Dodaj do ulubionych

listopadowy problem

16.07.06, 11:29
Witajcie, jestem tegoroczna listopadowka, bede miec synka i chcialam sie
poradzic doswiadczonych mamus. Powoli rozgladam sie za wyprawka i mam problem
z zimowym kombinezonikiem-jaki rozmiar kupic zeby dziecko przechodzilo cala
zime, czy moze tak sie nie da bo szybko wyrosnie? Jakie sa Wasze
doswiadczenia? Jeszcze jeden dylemat: czy czesto korzystalyscie z fotelika
wpinanego do wozka? Chcialabym kupic wozek (maclaren MX3)do ktorego producent
nie przewidzial wpinanego fotelika, trzeba kupic jakis niezalezny, ktory
oczywiscie nie bedzie pasowal do stelaza, do uzycia jedynie w aucie. czy w
zimie czesto przydaje sie fotelik montowany na wozku? Tak w ogole do kiedy
dziecko korzysta z fotelika do 13 kg? Pomozcie bo glupieje w sklepach smile
Obserwuj wątek
    • govanka Re: listopadowy problem 17.07.06, 13:38
      jeśli chodzi o kombinezon, to my mieliśmy rozmiar 68 - na początku to był
      wielki, jak śpiwór, a na wiosnę już ledwo pasował, ale posłużył przez całą zimę
      (mój synek miał 61cm kiedy się urodził, jeśli Twoja dzidzia będzie mniejsza, to
      wystarczyłoby pewnie na 62cm, ale tego nie będziesz wiedziała dopóki się nie
      urodzi smile). Jedna uwaga do kobinezonu - mnie doprowadzały do szłu rękawy - nie
      były zakończone ściągaczmi, a były po prostu zwężane przy dłoniach - ubrać w to
      wrzeszczące i wyrywające się dziecko, to prawdziwa gimnastyka, więc jeśli
      będziesz miała możliwośc kupienia kombinezonu ze ściągaczami przy rękawach, to
      polecam.

Z fotelika wpinanego do stelaża korzystałam bardzo często - wszelkie zakupy, a
      czasem i spacery odbywały się w tym foteliku - nie trzeba było ładować do
      samochodu gondoli, a po centrum handlowym można było szaleć godzinami, a w
      mniejszych sklepach wózek z gondolą się czasem nie mieści, natomiat z
      fotelikiem jest zdecydowanie mniejszy i można nim wygodniej manewrować między
      regałami. Na spacery czesem też brałam fotelik, bo nie miałam siły targać po
      schodach wózka z gondolą i fotelik z dzidzią niosłam w jednej ręce a stelaż
      wciągałam drugą.

Mój Skarbek używał fotelika do 13 kilo do kwietnia, czyli około 5 miesięcy, ale
      dość szybko zaczął siadać, no i niestety wyrósł z małego fotelika "na długość",
      więc dalsze używanie małego fotelika byłoby niebezpieczne.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka dla Ciebie i kruszynki.
      • govanka Re: listopadowy problem 17.07.06, 13:45
        > Mój Skarbek używał fotelika do 13 kilo do kwietnia, czyli około 5 miesięcy,
        ale
        >
        > dość szybko zaczął siadać, no i niestety wyrósł z małego fotelika "na
        długość",
        >
        > więc dalsze używanie małego fotelika byłoby niebezpieczne.

tzn. dla ścisłości - zaczęliśmy używać większego fotelika, kiedy mój synek nie
        siedział jeszcze samodzielnie, ale była to kwestia równowagi, a nie za słabego
        układu kostnego i mięśni (Tunio samodzielnie, bez podpórek zaczął dość późno,
        ale wcześnie się ciągnął do siedzenia i wcześnie siedział lekko podtrzymywany,
        tak, aby mógł złapać równowagę, czyli np. podpierany za ramię), poza tym dla
        bezpieczeństwa kupiliśmy taki fotelik, który można lekko rozłożyć do półleżenia
        (kąt 30 stopni) i do dziś jeździ najczęściej w tej pozycji.
        • kasja311 Re: listopadowy problem 17.07.06, 15:40
          Serdeczne dzieki za pomoc, pewnie bedzie mniejszy bo ja i tatus niewysocy, ale
          pewnie kupie 68 na wszelki wypadek smile) Co do wozka to jeszcze jest chwila na
          zastanowienie smile. Pozdrawiam serdecznie
          • r.kruger Re: listopadowy problem 24.07.06, 13:12
            my mieliśmy kombinezon z 5-10-15 rozm 62 i wystarczył
            fotelik miałam z samodzielnym podwoziem-rewelacja !
            na fotelik następny zrobiłam zamianę jakieś 2tyg. temu
            • sisi55 Re: listopadowy problem 24.07.06, 17:10
              My mieliśmy kombinezon H&M rozm. 62 i też spokojnie wystarczył do wiosny.

Fotelik mamy z możliwością wpięcia w wózek, ale na początku w ogóle z tego nie
              korzystaliśmy. Jak jechaliśmy np. na zakupy braliśmy gondole, żeby małej było
              wygodnie, bo w foteliku tak małe dziecko nie powinno długo leżeć.
              Teraz na zakupy wolę wziąć spacerówkę, bo w foteliku mała zaraz by się spociła.
              Fotelik do 13 kg starcza różnie, w zależności jaki to fotelik. My mamy maxi
              cosi cabrio i powinien posłużyć do jesieni, czyli rok.
    • viking-plus Re: listopadowy problem 24.07.06, 22:59
      kombinezon na 68 -lena miala 57 cm przy urodzeniu ale bardzo szybko urosła, na
      szczęście ten wystarczył, choć zima byla dluga, polecam taki w formie śpiworka,
      nie trzeba wrtedy upychać tych maleńkich rączek i nóżek w otworki- zapinalam 2
      zamki i dzieciaczek ubrany bez stresu i placzu, a jak podrosła to używałam
      rękawków które zakończone były taką wywijaną klapką, można było całkiem schować
      rączki i nie trzeba bylo rękawiczek, albo w aucie wywinąć i dlonie były
      gołe,fotelik używalam do końca 7 miesiąca, ale ani razu nie skorzystalam z
      opcji przypięcia fotelika do podwozia, na zakupy do centrum handlowych sie nie
      wybieralam- za dużo wrażeń i wirusów np grypy, pozatym dziecko i tak trzeba by
      bylo rozebrać więc by sie budzilo wybralabym wtedy opcje żeby przełożyć do
      gondoli bo maleńdtwu wygodniej, ale fakt- fajnie to wygląda i może sie
      sprawdzić podczas wizyty u lekarza. ja miałam implast driver 3xl, dziecko
      teoretycznie tylko korzysta z takiego fotelika do 13 kg, bo najczęściej
      wcześniej siada i ten fotelik nie spełnia już wtedy wymogów bezpieczeństwa bo
      glowa wystgaje, można sie przesiąść na większy jak dziecko samodzielnie siedzi,
      czyli ok 7-8 miesiaca dziecku zresztą jest już często w tym momencie ciasno w
      takim foteliku, zwróc uwagę żeby nie byl bardzo waski
      • viking-plus WAŻNE 24.07.06, 23:35
        dobrze aby kombinezon (w formie śpiworka) mial otworek na pasy bezpieczeństwa
        od fotelika samochodowego, w przyp zwykłych nie ma tego problemu
    • viking-plus Re: listopadowy problem 24.07.06, 23:01

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka