07.06.06, 10:08
Dziewczyny czy dajecie smoczka Waszym maluszkom?
Obserwuj wątek
    • zu2ka Re: smoczek? 07.06.06, 10:16
      daję jak nie może zasnąć, wg Tracy Hogg (zaklinaczki dzieci) smoczki można
      używać do 3 msc życia, a póżniej dziecko znajduje własny kciuk i samo się
      uspokaja. Byle by tylko nie nadużywać "uspokajacza".
      • vanilia25 Re: smoczek? 07.06.06, 10:26
        ja daje od urodzenia Bartusiowi, czasem wypluwa a czasem zassa sie jak "stary"
        i ssie sobie i jest spokojniejszy. A propos kciuka, lepszy smok, niz kciuk, bo
        ten drugi zle wplywa na zgryz i dzieciom bardzo ciezko potem jest sie oduczyc
        ssania palucha. W przedszkolu mam dziewczynke 5 letnia, ktorej mama nie dawala
        cumla, i ona do dzis ssie paluszek i nie ma mocnych na to. Pozdrawiam
    • gonia290 Re: smoczek? 07.06.06, 10:32
      Witam, zgadzam się z Mamami pożej.
      Do 3 m-ca ok, smoczek lepszy od kciuka a ponadto wpływa uspokajająco .Moja
      ssie - polozne w szpitalu same mi go zaproponowały. Pozdrawiam!
    • moniak13 Re: smoczek? 07.06.06, 12:00
      W szpitalu jak rowniez pediatra odradzali.
      Sprobowalam malemu dac zeby go uspokoic i odciagnac od cyca, efekt byl taki ze
      maly ssal bardzo nerwowo, polykal powietrze, potem mial gazy.
      Pozniej ssal piers jakby pierwszy raz w zyciu mu dano, denerwowal sie,
      krztusil, krzyczal, potem mial gazy, itd. Istny koszmar.
      Wiec juz nie dajemy smoka...
      • bogusia030 Re: smoczek? 07.06.06, 12:15
        Ja daję odkąd wyszliśmy ze szpitala. Mój mały to prawdziwy ssaczek, jak mu nie
        dam smoka, to musiałabym go cały czas przy cycu trzymać.
    • kasia2705 Re: smoczek? 07.06.06, 12:34
      Chcielismy dac dla uspokojenia synka, ale pluje nim na odleglosc. Widac
      toleruje tylko cyciusia mamy (tudziez zasysa sie w szyje taty wink )
    • anja.t Re: smoczek? 07.06.06, 13:15
      ta zaklinaczka chyba sama nie wie co gada skoro proponuje kciuka. Od kciuka
      dzieciaka strasznie cieżko odzwyczaić - nie da rady go uciąć, smoczek zawsze
      można wyrzucić. Syn mojej znajomej ssał kciuka do 5 klasy podstawówki. Palec
      wyglżąa żałośnie. Ja mojej starszejnie dawałam smoczka. W 3 miesiacu znalazła
      swego kciuka i ostro sie nameczylismy, żeby zamiast kciuka wciskać jej smoka.
      Najgorzej było z pilnowaniem w nocy. Potem załapała wreszcie smoka. Po dwóch
      latach smok "poleciał do chmurek" i już.
      A młodszej staramy się od początku wciskać smoka, chociaż nie bardzo go chcesad
      Wolę nie czekać az załapie kciuka.
    • didora Re: smoczek? 07.06.06, 14:23
      Moje starsze dzieci (dwójkę) nie ssały smoka- nie chciałam dawać. Obecnie mojej
      Ani zaczęłam dawać (dziś kończy 6 tygodni). Niestety zauważam, że zaczynają
      mnie boleć piersi przy karmieniu - a już nie było żadnych problemów). Obawiam
      się, że smok mógł mieć na to wpływ. czytałam, że zaburzenie odruchu ssania może
      się pojawić nawet po kilku tygodniach od dania smoka. Na szczęście mała nadal
      się dobrze najada, chętmnie śsie, ale mnie brodawki bolą a wcześniej nie bolały.
    • karolcia86 co zamiast smoka? 07.06.06, 14:47
      Ja na razie daję mój mały palec - to nie zaburza ssania, jak może się dziać
      przy smoczku, (tak się uczy wcześniaki ssania), a boję się że mi pokiereszuje
      brodawki. Chcę mu dać smoka bo z tym palcem to nie można się ruszyć, ale musze
      trochę odczekać aż ssanie będzie rutyną.
      Starszemu nie dałam smoka, tylko cały czas miał palec, ale to było utrapienie.
      Zastanawiam się jak sobie radzą mamy które nic nie dają- co robicie jak maluch
      grymasi, bo mojemu nawet noszenie i kołysanie nie pasuje.
      • martunia78 Re: co zamiast smoka? 07.06.06, 17:09
        Ja drugiemu synkowi kupiłam smoka, ale dałam dopiero jak wyszlismy ze szpitala,
        no i zaczęło się: nerwy przy ssaniu, płytkie trzymanie piersi i szybkie ssanie
        wraz z kopaniem nóżkami, szybko zabrałam smoka i juz nie dam, teraz wiem
        dlaczego mój starszy syn tak cienko ssał i w efekcie nic nie przybierał i
        przeszlismy na sztuczne.
        • k_maja Re: co zamiast smoka? 07.06.06, 18:18
          ja daję smoka - nobla temu, kto go wynalazł wink Mojego synka przy kolkach i bólu
          brzuszka uspokaja smoczek doskonale, natomiast noszenie itp. nie działa wcale.
          Nie miałabym serca patrzeć jak żałośnie płacze albo słuchać jak wrzeszczy.
          kasia
    • moli75 Re: smoczek? 07.06.06, 18:34
      Ja daję mojemu synkowi smoczka, ale on nie zawsze ma na niego ochotę. Muszę
      dawać smoczka, aby przetrzymać małego 2 godziny bez jedzenia. On najchętniej
      jadłby co półtorej godziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka