agac25 12.09.06, 12:21 Ja jestem raczej z marcóweczek, ale zapytam Was czy Wy też pracujecie 8 godzin przy kompie? Bo właściwie to ten monitor szkodzi czy nie? czy macie płaskie monitorki? pozdrawiam gorąco Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reninka72 Re: praca 8 godzin przy komputerze 12.09.06, 17:41 Pracuje 8 godz., w pracy mam plaski monitor. W domu mam starszy, zwyczajny. Nie przejmuje sie tym wcale. Rewelacje o szkodliwosci monitorow pochodza z wczesnych lat 90-tych, wiec jezleli nie pracujesz na jakims antyku, nie ma w ogole problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: praca 8 godzin przy komputerze 12.09.06, 18:08 Ja w pracy siedzę ok. 9 godzin, no w sumie pewnie 8, bo robię sobie przerwy na jedzenie i pogawędki . No i jeszcze często po powrocie do domu często sobie zajrzę do internetu. W domu mam płaski monitor, w pracy laptopa, tak więc promieniowanie jest minimalne. Myślę, że o wiele bardziej szkodzi chociażby telefon komórkowy czy "miejskie powietrze". Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: praca 8 godzin przy komputerze 12.09.06, 19:03 ja też siedzę w pracy 7 - 8 godzin przed kompem, monitor niestety staroć... pytałam o to gina, zalecał nie więcej niż 4 h dziennie, nie wiem czy to rzeczywiscie takie nieaktualne zalecenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: praca 8 godzin przy komputerze 12.09.06, 19:35 Tez pracuje przy komputerze 8h, a takze w domu lubie sobie posurfowac. Oba monitory sa plaskie. W Niemczech mieszkam i sprawdzalam w przepisach, ale nic nie znalazlam o jakis ograniczeniach pracy przy komputerze dla ciezarnych. Kolezanki, ktore byly przede mna w ciazy pracowaly normalnie az do okresu ochronnego, zaczynajacego sie 6 tygodni przed przewidywanym terminem porodu. Na dobra sprawe to chyba stary telewizor wytwarza wiecej jakiegos pola, niz komputer. Pozdrawiam serdecznie !! Odpowiedz Link Zgłoś
bocianowa Re: praca 8 godzin przy komputerze 13.09.06, 09:33 Ja gdzies w jakims poradniku dla kobiet w ciązy, wyczytałam, że powinno się ograniczyć siedzenie przed komputerem. Ale myśle, że są gorsze rzeczy które nam szkodzą, a z którymi żyjemy na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: praca 8 godzin przy komputerze 15.09.06, 20:51 kodeks pracy mówi że kobieta ciężarna może pracować przy komputerze max.4h jeżeli wasz pracodawca wie o waszej ciąży działa niezgodnie z prawem i jest to karalne w kodeksie nie jest napisane że monitor plaski może być,walczcie o swoje jak coś sie stanie waszym dzieciom???jeżeli chcecie pracować pracodawca powinien zmienić warunki pracy na takie w jakich możecie uczestniczyc a to wyklucza komputer przez 8h Odpowiedz Link Zgłoś
reninka72 Re: praca 8 godzin przy komputerze 15.09.06, 21:04 ad57, ja jestem w Stanach i jakby pracodawca uslyszal o polskim kodeksie pracy, to by sie obsmial jak norka...Poza tym nie kazda chce sie od razu przynawac, ze jest w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
ad57 Re: praca 8 godzin przy komputerze 16.09.06, 19:55 nie napisałaś że jesteś w Stanach,kobieta w ciąży jest pod ochroną więc dlaczego może nie chcieć się przyznac że jest w ciąży???z resztą Wasza sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: praca 8 godzin przy komputerze 16.09.06, 21:15 ja też siedzę 8 godzin przed komputerem, ale mój pracodawca wysłał mnie na badania kontrolne z wskazaniem pracy przy kompie powyżej 4 godzin, na takie badania kierowana jest każda ciężarna mieliśmy też kiedyś pomiary promieniowania robili je ludzi z niezależnej firmy, i pokazywali nam normy oraz to co wydziela monitor, dla porównania pokazali tel komórkowy w trakcie wybierania numeru, oraz wysyłania/odnierania sms'a - niestety na niekorzyść komórki. i w pracy i w domu mam płaski ekran, Odpowiedz Link Zgłoś