Dodaj do ulubionych

Pierwszy wózek

10.12.18, 12:21
Dzień dobry!
Im dłużej się zastanawiam, tym większy mętlik.
Potrzebuję wózka dla wiosennego noworodka. Gondola nie musi być duża, będzie używana wiosną i latem. Chciałabym wózek w miarę kompaktowy, łatwy w składaniu. Mieszkam na 3 piętrze bez windy 😞 Myślę o zabieraniu gondoli na górę i pozostawianiu stelaża na dole. Dlatego fajnie by było, gdyby potem spacerówka składała się ze stelażem. Tak myślę.
Po wstępnym rekonesansie waham się między dość różnymi wózkami, mianowicie BJ City Elite i Mamas&Papas Sola 2 mtx. Obawiam się, czy amortyzacja obu wózków będzie wystarczająca dla malucha w gondoli. Ktoś ma porównanie?
Trójkołowcem dotąd nie jeździłam, w sklepie Elite prowadził się znakomicie, ale w wersji spacerowej. Nie wiem jak się nim wjeżdża np. do autobusu, ale w sumie nie jeżdżę autobusami na co dzień. Podoba mi się jego składanie, buda, waga wydaje się przyzwoita. Może wystarczyć do końca (nie musi). Minusem może się wydawać brak możliwości zamontowania spacerówki przodem do rodzica, chociaż nie musi. Starsza od razu jeździła przodem do świata i była zadowolona. Przy starszej córce miałam City Mini, ale czterokołowe i dopiero gdy miała ponad rok. Nie wiem czy półroczniak nie utonie w Elicie. Pocieszam się tym, że do spacerówki przesiądziemy się na jesień, dojdzie śpiworek, może nie będzie źle.
M&P nie widziałam na żywo, nie wiem, jak się spisuje podczas jazdy. Składanie nie wydaje się skomplikowane, ale po złożeniu chyba zajmuje więcej miejsca i czytałam, że gondola ciężka. Na plus na pewno też buda oraz siedzisko spacerówki, dla malucha wydaje się być fajne.
Poradzicie coś? Może jakieś inne fajne wózki mi umknęły?
Kupować będę używany, budżet zakładam do tysiąca za gondolę i spacerówkę. Wiem, ciężko.
W ostateczności myślę o jakimś typowym czołgu w wersji głębokiej i szukaniu spacerówki po pół roku (Baby Design?).
Mieszkam w mieście, ale zależy mi na dobrych właściwościach jezdnych. Chodniki często pozostawiają wiele do życzenia. Widziałam na osiedlu Cybexa Balios M i BJ City Mini z gondolą, ale w moim odczuciu tymi wózkami za bardzo telepie, jak dla noworodka.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • atwar1 Re: Pierwszy wózek 10.12.18, 18:16
      A tego Elita czy solę w wersji spacerowej zamierzasz wnosić na górę w całości? Jeśli tak to chyba nie jest dobry pomysł. Mieszkałam na 3 piętrze wiele lat i nawet lżejszy bjcm gt cięzko mi było wnosic- na co dzień sobie tego nie wyobrażam. Chyba lepiej kupić na początek cos z łatwo wypinaną gondolą (nie zawsze robi się to szybko i lekko) i dobrą amortyzacją a potem jako spacerówkę coś lżejszego jednak (wybór wsród spacerówek większy będzie).
      A może popatrz na pp book (nie wiem który konkretnie model ma najlepszą amortyzację) ale one też się fajnie składają i dla maluszka na początek siedzisko bardziej przytulne. Gondola się wpina łątwo (przynajmniej na filmikach). Był to jeden z modeli, które brałam pod uwagę, razem z gessleinem (tu super amortyzacja ale gorsze składanie) i tym, który w końcu kupiłam- britaxa go next-ale gdybym nadal mieszkała na 3 piętrze to bym sie na niego nie zdecydowała (mimo jego wszystkich zalet)
      • sweet_joan Re: Pierwszy wózek 11.12.18, 12:56
        Dziękuję za odpowiedź!
        Wózek w wersji spacerowej chciałabym zostawiać na dole złożony w całości, dlatego szukam takich, które się łatwo składają (razem z siedziskiem) do w miarę kompaktowych rozmiarów.
        Na Peg Perego Book też patrzyłam, ale również nie bardzo potrafię wyłapać różnice pomiędzy konkretnymi odmianami tego modelu. Widziałam któryś na spacerze i terkotał jak wózek dla lalek, niestety. Te kółka wydają mi się za bardzo plastikowe. I mimo, że teoretycznie tylne są amortyzowane, to jakoś boję się tych kółek, przynajmniej w wersji z gondolą, nie wiem, czy ciężar noworodka będzie wystarczający, żeby tę amortyzację wyczuć sad Bo poza tym, rzeczywiście, spacerówka wygląda ok, gondola też fajna, składanie (widziałam na filmie, że gondolę pop up można złożyć nawet razem ze stelażem, bez odpinania!), budka ok. Ale te kółka?
        • ablacim Re: Pierwszy wózek 11.12.18, 21:31
          Ja teraz kupiłam okazyjnie Mountain Buggy Urban Joggera - szukałam spacerówki dla roczniaka, ale kupiłam w zestawie, bo wyszło taniej niż sama spacerówka. Zaskoczyło mnie, że gondola ma 3 opcje: na płasko, lekko uniesiona i siedzisko przejściowe przodem do rodzica do 15 kg - wygląda mi to jakoś tak kubełkowo, ale nie rozkładałam. Tylko mbuj jest wielki i trzykołowy. Gondola zdaje się wpinana na adaptery.
          Też mam Britaxa Go i uważam, że nie ma lepszej opcji gondolowej - to jest po prostu genialny wózek. Gondola łatwo się wypina, Brio Go 2 w 1 możesz kupić do 1000.
          Albo kupiłabym jakąś używaną emmaljungę, bo one niezniszczalne i mega wygodne dla dziecka a skoro stelaż możesz zostawić na dole to problemu z targaniem na górę nie będzie.
          • ablacim Re: Pierwszy wózek 11.12.18, 21:45
            Albo taki Joie Mytrax... Fajnie się składa, amortyzacja wyczuwalna nawet. Nowa spacerówka na niemieckim amazonie była nawet po ok. 950. Gondola niezbyt duża, spacerówka tylko przodem, ale generalnie - moim zdaniem - ten wózek całkiem fajny jest.
    • shumari Re: Pierwszy wózek 12.12.18, 07:11
      Miałam sole 2 MTX i naprawdę polecam. Fakt gondola jest mała ale jak sama mówisz, to nie jest najważniejsze.
      Amortyzacja naprawdę bardzo przyzwoita. Śmigalam nią nawet po leśnych drogach (tych bardziej ubitych) i przy zablokowanych przednich kołach nie miałam najmniejszego problemu.
      Wózek piórko nie jest, ale nie powiedziałabym, żeby był jakoś wybitnie ciężki. Z cała pewnością dużo lżejszy od tych standardowych czołgów. Składa się tez dosyć przyzwoicie i spokojnie przywoziłam go w toyocie auris. Spacerówkę można złożyć razem z siedziskiem( musi być jedynie złożona przodem do kierunku jazdy)
    • ela.dzi Re: Pierwszy wózek 12.12.18, 09:29
      Nie wiem jak z wagą gondoli Soli, ale jest mikroskopijna. Moje dziecko po miesiącu by się w nią nie mieściło. Natomiast sama spacerówka nadaje się od urodzenia, my używaliśmy od 2-3 miesięca. Mam zwykłą Solę i daje radę na w miarę równych chodnikach, MTX jest bardziej amortyzowana. Użytkujemy już ponad 2 lata i cały czas ja lubię.
      • shumari Re: Pierwszy wózek 12.12.18, 09:45
        Moja marcowa córa jeździła w gondoli prawie 5 miesięcy, ale fakt, ze pod koniec wyglądało to trochę groteskowo. Zabierałam sole do Polski i wtedy zamiast gondoli mała jeździła w spacerowce, ze względu na wygodniejsza logistykę w transporcie. Poza tym w upalne dni spacerówka i tak miała fajniejszy przewiew. Gondole z niemowlakiem wnosiłam za uchwyt jedna ręka wiec jakoś specjalnie ciężka napewno nie była. Tak MTXma pompowane tyle koła i jest o niebo lepsza od zwykłej. Poza tym uwielbiałam ja za duza budę i siedzisko w spacerowce. Moim zdaniem jest wygodniejsza i lżejsza do pchania niż np bugaboo, który użytkowałam przy 2 dziecku.
        Generalnie, gdyby dopracować gondole to byłby to wózek niemal idealny. wink
        • ela.dzi Re: Pierwszy wózek 12.12.18, 10:36
          To musiałaś mieć jakieś bardzo krótkie dziecko, na pewno dużo poniżej średniej Gondola ma długość wewnętrzną 68 cm i długości materacyka 68 cm. Moje mlodsze dziecko było wysoko w centylach na początku i po miesiącu miałe dobrze ponad 60 cm długości. Starsze było drobne i wcale nie takie długie i po 2-3 miesiącach też by się nie mieściło. Dlatego mimo mojej sympatii dla tego wózka od razu skreśliłam go w wersji z gondolą.

mamygadzety.pl/mamaspapas-sola-2/
          www.mamasandpapas-polska.pl/produkt/opis/2322/sola2_2w1_kol_chromepetrol_blue
          • shumari Re: Pierwszy wózek 12.12.18, 11:38
            Tak to prawda. Mała wcześniak i się na 3 centylu ale bardzo szybko dogoniła i wzrostem i wagą. Jak odszukam zdjęcie to wstawię i pokaże jak wyglądała w gondoli już jako kilkumiesięczne niemowlę. Nie było źle smile
            Może producenci coś poprawia w tym temacie przy następnej wersji. Mnie oprócz długości wkurzał niedopracowany pokrowiec oraz materiał wentylujacy tył budki. Poza tym nie miałam się do czego przyczepić. Gorzej bloby, gdyby to w spacerowce były takie mankamenty.
            • sweet_joan Re: Pierwszy wózek 12.12.18, 13:25
              Bardzo dziękuję za opinie o Soli.
              Też będę miała wcześniaka, dlatego bardziej niż na dużej gondoli zależy mi na komforcie malucha podczas jazdy i minimum szarpania się ze stelażem.
              Elite nadal chodzi mi po głowie...
              A Mytraxa ktoś używał od narodzin, z gondolą?
              • ela.dzi Re: Pierwszy wózek 13.12.18, 08:59
                Moja sąsiadka miała wcześniaka urodzonego 7 tygodni przed terminem, długość ponad 50 cm. Obecnie ma 3 miesiące i już ponad 60 cm, w gondoli od Soli już by się nie mieścił. Jeśli Mytrax ma dłuższą gondolę i chcesz od razu wózek 2 w 1, to ja bym szła w taką opcję. Inaczej może się okazać, że wydasz kasę na gondolę z której bardzo krótko skorzystasz.
    • shumari Re: Pierwszy wózek 13.12.18, 08:36
      Moja córka miała tu ze dwa miesiące.
      JAk widzisz miejsca nadal sporo. To jest gondola od Sola2 MTX

https://scontent-lax3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/48375947_10157978609928976_3836183936027852800_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent-lax3-1.xx&oh=245b6199ef8d3b997bab2616b7dd722e&oe=5C92ECF9
      • sweet_joan Re: Pierwszy wózek 13.12.18, 14:41
        Tylko podobno ciężka ta gondola?
        • shumari Re: Pierwszy wózek 14.12.18, 00:01
          Nie mam porównania z innymi gondolami, wiec trudno powiedzieć. Ja wnosiłam ja bez jakiegoś dużego wysiłku razem z dzieckiem na 1 piętro trzymając za ten uchwyt w budzie.
    • sweet_joan Re: Pierwszy wózek 13.12.18, 11:56
      A co powiecie na Jane Muum?
    • bartosz.1 Re: Pierwszy wózek 13.12.18, 16:54
      U nas w rodzinie to ja miałem wybraź wózek, bo żona stwierdziła, że to prawie jak wybór auta lub roweru tongue_out Ona tylko przytakiwała czy jej się podoba. Patrzyłem na to bardziej technicznie, byliśmy kilka razy w sklepie i padło na salsa 4 ABC Design.Możesz ustawiać ten wózek tak jak chcesz, jeśli chodzi o to, w którą stronę zwrócone jest dziecko. Amortyzacja jest ok. Jeśli chodzi o wagę to jest jednym z lżejszych na rynku. Aluminiowy stelaż, a mimo to bardzo stabilny. W mieście, nawet na dziurach daje bez problemu radę i dziecko nic nie czuje, przynajmniej tego nie widać i cały czas śpi jak zabity (może po tatusiu) tongue_out Więc moim zdaniem ten wózek jest godny uwagi
      • ela.dzi Re: Pierwszy wózek 13.12.18, 18:04
        12 kg spacerówki to jeden z najlżejszych wózków na rynku ? Mamy uwierzyć w te brednie ?
        • car.in Re: Pierwszy wózek 16.12.18, 22:11
          Ja mam Elita od urodzenia z gondolą i nie polecam. Wózek z takim maluchem jest bardzo twardy i nie mam kompletnie amortyzacji. Mówię o wersji z gondolą. Spacerówka natomiast juz od 6 miesiąca sprawdza się znakomicie. Ten wózek płynie. Mam również w wersji spacerowej britaxa go big i on jest mega amortyzowany i nadaje się jak najbardziej dla noworodka. Jest tak przytulny i osłonięty,że ja bym nawet nie dokupywała gondoli. No i spacerówka przekładana w obie strony. Zmienia się w sekundę. Jeździ trochę ciężej od Elita. Od urodzenia z tych dwóch zdecydowanie Britax go big. Pozostałych które wymieniłaś nie znam. Tylko czytałam dużo dobrego.
          • sweet_joan Re: Pierwszy wózek 17.12.18, 10:17
            Bardzo dziękuję za opinię o Elicie. Cóż, będzie musiał poczekać 😉
            Na początek decyduję się na jakiś zwykły "czołg", nie będę eksperymentować, szczególnie z wcześniakiem. A potem się zobaczy 😊
            Dziękuję wszystkim i pozdrawiam!
            • mamazielona Re: Pierwszy wózek 17.12.18, 18:54
              Bierz na początek jakiś Jedo (Fyn świetny, Bartatina tradycyjnie też albo nowszy Nevo) z gondolą rewelacja. Super są też tradycyjne modele Emmaljungi (tylko stelaże krzyżakowe, absolutnie nie jakieś 60 czy 90). Mogą być spokojnie używane. A potem znajdziesz spacerówkę. Sprawdzona opcja, polecam smile
              • ela.dzi Re: Pierwszy wózek 17.12.18, 21:19
                No i Fyn będzie za grosze. Mój ma ponad 5 lat przewiózł 3 dzieci i dalej jak nowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka