i powiedz jak tam u Ciebie z tym kwasem foliowym,pytałaś lekarza,zmienił Ci dawke??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Re: Do magdapik 24.11.04, 20:52 Niestety jeszcze nie zdecydowałam się do niego zadzwonić. Na razie zażywam do końca 15 mg. Zostały mi 3 tabletki. Potem będę brać 2 razy po 0,4 mg, chyba że mi pani w aptece sprzeda większą dawkę bez recepty. Powoli nudności mi mijają i już za kilka dni zaczynam brać feminatal (z kwasem foliowym). Mój ginu zaleca branie kwasu foliowego przez całą ciążę (tak przynajmniej brałam w dwóch poprzednich), zresztą wydaje mi się, że on osobiście miał jakieś przypadki wad cewy nerwowej u swoich pacjentek i jest na tym punkcie przewrażliwiony. Bo właściwie dlaczego przy pierwszej ciąży od samego jej początku (bez żadnych wcześniejszych niepowodzeń z mojej strony) zalecił mi 2 razy po 5 mg. Wybieram się na poczatku grudnia to się o ten kwas dokładnie dopytam i na pewno Wam napiszę. Pozdrawiam Was i Wasze Maluszki. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Do magdapik 25.11.04, 14:02 Jeśli chodzi o kwas foliowy, to ja nie kupowałam Folika (3o tab) tylko słoiczek Kwas Foliowy firmy Puritans Nature (Albo cos w tym rodzaju) z 250 tabletkami.(ok25zl). To też jest kwas foliowy w standardowej ilości czyli 0,4mg. Lenistwo wzięło górę i stwierdziłam, że skoro mam z apteki ulotkę o takim preparacie to go poszukam. Po co mam biegać co miesiąc do apteki. A większej dawki bez recepty to chyba nie dostaniesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Do magdapik 25.11.04, 19:47 Jeśli ktoś byłby zainteresowany to prostuje (sprawdziłam słoiczek ) firma Puritan's Pride, Kwas foliowy, 400mcg, 250 sztuk, cena ok 15 Ale nam to raczej już nie potrzebne - ja mam go odstawić i przejść na materne lub feminatal (maja w swym składzie kwas foliowy i jako jedyne jod) Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: Do magdapik 25.11.04, 19:08 "Spożycie dziennie 15mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego. U niektórych osób mogą tworzyć się szkodliwe kryształy folacyny w moczu, Mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne." to z tej strony poczytaj o tym nie chce Cie straszyć www.zdrowie.med.pl/witaminy/witkf_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Re: Do magdapik 26.11.04, 16:07 Serdeczne dzięki ewucha28 za te informacje. Wezmę to pod uwagę i na pewno skonsultuję z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: Do magdapik 26.11.04, 17:59 Nie ma za co,trzymaj sie cieplutko,pamietaj lekarz wie najlepiej,najgorsze jest to jak sie sami zaczynamy leczyć))Napisz jak juz bedziesz po rozmowie,pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdapik Re: Kwas foliowy - ile? 08.12.04, 16:02 Obiecałam, że napiszę to odpisuję. Dopiero wczoraj byłam na wizycie. Jestem już w 13 tyg a tu mi mój lekarz znowu przepisuje kwas foliowy 15 mg. Teraz to juz się naprawdę zdziwiłam. Pytam co jest grane, żeby jeszcze w drugim trymestrze brać kwas i to w takiej dawce. No i dowiedziałam się, że w 1 trymestrze kwas zapobiega wadom wrodzonym a w kolejnych trymestrach jest odpowiedzialny za prawidłowy rozwój łożyska i zapobiega jego przedwczesnemu odklejaniu. Na moją prośbę zmniejszył mi dawkę do 5 mg bo bardzo źle na niego reagowałam (zaparcia, wzdęcia). Powiedział, że absolutnie nie jest szkodliwy i w ten sposób go na pewno nie da się przedawkować. To tyle o kwasie. Napiszcie co wasi lekarze o tym sądzą. Czy Wy również jeszcze go bierzecie oprócz tego, że wystepuje przecież w preparatach witaminowych? Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: Kwas foliowy - ile? 08.12.04, 17:39 Jutro ide na wizyte to zapytam,ja kwas jeszcze biore,a z tego co pamiętam jak było przy pierwszej ciąży brałam do końca ciąży(zobaczymy co mi powie) 5 lat moze troche zmienił sposob prowadzenia ciąży,pamiętam,ze potem brałam dodatkowo żelazo,teraz łykam kwas i feminatal no i no-spe ze wzgledu na bole brzucha i plamienia,moze tez jutro mi ją odstwai.Ja właśnie mam pełen 14 tydzien Odpowiedz Link Zgłoś
anna.michal Re: Kwas foliowy - ile? 08.12.04, 19:55 Mi lekarka zaleciła odstawienie kwasu i przejście na witaminy. I od ukończenia 12 tygodnia się do tego stosuje. Biorę feminatal (polecony ze względu na zawartość jodu) a w nim jest większa dawka kwasu foliowego. (chyba 2 razy większa niż normalnie). Na pewno jak pojawią się u mnie objawy anemii, to dostanę Tardyferon Fol (to jest żelazo z kwasem foliowym), bo już o tym rozmawiałam. (żelazo jest lepiej przyswajane w obecności kwasu foliowego). A jedno opakowanie zostało mi z pierwszej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś