Dodaj do ulubionych

do używających chust

27.08.06, 12:10
Dorzućcie swoje zdjęcia:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=47543113
smile
Obserwuj wątek
    • ula233 Re: do używających chust 27.08.06, 16:09
      ja uważam, że to dobre dla maleńkich dzieci. Sama nie używałam, więc nie moge
      być obiektywna, ale jak obejżałam zdjęcia to z pewnościa stwierdam, ze ta forma
      odpada jeśli chodzi o moje dziecko.
      Po pierwsze nigdy sama bym sie w to nie zaplątała ( Emil jest strasznie
      niecierpliwy)
      No i nie usiedzi bez ruchu dłużej niż minute ( wyjatek kiedy spi, ale wtedy
      leży smile )
      • guruburu Re: do używających chust 27.08.06, 16:52
        Chciałam zauważyć, ze moje dziecko też należy do tych, co nie usiedzi smile))
        Zaczęła pełzać jak miała 4,5 miesiąca - taka bestia była zdeterminowana big_grinDD

A w wózku siedzi?
        • patoga Re: do używających chust 27.08.06, 19:15
          ale ekstra wyglądacie!
          ja też jednak bałabym się chusty, jak to się nakłada?!
          • guruburu Re: do używających chust 27.08.06, 19:52
            zakłada się na przykład tak :
            www.kantoliinakanava.fi/sidontaohjeet.php?currDir=. - strona co prawda
            po fińsku ale zdjęcia b. dobre - wystarczy kliknąć żółte foldery - każdy to
            osobny sposób wiązania.
    • agnieszkaela Re: do używających chust 27.08.06, 19:48
      A ja myslalam, ze to tylko dla mlodszych dzieci. Ale widze, ze swietnie spisuje
      sie i przy starszych. Zdjecia fajne. Ciezko sie nauczyc taka wiazac? BO ponoc
      trzeba sie naczyc. Przy drugim dziecku na pewno sie zdecyduje na uzywanie
      chusty.
      • guruburu Re: do używających chust 27.08.06, 19:55
        Fakt, trzeba się nauczyć - ale praktyka czyni mistrza big_grinDD (albo prawie, he he).
        Muszę wygrzebać starsze zdjęcia - córkę nosze od początku, tylko że starszych
        zdjęć już nie mam na komputerze. Nauczyłam się z internetu - jest klika b.
        dobrych stro ze zdjęciami i filmami.
    • w1paula Re: do używających chust 27.08.06, 22:25
      Ja mam tą chustę od tygodnia i już jestem w niej zakochana. Kupiła mi ja w
      niemczech forumowa koleżanka i podwiozła do domu bo akurat koło mnie
      przejeżdżali. Nawet pzreprowadziła krótki kurs wiązania. To wcale nie jest
      trudne. Hubcik jest maluchem, który nie usiedzi ani minuty a w chuście czuje
      się dobrze i jest spokojny. A co najważniejsze to w ogóle nie czuję, że niosę
      ponad 10 kg i mam wolne ręce. Wcześniej używaliśmy zwykłej chusty kangurki ale
      to w ogóle bez porównania. Teraz musze tylko przestudiować instrukcję i nauczyć
      się innych technik wiązania.
      • kaliaa Re: do używających chust 27.08.06, 22:41
        super zdjecia smile Fajna z Was parka smile

paula chuste masz od mysi?
        • guruburu Re: do używających chust 27.08.06, 23:16
          Paula - swicz i pstrykaj zdjęcia - nie chcę sama wisieć na 'zobaczcie' big_grinDD.
        • w1paula Re: do używających chust 27.08.06, 23:18
          Tak, chustę mam od mysi
          • magalik do Guruburu 28.08.06, 11:48
            To wlasciwie jest kawal prostego materialu, tak? wczesniej jak ogladalam chusty
            to wlasciwie tylko na 1 sposob mozna bylo je wiazac bo mialy z jednej strony
            takie koleczka.
            z tego co wiem sa tez rozne firmy i roznie te chusty sie nazywaja.
            napisz mi prosze gdzie kupilas swoja i czy ma jakas nazwe i czy jesli jest to po
            prostu kawal materialu to czy nie mozna go po prostu w sklepie z materialami kupic
            dziekismile
            • guruburu Re: do Guruburu 28.08.06, 16:47
              Magalik - chusty są różne.
              1. tzw 'pouch' - kieszonka - nie ma żadnej regulacji, trzeba kupić dokładny
              rozmiar - to jest np. chusta z chusta.pl i chyba jedna z modeli bebelulu.
              2. chusta regulowana z kółeczkami - np. bebelulu
              3. chusta tzw. 'wrap' - materiał na ogół szerokości 70 cm i różnych długości -
              od 2,70 cm do 5,20 cm. Ja mam w tej chwili dwie - 4,60 m (ta czerwona firma
              niemiecka storchenwiege) i 3,60 (ta teczowa bez nazwy, robiona w Gwatemali).
              Ta są obie chusty tkane, istnieją również chusty z lekkim streczem. nnemieckie
              chusty nie są najtańsze, ale są tkane tzw. diagonalnie przez co są lekko
              grubsze i defacto trochę wygodniejsze od tkanych na 'prosto' robionych własnie
              w Gwatemali, Meksyku i innych krajach Ameryki Płd. Te drugie są tańsze.
              Najtaniej jest kupować na niemieckim ebayu, używane. Ja za teczową zapłaciłam
              16 euro plus wysyłka. Ta pierwsza była kupowana tu w Brukseli w sklepie i
              kosztowała 74 euro - ale to była najdroższa rzecz jakąkolwiek kupiłam
              dziecku smile)) Nie mamy wózka, łóżeczka nie używamy, choć dostaliśmy po innym
              dziecku, leżaczek miałam też po kimś a krzesełko do karmienia mam z ikei za 16
              euro i lepszego chyba nie ma wink
              Najtańsze niemieckie chusty to firma Hoppediz. W polsce są teraz polskie chusty
              firmy Nati (sling.com.pl bodajże lub allegro) - podobno tkane właśnie 'na skos'
              i firmy Amazonas na bujane.pl - też diagonalny splot.
              Zasadniczo jeśli uda Ci się znaleźć dobry materiał to możesz sama zrobić -
              wystarczy obrębić. Materiał powinnien być nie za sztywny, naturalny (bawełna
              chyba najlepsza) - podobno flanela się sprawdza lub z mała domieszką lycry -
              tylko zeby się nie ciągnął za bardzo. Nie moze być też zupełnie gładki.
              Powinnien mieć lekką chropowatość lub fakturę - zwłaszcza do noszenia na
              plecach, zeby się nie ślizgał materiał.
              Ja jeszcze poluje na krótką chustę ok 2,70 cm albo tanią dłuższą do obcięcia,
              zeby mieć jak mała będzie już bardzo dobrze chodzić na takie krótkie wypady,
              zeby tylko ją nieść na biodrze czy plecach i nie mieć za dużo materiału. I dla
              ewentualnie drugiego dziecka po domu. Taka najkrótsza chusta moze spełniać
              właśnie z powodzeniem zadania chust z kółkami i bez regulacji. jest nawet jeden
              specjalny rodzaj węzła, który można łatwo regulować i wtedy się robi 'kołyskę'
              i wyglada jak taka z kółkami, tylko że masz węzeł na plecach lub na ramieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka