Dodaj do ulubionych

Jak naczyc korzystania z nocnika??

21.11.06, 09:27
Moj synek ma 14m -cy.chce powoli uczyc go korzystania z nocnika, ale narazie
bez skutku.gdy widze ze zamierza zrobic kupke (zaczyna sie nampinac)sadzam go
szybko na nocnik ale on wtedy przestaje i nic nie robi.probowałam juz jak
troche zrobił, posadziałam pokazałam co zrobił ale tez nie konczy,posiedzi
chwile i zaraz chce wstawac.Czy wasze dzieciaczki korzystaja juz z
nocniczka?moze macie jakies pomysły jak go uczyc?
Obserwuj wątek
    • bomba001 Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 21.11.06, 10:08
      takie zachowanie jak opisujesz oznacza, że mały nie jest jeszcze gotowy. my
      mojej coreczki nie uczymy, wisi mi tosmile)) u mojego starszego synka nie nie było
      żadnych rezultatów takiego treningu, tzn sadzania od czasu do czasu i sadzania
      jak kupke robi. tylko sie niestety zaparcia nabawił, z którym musieliśmy
      walczyćsad(( ale jak kupiłam nakładke na muszlę to owszem. w wiosna zdjełam
      pieluche, namietnie ogladał jak tata sika i próbował tak samo. na polu w domu.
      po dwóc dniach było po sprawie, od tej pory nigdy nie było wpadki, zarówno w
      dzien jak i w nocy. ale dwa lata miał. przynajmniej jednak odpadło nam uczenie
      korzystania z muszli klozetowej, jak pozedl do przedszkola jakmial troche ponad
      dwa lata to sobie doskonale ztym radził, a starsze dzieciaki w jego grupie
      mialy problemy. wg mnie trzeba poczekać. u nas gotowośc sie zaczęła objawiać
      tym, że zaczynał sie chowac gdzieś, żeby kupe zrobić i nie mozna było mu
      przeszkadzać.
      • tadziewczyna bomba001 21.11.06, 10:15
        Maly poszedl do przedszkola jak mial ponad 2 lata? Czyli ile dokladnie? Pytam
        bo sama mysle o tym aby malą puscic wczesniej do przedzkola. Ciekawa jestem jak
        sobie z tym poradziliscie, i Ty, i On?
        • bomba001 Re: bomba001 21.11.06, 10:25
          2 lata 3 msc. moja corka tez tak pójdzie to jest najlepsze, za okolo rok.
          poszedł na 4 godziny najpierw, do spania bo juz w dzień nie spał. odbierała go
          opiekunka, która tez zostawała w razie choroby, przeziębienia. finansowo lepiej
          wychodzilo i wspaniałe dla dziecka, naprawdę. wydawał się niesmiały, dupowaty,
          ale w grupie rozkwitł, wszystkiego sie nauczył albo panie były bardzo
          zdziwione,że ja nie wiem, że moje dziecko to umie....nie płakał. no naprawde
          wszystko oki, nie wiem o czym chcesz wiedzieć. ja jestem gorąca zwolleniczka
          wczesnego wprowadzania dzieci do grpy rowiesnieczej "socjalizowania". nie
          popieram opinii polskich psychologow, ze mozna z tym czekac, że tylko mama
          etc.u wszystkich moich znajomych dzieci które poszły do przedszkola wcześniej
          (lub chodziły do żłobka!!!) duzo lepiej radza sobie w szkole zerówce. ale to
          moja opinia powtarzam
      • tadziewczyna Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 21.11.06, 10:21
        Sorki, za wcinanie sie poprzednio nie na temat.
        A co do nocnikowania - wlasciwie podpisalabym sie pod tym co napisala bomba001,
        bo tak samo bylo z moim synkiem. Kiedy skonczyl 2 latka zaczelismy go uczyc
        robic do nocnika. Wczesniej nie probowalam.
        Natomiast po wizycie u ortopedy z malą - ta zalecila abym zaczela nocnikowac
        Polke. Hmmm troche mi sie to nie usmiecha i na razie odpuszczam sobie, bo nie
        wiem czy ona jest jeszcze na to gotowa. Z moich obserwacji wynika, ze jeszcze
        nie. Tym bardziej, ze kupe robi kilka razy dziennie. Gdyby robila raz lub dwa -
        byloby o wiele latwiej.
    • mmsk Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 21.11.06, 11:22
      Ja kupiłam nocnik grający, trochę bez przekonania bo innych akurat nie było.
      Przyniosłam do domu posadziłam Maćka siedział ok 10 min, potem chciał schodzić
      więc dałam mu jakieś zabawki. Po jeszcze 5 min zrobił siusiu nocnik zagrał
      pokazałam mu dlaczego. Bawiliśmy się jeszcze ze dwa dni a potem załapał o co
      chodzi.
      Szczerze mówiąc byłam zdziwiona i nie wiedziałam co dalej, bo sadzałam go na
      nocnik z myślą żeby się z nim oswoił, a nie sądziłam, że nauczy się korzystać.
      Teraz wysadzam go po przebudzeniu i wciągu dnia co jakiś czas.
      On oczywiście nie potrafi zakomunikować potrzeby więc przyjęłam zasadę że jeśli
      zaczyna się bawić nocnikiem (który stoi w centralnym punkcie pokoju smile to go
      wysadzam.
      • magalik Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 21.11.06, 12:04
        Ja wysadzam mala kilka razy dziennie i zazwyczaj udaje mi sie cos zlapac, tyle
        ze jestem wtakiej sytuacji ze wiem kiedy i ile nasikala bo uzywam tetry. ona
        tez zaczyna kojarzyc ze ma mokro i cos jest nie tak bo jak tylko zrobi to od
        razu do mnie przychodzi i lapie za noge. zagladam do pieluchy a ona jeszcze
        ciepla. wiec moze niedlugo nauczy sie tez przychodzic jeszcze przed faktem.
    • prakseda_ka Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 21.11.06, 12:24
      mnie się dzisiaj udało wyłpaac moment - pełne skupienie na twarzy i malujący się wysiłek, dopadłam do nocnika i troche bez przekonania posadziłam na nim Maćka. Walną kupsko, że hej + siusiu. POchwaliłam się Paniom w żłobie ( bo to tam go trenują w tej trudnej sztuce) i one mi na to, ze jak mi się uda przez tydzień łapać momemnty kiedy Maciej będzie chciał kupke i zdazymy na nocnik to już będzie sygnalizował... tiaaa, tylko, że MAciek kupsko sadzi rano najczęściej zaraz po przebudzeniu, albo jak dostanie coś ciepłego do picia... a tak ok 6.30 to ja średnio przytomna jestem zeby łapać moment. Chyba jeszcze poczekam aż nauczy się mówic kupa smile
      • robin2510 Re: Nocnik a mały Pędziwiatr??? 21.11.06, 19:38
        No a co zrobić jak dziecko jednej chwili nie usiedzi???. Kinga 5 sekund nie
        wytrzyma w jednym miejscu, a nie wspomnę o siedzeniu na nocniku i czekaniu na
        siku, po to aby chociaż brawo bić że się udało. Już kilkukrotnie próbowałam
        Kingę wysadzić na nocnik, to siedziała minutę i to przy ulubionym programie
        VIVA lub MTV, żeby za chwilę zrobić zjazd z nocnika. Kupy też nie
        zdążę "złapać" w nocnik, bo zrobić zanim ja podlecę i ja rozbiorę.

Niby pisza w tych mądrych książkach, ze dziecko już rozumie o co chodzi z
        fizjologią tak coś koło 15 miesiąca ale co zrobić jak ona nie chce usiedzieć na
        nocniku???
    • pati775 Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 21.11.06, 21:44
      wyobraz sobie ze siedzisz sobie na kibelku napinasz sie i koncentrujesz na
      zrobieniu kupy a tu nagle ktos zrywa Cie z tego kibelka podciaga spodnie i
      przesadza na inny kibelek - nie zdenerwowalabys sie i nie zwarlabys
      zwieraczy ???

sorrrry za takie obrazowy opis ale to chyba najgorszy z mozliwych sposobow na
      nauczenie dziecka robienia na nocnik

warto troche poczytac kiedy dzieci najczesciej sa na to gotowe w jakiejs
      literaturze i jak nauczyc je czystosci w cywilizowany bezstresowy sposob

bo tak jak napisala bomba tylko nauczysz malca stresu z tym zwiazanego i zaparc
      • olik128 Re: Nam się udało! 21.11.06, 22:01
        Może Was zdziwię, ale moja mała ma rok i dwa miesiące i woła na nocnik. Sama
        jeszcze nie potrafi chodzić a siku woła- yyy. Uczylismy ją 2 tygodnie.
        Wysadzaliśmy najpierw co pół godziny a potem stopniowo wydlużaliśmy czas.Ona
        zawsze została pochwalona za to, ze siusiu jest w nocniczku. Kupy nie zrobi w
        pieluchę, też woła yyy. Moja starsza córka nauczyła się wolać z dnia na dzień-
        miała ok. 2 lat. Nie chciała siedziec na nocniku. Któregos dnia powiedziała-
        "Weźcie mi ta pieluche z d..."Tak skończyło sie pieluchowanie, dodam, że była
        chowana na pieluchach tetrowych a mlodsza na pampersach.
        • efka30 Re:Kuba wola ee jak chce na nocnik. 22.11.06, 14:27
          i to ....sam z siebie.Sama nie mogę wyjśc z podziwu jakie mam zdolne dziecko!!!
          Zawsze był ciekawski i jak ktoś wchodzil do wc to biegł pod drzwi pokazywał
          paluszkiem i "pytał" yyy.Wtedy mówiliśmy że ktoś poszedl ee .Parę razy niestety
          był ze mna w wc /waklil w drzwi jak najęty/ i widzial o co chodzi,że mama robi
          ee.No i ZAŁAPAŁ.Zaczął wolać ee jak ktoś wchodzil do wc.teraz juz czasem udaje
          mu sie zawolac ee przed nasikaniem w pieluche i wtedy robi na nocnik.Oczywiscie
          zawsze jest chwalony.
          Ale...kazde dziecko MUSI dorosnąc do nocnika.Moja córka miala ponad 2 lata jak
          zaczela edukacje smile)
    • zuzannap3 Re: Jak naczyc korzystania z nocnika?? 22.11.06, 09:30
      moj mały jak chce kupke to biegnie po nocnik i krzyczy kupa, ale niestety usiąśc
      na nim nie chce. Chodzi z nocnikiem w ręku , a kupe robi w pampersa. I niby wie
      po co jest nocnik, bo za kazdym razem po niego biegnie, ostatnio zaniosl
      tatusiowi gdy ten udał sie do ubikacji z okrzykami kupa (szczere dziecko chcialo
      pozyczyc tacie swojego nocnika). Nie potrafie go jednak przekonac zeby usiadł na
      nocniku.Zabawki, telewizor. pochwały, brawa nie pomagają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka