Dodaj do ulubionych

zabawa rękami

02.05.07, 07:51
Dziewczyny, kiedy Wasze Maleństwa "zrozumiały", ze mają raczki? I czy się już
nimi bawią i sięgają w kierunku zabawek? Nati ma 8 tygodni, ale ja już nie
mogę się doczekać, na razie tylko przeciera sobie oczka i wkłada bardzo
czesto do buzi.
Obserwuj wątek
    • zoosia2 Re: zabawa rękami 02.05.07, 13:04
      podtrzymuje pytanie, mój szkrab ma 12 tygodni i dalej nie wie, chyba że ma
      rączki. Trochę mnie to niepokoi.
      • dizzy10 Re: zabawa rękami 02.05.07, 14:27
        Moja Magdusia (9 tyg) od 2 dni próbuje sama trącać zabawki na macie edukacyjnej
        (i nawet jej się to udaje!). Specjalnie niżej powiesiłam maskotki (szczególnie
        te wydające odgłosy), żeby mogła dosięgnąć je rączkami. Na początku myślałam,
        że robi to przypadkowo, ale jak ją poobserwowałam, to wydaje mi się, że jest to
        już celowe.
    • bocianowa Re: zabawa rękami 02.05.07, 16:51
      To bardzo indywidualna sprawa tak jak wiele innych rzeczy.
      Każde dziecko rozwija się inaczej.
      Mój Arek ma 3,5 miesiąca i dopiero teraz zaczął zauważać swoje rączki, śmiesznie
      wygląda jak je dojrzy, dziwi się bardzo..."O! a co to takiego?" i robi wielkie
      oczy smile Zabawki zaczął próbowac trącać około 3 miesiąca.
      Wogóle jest taka opinia, że dziewczynki rozwijają sie szybciej, chłopcy troche
      wolniej, ale ile w tym prawdy?
      Z obserwowań mojej córki i teraz mojego syna, mogłabym powiedzieć, że to prawda,
      ale na 100% nie jestem przekonana, że to płec jest powodem smile
      Pozdrawiam
      • dakota123 Re: zabawa rękami 02.05.07, 17:54
        zgadzam się z bocianową, to całkiem indywidualna sprawa a i płeć ma tu chyba
        jakieś znaczenie.
        Młody już wie że ma ręce, namiętnie ładuje do buzi całe pięści, najlepiej obie
        naraz. Pomału zaczyna dotykać nimi zabawek na macie.
        Ale wydaje mi się że Julka i tak wcześniej zaczęła rąk używać.
        Za to faceci są silniejsi - Szymo już się wyrywa do siedzenia a ona tak miała
        później.
        • 3aloczki Re: zabawa rękami 02.05.07, 18:18
          mój Oskar zauważył swoje łapki dokładnie dzisiaj smile tak się dziwił i obracał
          lewą rączkę śmiesznie smile))
    • buska_77 Re: zabawa rękami 02.05.07, 18:22
      Antek juz od jakiegos tyg jest pod wielkim wrazeniem swoich rak smile Wiekszosc
      czasu jego piastki spedzaja w buzi,nawet jak ssie piers,to proboje wcisnac do
      buzi lapki.No i stara sie lapac zabawki na macie-czasem sie udaje,ale najwiecej
      radosci ma jak zlapie mame za wlosy...
    • my_cha1 Re: zabawa rękami 03.05.07, 21:38
      Nasz Kuba ma 11 tygodni. I tak gdzieś tydzień temu odkrył, że ma rączki. Lubi
      się im przyglądać, pchać do buzi. Zaczyna też trącać zabawki. A dziś próbował
      sam chwytać grzechotkę smile
    • ola33333 Re: zabawa rękami 03.05.07, 23:15
      moja cora dzis skonczyla dokladnie 3 miesiace i wlasnie dzis zauwazylam ze
      zaczela tracac zabawki wiszace z maty edukacyjnej.
      Piastki zaczela wpychac do buzi jakis tydzien temu, a od jakis 2,3 dni tak
      smiesznie raczki razem sklada (jak do modlitwy) i bawi sie intensywnie
      paluszkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka