aga96967 28.06.07, 14:12 Czy wiecie kiedy mniej więcej mija niebezpieczeństwo bezdechu? Boję się bo wcześniaczki są bardziej narażone. Czy wiecie też może gdzie można wypożyczyć monitory? Dodam, że jestem spod Wrocławia. Z góry dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
100ania Re: bezdech 28.06.07, 20:12 u donoszonych dzieci piszą o 9-ciu pierwszych miesiącach życia, podejrzewam, że u wczesniaków troche dłużej (zwłaszcza jeżeli były problemy z płuckami) Odpowiedz Link Zgłoś
ewcians Re: bezdech 02.07.07, 00:10 Witaj. Ja miałam to "szczęście" urodzić Bliźniaki- wcześniaki. Moje są z 27 tc. W szpitalu leżały przez 2,5 m-ca. Tam łapały permanentne bezdechy zwłaszcza przy przestawianiu z respiratora na CEPAP, później z CEPAPU na tlenoterapię bierną, a później na własny oddech bez wspomagania tlenem. Po wyjściu do domu Córeczka załapała zapalenie płuc i wówczas bezdeszyła bardzo. Synek od czasu pobytu w domu nie bezdeszył nigdy. Do ukończenia przez Dzieci 5-go m-ca życia (2 korygowane) używałam monitorów. Później już nie. TFU TFU TFU NA PSA UROK - bezdechy nam się nie zdarzały. Dzieci przeszły w międzyczasie zapalenie oskrzeli, ostatnio przeziębienie. Za każdym razem przerażona brałam Je do siebie do łóżka na noc, ale nic się nie działo niepokojącego. Najlepiej będzie jeśli spytasz o tę kwestię lekarza prowadzącego Maluszki. Wiesz.....to wszystko zależy od tego jaki Dzzieci miały start i jak sobie radziły później. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś