taner3 01.05.08, 13:10 Witam Czym smarujecie pieczywo dla maluch przy skazie? Dajecie jakieś serki np z mleka koziego? Zaczęłam się nad tym ostatnio zastanawiać, no i zrobił mi się dylemat. Pozdrawiam mamusie i maluchy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agawikk Re: co na chleb przy skazie białkowej? 01.05.08, 20:50 Ja smaruje deserkami owocowymi albo podaję takie lekkie pieczywko bez niczego. Też nie mam pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
magalik Re: co na chleb przy skazie białkowej? 07.05.08, 21:29 flora, rama olivio, pasta z zoltka (lub calego jajka jak nie ma uczulenia) z kielkami, szczypiorkiem, robiony domowy pasztecik z warzywkami, pasta rybna (jak nie ma uczulenia - robie z wedzonej makreli), no i dzemiki wlasnej roboty lub deserki Odpowiedz Link Zgłoś
minka2403 Re: co na chleb przy skazie białkowej? 08.05.08, 21:25 Wiesz co, ale z ta florą czy ramą olivio, to ja juz sama nie wiem. Juz kilka razy czytalam w roznych dziciowych gazetach, a takze na forum alergie, zeby dzieciom tego typu masmixow nie dawac. Nigdzie wyraznie nie bylo napisane dlaczego, cos tam tylko przebąknięte o jakichs szkoldliwych tluszczach czy cos w tym stylu. Ja sama do pewnego momentu dawalam rame olivio, ale teraz przystopowalam, bo sie troche tymi informacjami przejelam. MOze Wy wiecie cos na ten temat z jakiegos wiarygodnego zrodla? Co do smarowania, to ja dzisiaj kupilam taki malutki sloiczek z kurczakiem od jakiegos 5 czy ktoregos tam miesiaca i sprobuje tym synkowi chlebek posmarowac - dam znac, czy bedzie to sukces czy porazka. Odpowiedz Link Zgłoś
taner3 Re: co na chleb przy skazie białkowej? 10.05.08, 09:53 Witam Dziękuję za wszystkie pomysły, mi się juz wyczerpały. Maluch prentuje teraz 100%niechęci do słoiczkowych deserków, więc one jako smarowidło również odpadły (jak tylko poczuje coś owocowego na chlebie to natychmiast pluje). Bardzo mi się spodobał pomysł ze słoiczkiem mięsnym i pastą rybną. Słoiczek idę zaraz wypróbować i zobaczymy. Co do ramy, to również gdzieś czytałam żeby maluchom nie podawać, bo tłuszcze tam zawarte są nie wskazane. Nic dokładniejszego nie pisali, nie pamiętam źródła. Chociaż może był to ostatni Twój maluszek? Odpowiedz Link Zgłoś
taner3 Re: co na chleb przy skazie białkowej? 10.05.08, 09:55 Magalik, w jaki sposób robisz pastę żółtkową lub rybną? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: co na chleb przy skazie białkowej? 11.05.08, 15:14 kupuję serki z koziego mleka, i florę proaktiv, serek z koziego mleka jest lekko słonawy moja Basia go uwielbia, zdarza się że wyjmuje "wagonik" z buzi i zlizuje z chleba ser ), florę zalecała alergolog, u nas sprawdzają się też pasztety z gęsi czy królika - dostajemy od znajomych ze wsi (swojskie), no i pasty z soczewicy czy soi z przepisów dietetycznych MM Odpowiedz Link Zgłoś
minka2403 Re: co na chleb przy skazie białkowej? 11.05.08, 22:38 Super Niuta, ze dorzucilas kilka propozycji - sa bardzo ciekawe. Mozesz zdradzic, jaki konkretnie serek z koziego mleka kupujesz? My z mezem bardzo lubimy, ale to sa te serki plesniowe, wiec sie dla malego nie nadaja. I jeszcze a propos pasty z soczewicy czy soi - masz jakas ksiazke czy wzielas przepis z internetu? Podrzucisz link albo tytul ksiazki? Z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
taner3 Re: co na chleb przy skazie białkowej? 11.05.08, 22:47 Ja również dołączam się do prośby Minki 2403 o konkretne dane serków i danek Co do pasty: wymieszałam indyka (słoiczek gerbera) z oliwą z oliwek, natką pietruszki plus sól i pieprz - mały wcinał aż miło było patrzeć. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: co na chleb przy skazie białkowej? 14.05.08, 08:11 pasta z soi, a robi sie nastepujaco: namoczyc soje na ok. 8 godzin, wyplukac, zlac nowa wode, gotowac do miekkosci, usmazyc jakies 30 dag pieczarek i dwie spore cebule - pokrojone drobno oczywiscie soje ugniesc bardzo drobno, albo przekrecic przez maszynke calosc wymieszac, dodac soli, pieprzu, papryki czerwonej i piec jakies 20-30 minut w temp. 180 stopni te cebule to mielę maszynką żeby była naprawdę drobna (moja Basina ma dopiero 3,5 zęba , soczewicę gotuję do miękkości później miele/miksuje z odrobiną oliwy z oliwek i doprawiam j.w. czasem dodaje pieczarek, czasem odrobinę sera, czy pomidorów, musicie pobrobować z czym Wam bardziej będzie smakowała. korzystam w dużej mierze z przepisów diety Montigniaca: montignac.com.pl/CMS/ Odpowiedz Link Zgłoś
minka2403 Re: co na chleb przy skazie białkowej? 18.05.08, 21:56 Oj Niutko, meczymy Cie, ale co zrobic, jak same ciekawe rzeczy piszesz? dzieki wielkie za przepis na te pasty. Ja jeszcze chcialam Cie podpytac, jakiego Ty "spoiwa" uzywasz do zapiekanek? (o zapiekankach pisalas w innym watku) Bo ja robie kilka rodzajow, ale najczesciej polewa sie to smietana z rozmaconym jajkiem, no i maly jest wykluczony z takich dan. Ciekawa jestem, co Ty dajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: co na chleb przy skazie białkowej? 20.05.08, 14:07 Minka moje zapiekanki są w głównej mierze oparte na sosach pomidorowych, albo beszamelowych (beszamel w chwili obecnej odpada) a sosy robie następująco 1. zeszklić cebulkę, dodać albo drobno pokrojone pomidory bez skórki/przecier pomidorowy/albo pomidory z kartonika (polecam primo gusto) i przyprawy - czosnek, estragon, cząber, odrobina oregano, 2. dajesz 6 łyżek sosu sojowego (najlepiej jasny) 4 -5 łyżeczek przecieru do tego pól płaskiej łyżeczki cukru mieszasz (konsystencja pasty) do tego szklanka (ok 250-300 ml) wywaru z kostki rosołowej mieszasz, dodajesz szczypte ostrej papryki, ewentualnie imbir, garam masala, lub tandori masala ( tylko uwaga na ten zestaw przypraw o są bardzo ostre, wiec te szczypty to takie maleńkie) i tym sosem zalewasz całość. w tym przypadku uwaga z solą dodawaną do całej potrawy bo sos sojowy jest dość słony, żeby całość później nie wyszła nie jadalna. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s apropos serów kozich 20.05.08, 14:11 aktualnie kupuje "chevrefin" to ser typu fromage, daje się od razu rozsmarować po kanapce adres strony na www.swiat-serow.pl a pudełko wygląda tak: www.swiat-serow.pl/wp-content/uploads/Piramidka-Chevrefin-125g.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
minka2403 Re: apropos serów kozich 20.05.08, 18:14 No to mamy jasnosc we wszystkich kwestiach Jeszcze raz bardzo dziekuje. Podoba mi sie twoja "kuchnia" - bardzo nowoczesna i zdrowa. Pozdrawiam i zdrowka zycze Odpowiedz Link Zgłoś
maria_ach Re: co na chleb przy skazie białkowej? 28.05.08, 15:41 my ostatnio mamy fazę na zielone ogórki i czerwoną paprykę. Oba warzywa bez skórki oczywiście. W jedną rączkę kawałek chleba umoczony w oliwie z oliwek, w drugą paseczki papryki albo kawałek ogórka. To jest to polecam. poza tym często kroję parówkę, daję wędlinę czy jajecznicę z cebulką. Takie kanapki też chętnie wcina. a propos mojego syna skazowca - wczoraj w knajpce, Jasiowi zasmakowało.... ubite mleko z caffe latte. Hm.... Dziś zero śladu po tych kilku haustach, które samodzielnie skradł. Odpowiedz Link Zgłoś
magalik pasta z jajka/ zółtka 30.05.08, 10:47 ugotowane jajko/ żóltko rozgniatam ze szczypiorkiem/kiełkami(swietne źródło białka, można hodować samemu)/ rzodkiewka, i odrobina flory, mozna dosolic, popieprzyc. robi sie taka masa, bardzo smaczna. co do serow kozich - ale macie szczescie ze wasze maluchy moga je jesc - u mnie zadna koza nie przejdzie, podobnie wywar z miesa, nawet bialko miesa uczula Odpowiedz Link Zgłoś