zu2ka 05.09.06, 08:20 jest coś takiego? i co trzeba zrobić aby to wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicia781 Re: 14 dni opieki nad zdrowym dzieckiem 05.09.06, 10:07 zu2ko nie ma 14 dni opieki nad zdrowym dzieckiem a jedynie 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem do czasu ukończenia przez nie 14 lat (art. 188 kodeksu pracy) przy czym przysługuje ten urlop tylko jednemu z rodziców i ważne aby go wykorzystać do końca każdego roku gdyż nie przechodzi jako nie wykorzystany na kolejny rok tylko po prostu przepada. Pozdrawiam madzia Odpowiedz Link Zgłoś
zu2ka no to wymyśliłam... 05.09.06, 11:03 kombinuję jak to dłużej być w domu z dzieckiem... Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: 14 dni opieki nad zdrowym dzieckiem 05.09.06, 11:59 ja biorę L4 na dziecko. Już od czwartku, po jutro mi się kończy macierzyński Planuję to ciągnąć do końca września. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1005 l4 05.09.06, 12:07 moja kuzynka tez wzięła zwolnienie lekarskie, na 4 tygodnie na siebie, nie pamiętam na co dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamad1 Re: 14 dni opieki nad zdrowym dzieckiem 05.09.06, 12:32 Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8., chorym dzieckiem w wieku do lat 14. lub innym chorym członkiem rodziny. To ze str. zusu.Ale co trzeba zrobić żeby dostać nie mam pojęcia. Acha, przusługuje 60 dni. Dawidek Paulinka Odpowiedz Link Zgłoś
gonia290 Re: 14 dni opieki nad zdrowym dzieckiem 05.09.06, 13:12 Hej Zu2ka, fajnie, że sie odezwałaś.Mam nadzieję, że Ci choć troche pomogę). Otóż zwolnienie lekarskie z tyt. opieki nad dzieckiem wystawia lekarz. Wpisuje na ZUS ZLA odpowiedni kod. Z zakładu pracy prześlą Ci zapewne odpowiedni druk( nie pamiętam kodu zusowskiego)do wypełnienia , w którym należy oświadczyć, że nie ma nikogo innego kto mógłby zająć się chorym dzieckiem lub członkiem rodziny) WAŻNE!:Zasiłek opiekuńczy na dziecko nie przysługuje - o ile nic sie nie zmieniło- jeżeli rodzic / opiekun przebywa na urlopiewypoczynkowym (macierz.zreztą też(( ) Zwróć na to uwagę bo w kadrach mogą nie zaakceptowac zwolnienia na tzw. opiekę jeśli wystąpiłaś o urlop wypocz. bezpośrednio po wykorzystaniu macierzyńskiego. Urlop wypoczynkowy może być przerwany z powodu choroby"wypoczywającej/- ego".Jeśli bezpośrednio po macierzyńskim wykorzystujesz u.wypocz.to w razie choroby urlop ulega przesunięciu o okres choroby.Zwolnienie ZUS ZLA wystawia oczywiście lekarz. Przesyłasz je do zakładu pracy w ciągu 7 dni i ... chorujesz albo się kurujesz. Ja szczerze życzę Ci zdrówka! Pa!Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś