santamanana 15.02.08, 15:34 Wiem, że wiedza jest rozległa, ale zachciało mi się mieć jkieś poradniki na półce. Znacie i możecie polecić jakieś pozycje? Ja wiem, że świetna i na pewno ją nabędę jak książka Benjamina Spocka "Dziecko" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
santamanana Re: przydatne książki, poradniki 15.02.08, 15:53 "wiedza w necie, of kors Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: przydatne książki, poradniki 15.02.08, 16:40 Przeczytałam całe mnóstwo poradników, ale uwierz, rzeczywistość jest zupełnie inna, przynajmniej była inna w przypadku mojego synka, który płakał non stop przez pierwszy rok Mam elektroniczną wersję języka niemowląt (właśnie będę musiała go odszukać) pierwszy rok życia dziecka i w oczekiwaniu na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
lulu-des-anges Re: przydatne książki, poradniki 16.02.08, 11:54 Przeczytalam Tracy Hogg "Jezyk niemowlat" i potem zalowalam, bo wzbudzila we mnie poczucie winy, ze jestem chaotyczna matka. Potem sie okazalo, ze w naszym przypadku chaotyczne rodzicielstwo znakomicie funkcjonuje (karmilam na zadanie, spalam z malym itd). Ale polecam, bo jest troche madrych rzeczy, jak na przyklad, informowanie dzieci co sie bedzie im robilo. Widzialam, ze wyszla ksiazka Pawla Zawitkowskiego. Zamierzam sobie ja kupic! Mialam broszurke jego autorstwa z pozycjami jak nosic dziecko, jak przewijac, i bardzo sie z niej duzo nauczylam (chyba bylismy jedynymi rodzicami w szpitalu, ktorzy nie ciagneli dziecka z nogi do gory, zeby mu zmienic pieluche). Duzo czytalam z necie na stronach La Leche League (po francusku i po angielsku) i na pokrewnych stronach poswieconych "naturalnemu rodzicielstwu" czy "attachment parenting". Ale to trzeba taki styl lubic, wiec nie kazdemu polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
diament79 Re: przydatne książki, poradniki 16.02.08, 12:24 Podziwiam Cię więc jeśli to chaotyczne rodzicielstwo było dla Ciebie dobre! Ja bym dostała śmirgla gdybym miała karmić na żądanie, doszłam bardzo szybko do karmienia co 3 czy 4 godziny co było dla mnie szczególnie ważne w nocy. A poza tym nie wyobrażam sobie spania z dzieckiem, uważam to za wyjątkowo niehigieniczne. (oczywiście mam nadzieję, że się nie obrazisz) Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: przydatne książki, poradniki 16.02.08, 13:19 ja rowniez czytalam wiele ksiazek ale i tak zycie potoczylo sie wlasnym torem. Kazde dziecko jest inne i nie kazde da sie "nastawic" wedlug ksiazki. Gdy maluszek sie pojawia na swiecie matka sama wie co ma robic... Odpowiedz Link Zgłoś
lulu-des-anges Re: przydatne książki, poradniki 16.02.08, 16:11 Ej, nie ma co podziwiac, kazda z nas ma swoje sposoby i metody. Nie obrazam sie rowniez, bo wiem mniej wiecej jakie jest stanowisko przeciwnikow wspolnego spania. Wiem tez jakie sa argumenty *za* i nie mam watpliwosci, ze mnie przekonuja. Mysle diamencie, ze jest tysiac sposobow na wychowanie szczesliwych i stabilnych dzieci, ktore beda sobie swietnie radzily w doroslym zyciu. A przeciez o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
inka1970 Matka i dziecko vademecum Elizabeth Fenwick - pole 16.02.08, 15:52 (duży format) Odpowiedz Link Zgłoś
vivianna_82 Re: Matka i dziecko vademecum Elizabeth Fenwick - 17.02.08, 13:16 My odkąd postanowiliśmy rozpocząć starania, czyli kilka mieśiecy temu, od czasu do czasu kupowałiśmy sobie jakąś książeczkę "na przyszłość" i tak w naszej biblioteczce mamy juz "Język niemowląt", "Nasze Dziecko", dwie książki Super Nani, oraz "Co nieco o rozwoju dziecka" Pawła Zawitkowskiego. W te książki jeszcze się bardzo nie wczytywałam, tylko przeglądałam - dłuższą chwilę spędziłam na ostatniej pozycji ale teraz kiedy zobaczyłam dwie kreski na teście stwierdziłam, że te nasze książki są o dzieciach, a brakuje nam na półce czegos typowego o ciąży więc trzeba będzie biblioteczkę uzupełnić zastanawiam się nad książką "W oczekiwaniu na dziecko" - co o tym myślicie? słyszalam że jest dobra, i wiem, że pierwsze wydania pojawiły się już kilka lat temu (miała ją moja "ciocia", której syn ma już prawie 11 lat) i aż do teraz są wznawiane i uzupełniane... czy któraś z Was miała i korzystała z tej książki? Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 vivi 17.02.08, 20:18 Miałam polecić "W oczekiwaniu na dziecko". Dla mnie rewelacyjna! Odpowiedz Link Zgłoś
santamanana Re: vivi 18.02.08, 11:14 Ja kupiłam już w oczekiwaniu na dziecko - imho bardzo fajna. Uspokajająca Pewnie dokupię następne częsci po porodzie. Planuję jeszcze tego Spocka "Dziecko" I pewnie Zawistowskiego - gość rewelacyjny na tvnstyle "mamo to ja". Odpowiedz Link Zgłoś
magdus_m Re: vivi 02.03.08, 14:09 Ja też czytam "W oczekiwaniu na dziecko", co lepsze tatuś tez czyta i przypomina mi w chwilach stresu,ze wszystko bedzie dobrze! Super książka, z opini kolezanek mam wiem, ze jest wystarczająca i tak na prawde nie trzeba juz nic doczytywaćMam tez druga częśc, ale z jej lekturą jeszcze czekam Odpowiedz Link Zgłoś