15.01.06, 12:19
Kochane, i ja zaczęłam rozglądać się za wózeczkiem. Powiedzcie mi proszę, jak
długo dziecko korzysta z gondoli? Chciałabym też tak przewozić maluszka w
samochodzie (w foteliku nie może być dłużej niż 2 godziny).
A może wogóle wystarczy rozkładana spacerówka i fotelik?
Pozdrawiam. Agnieszka
Obserwuj wątek
    • chilli_xxx Re: gondola 15.01.06, 12:37
      Moim zdaniem spacerówka, oczywiście rozkładana zupełnie na płasko, powinna
      wystarczyć. Tez nie będę inwestowała w gondolę, bo mam nauczkę, że dziecko
      migiem z niej wyrasta. Oczywiście zdarzają się szkraby które jeżdżą w głębokim
      wózku do 6 m-cy, ale to rzadkość. Fotelik 0-13 kg to podstawa dla
      zmotoryzowanych rodziców. Nie wiem dlaczego piszesz, że dziecko może max. 2 h w
      nim spędzić. Moja córcia przespała podróż 6 h, oczywiście z licznymi
      przystankami, ale bezpiecznie. Poza tym dokupuję rónież nosidło, nazywane miękką
      gondolą, które kładzie się na spacerówki i można w kazdej chwili wyciągnąć.
      • patrycjabl79 Re: gondola 17.01.06, 17:19
        chilli_xxx
        ja ogladalam wozki w niedziele, wybor padl na jane slalom pro i teraz
        zastanawiamy sie nad gondola, czy jest potrzebna
        ekspedientka powiedziala ze dzieciaczek tak maly w pozycji siedzacej czyli
        foteliku nie moze pozostawac dluzej niz wlasnie 2 godziny, wiec chyba cos w tym
        jest
        co innego w foteliku rozkladanym do 180 stopni, w pozycji lezacej nie ma
        ograniczen czasowych

Pozdrawiam
    • pszczolka2 Re: gondola 15.01.06, 12:52
      Ja doszłam do wniosku, że kupujemy tylko spacerówke rozkładaną na płasko
      oczywiście bez gondoli (zastanawialiśmy się nad tym pół roku) - decyzja została
      podjęta w tym tygodniu.
      Po tylu różnych opiniach i na własnej skórze nie ma sensu inwestowania w
      gondole (moje jest takie zdanie) brat urodził się w kwietniu a w lipcu jeździł
      już w spacerówce bo niestety z niej wyrósł.
      Dodatkowo kupuje taką chuste-nosidełko no i oczywiście nosidełko-fotelik do
      auta. W takiej sytuacji pieniądze zainwestowane na 3-5 mc w gondole przeznacze
      na coś innegosmile
      Ja też miałam ciężki orzech do zgryzieniasmile))

Pozdrawiam,Ola
    • dido_dido Re: gondola 15.01.06, 13:13
      Moim skromnym zdaniem dla dziecka urodzonego w maju w zupełności wystarczy
      spacerówka rozkładana na płasko. Tylko musi być możliwość położenia dziecka
      twarzą do mamy - i mama i dziecko to lubią. Początkowo byłam zdecydowana na
      wózek bebecar racer st z samą spacerówką. Ale przestraszyłam się wagi (ok 15 kg)
      i ogólnie rozmiarów. Po macierzyńskim mały pójdzi do żłobka do Warszawy i myślę,
      że rano mąż będzie nas kawałek podwoził a potem kilka przystanków autobusem.
      Powrót całkowicie samodzielny autobusem i pociągiem. Dlatego wybrałam jane
      slalom pro z gondolą na pierwsze miesiące bo spacerówka nie jest rozkładana na
      całkiem płasko i można ją zamontować tylko w jednym kierunku. Z gondolą wózek
      waży ok 12 kg a w wersji spacerowej tylko 8. Cenowo wyjdzie mi to nieco więcej
      ale przecież mam zamiar wykorzystywać ten wózek prawie 3 lata z czego ponad 2
      będę dojerzdżać.
      Co do gondoli - moi chłopcy korzystali z niej 5-6 miesięcy. Gdyby nie to, że
      przy średnim synu wózek mi ukradziono i musieliśmy się przesiąć do spacerówki to
      pewnie jeździły dłużej niż pół roku - wprawdzie był akurat czerwiec i względy
      pogodowe tu wręcz wskazywały na przewiewniejszą spacerówkę ale mały dość późno
      zaczął siedzieć i jak miał pół roku to w tej spacerówce jeździł jeszcze
      całkowicie na leżąco.
      Iwona
    • ab76 Re: gondola 15.01.06, 16:19
      Dziękuję za odpowiedzi.. a o tym że dziecko które jeszcze nie siedzi może być w
      foteliku do 2 godzin znalazłam na którymś forum- chyba o wyprawkach. Ja sam
      kompletnie nie mam doświadczenia. Miłego dnia!
      • agnes3131 Re: gondola 15.01.06, 18:19
        Witajcie! Ja również planuję kupić rozkładana spacerówkę na płasko z wyjmowaną
        gondolką. A czy macie już jakieś konkretne modele upatrzone? jest tak duzo tych
        wózków, że trudno wybrac!
    • melinthe Re: gondola 16.01.06, 16:21
      niektóre mamy też mi odradzały kupowanie na lato gondoli, no bo można na płasko
      w spacerówce... Ale ja i tak kupiłam gondolę, bo po pierwsze jeżeli chcę wozić
      dzidzię dłużej niż 1,5 godz, to kręgosłup musi być na twardym i płaskim, a moim
      skromnym zdaniem (i według zaleceń pediatrów i producentów fotelików sam i
      większości spacerówek) jest to zagwarantowane tylko w gondoli.
      A co do tego jak długo dzidzia jeźdźi w gondoli - różnie, bo i dzieciaczki i
      gondole są różne, średnio chyba do 9kg.
      pozdr
      • karolcia86 Re: gondola 16.01.06, 22:42
        Mi też się wydaje że gondola jest ok. Poza tym nie trzeba zapinać w niej pasów,
        żeby nie "wytrzepać" dziecka na krawężniku. No chyba że macie jakieś zabudowane
        spacerówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka