Dodaj do ulubionych

LDH ponad normę

05.07.07, 08:15
Panie doktorze prosze o odp.
Moj synek ktoregos dnia zaczął narzekac na ból nózki i w zasadzie przestał chodzic. Przeszedł diagnoze neurologiczną, chirurgiczną i reuamtogiczną bez uwag - wszystko ok. Po 3 dniach przeszło, ale podczas badan okazało sie ze ma podwyzszone LDH - norma do 250 a ma 311. Lekarz powiedzil ze mam sie nie przejmowac, ale czytając o powodach podwyzszenia ldh trudno sie nie martwic.
Czy moge zrobic jakies dodatkowe badania dziecku - jakie?, czy podwyzszone ldh jest tylko przy "strasznych" chorobach, czy moze byc jakis inny powód takiego wyniku?
Dodam ze morfologia jest nie najgorsza, lekka leucytoza, ale mały w zasadzie jest non stop chory od poczatku roku i dodatkowo ma mnostwo twardych choc malych węzłow na szyi.
Prosze o podpowiedz co powinnam i co moge jeszcze zrobic?
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: LDH ponad normę 07.07.07, 17:26
      enzym LDH znajduje się w większości komórek w organizmie. Niewielki wzrost jego aktywności w surowicy krwi, może towarzyszyć zarówno infekcjom wirusowym podrażniającym wątrobę czy szpik. Znaczny wzrost LDH faktycznie obserwuje się również w niektórych nowotworach. W Waszym przypadku, myślę, że poprostu za jakieś 2-4 tyg. można jeszcze skontrolować LDH razem z morfologią.
      • darta2 Re: LDH ponad normę 21.07.14, 12:58
        Witam i bardzo prosze o porade .Moja 19 miesieczna corka ma mocno podwyzszone LDH 551 przy normie 414.Wszystkie inne badania wyszly w normie ale ten wskaznik mocno mnie niepokoi czy powinnam zaczac sie martwic ?czymoze on oznaczac cos niep[okojacego.Corka miala robiony szereg badan przy okazji powiekszonych wezlow chlonnych w pachwinie po prawej str.dwa 11 i 8 mm po lewej jeden sr.6 mm.pan doktor stwiwrdzil ze pojawily sie one po przebytej infekcji i jego zdaniem nie sa grozne ale dlaczego ldh jest tak bardzo podwyzszone miesiac temu corka miala szczepienie mozliwe jest ze to jest przyczyna?pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka