Dodaj do ulubionych

wychowanie a charakter

16.02.04, 12:39
Chciałabym podzielić się z Wami artykułem, który przetłumaczyła dla mnie moja
Mama (z niemieckiego pisma). Chodzi o różne typy osobowości dziecięcych.
Oczywiście na początku chciałam zaznaczyć, że należy te typy traktować
jedynie orientacyjnie, większość dzieci to typy mieszane, w różnym wieku
dominują różne cechy, itp. Czyli – przymrużamy oko.
Ale sam artykuł jest bardzo ciekawy i mimo, że mówi rzeczy na logikę
oczywiste, śledząc niektóre wątki (np. same tak wychowujecie swoje dzieci,
którego lekturę wreszcie zakończyłam) – można dojść do wniosku, że logika
nie przekłada się na praktykę wychowawczą. No bo: w zależności od osobowości
dziecka należy modyfikować swoje metody wychowawcze – to wydaje się proste i
logiczne. A z niektórych wypowiedzi na forum wynika, że jedynym problemem
wychowawczym przy młodszych dzieciach jest problem utrzymania dyscypliny.
Jak dziecko jest grzeczne i posłuszne, to należy się tylko cieszyć udanego
dziecka (albo sobie gratulować, że się jest super rodzicem). Jeśli taki
nieśmiałek (bo to idzie zazwyczaj w parze z „grzecznością”wink ośmieli się
zbuntować przeciw jakimś zaleceniom rodzicielskim, to należy mu
bezzwłocznie „przykręcić śrubę”, żeby raz na zawsze zapomniał o
kwestionowaniu racji rodziców. W ww. artykule są dwa typy
dzieci „grzecznych” – typ „Mama” (czyli bez mamy ani rusz) oraz
typ „Zrównoważony” (dąży do kompromisu, ustępuje – to moja Zosia) i przy obu
podane są zalecenia, żeby dziecko zachęcać do zgłaszania sprzeciwu, uczyć je
buntu w bezpiecznym środowisku domowym (np. wiemy że dziecko pije z kubeczka
ze słonikiem ale podajemy mu swój własny kubek i czekamy na reakcję).
Pozostałe typy to „Power” (czyli zmierzamy w kierunku ADHD), „Przywódca”
(rządzi się – to moja Ewelinka) i „Ego” (talent do socjotechniki, duże ego).
Gdybyście były zainteresowane, mogę spróbować zamieścić tu fragmenty tego
tekstu dla różnych typów osobowości.
Na początek, jak rozpoznać, którym typem jest nasze dziecko:
Jak różnie reaguje tych pięć typów charakterów w życiu codziennym, pokazuje
najlepiej poniższy przykład: na dworze świeci słońce i mama wybiera się ze
swoim pięciolatkiem na plac zabaw, gdzie harcuje już kilku rówieśników. Co
robi junior w tej sytuacji ?
„Power” biega i szaleje od jednego urządzenia zabawowego do drugiego.
„Mama” początkowo obserwuje zdarzenia z bezpiecznej odległości, zanim
niepewnie ruszy w kierunku opuszczonej piaskownicy.
„Przywódca” rozpozna natychmiast swoich dwóch kolegów z przedszkola i
zawoła : „Hej, zostawcie nam jedną kolejkę na zjeżdżalni !”
„Ego” wydrze innemu smykowi miejsce na huśtawce i zapieje: „Popatrz, mamo,
huśtam się prawie do chmur!”
„Zrównoważone” podejdzie wolno do grupy innych dzieci i zapyta czy może się
razem z nimi pohuśtać.
Obserwuj wątek
    • patyk.od.zosi Re: wychowanie a charakter 16.02.04, 14:39
      Witaj Magdo,

ciekawie zapowiada sie artykul.
      Zosia moja jest mieszanka mama-ego-zrownowazone.
      Chetnie przeczytalabym cos wiecej z tego artykulu.
      Jakies namiary w necie?
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter 16.02.04, 17:16
        niestety nie mam gdzie go zamieścić w necie. Mogę przesłać przez mail albo
        zamieścić tu w odcinkach
        • patyk.od.zosi Re: wychowanie a charakter 16.02.04, 19:30
          Jesli mozna - czekam na maila.
        • jagodapo Re: wychowanie a charakter 16.02.04, 22:00
          Też chętnie bym ten artykuł przeczytała więc proszę o maila: jagodapo@gazeta.pl
          Dziękuję. J.
    • chalsia Re: wychowanie a charakter 16.02.04, 22:08
      Mama dwulatka typu "mama" (ale też "zrównoważonego") prosi o artykuł na
      chalsia@gazeta.pl

Pozdrawiam,
      Chalsia
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 10:58
        wysłałam
        • lola211 Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 11:13
          Magdo, jesli mozesz, to przeslij mi takze.Z góry dziekuje.Lola
    • trolka72 Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 14:44
      Mama 2 nie wiadomo kogo(1-Zrównoważony, 2 ???)TEŻ PROSI o art. na adres
      trolka72@gazeta.pl
      • e.beata Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 15:04
        Ja też poproszę i ... dziękuję wink.
    • mama_wiktora Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 15:15
      No cóż, nie pozostaje mi nic innego niż poprosić o ten artykułsmile

mama_wiktora@interia.pl
    • ann_mart Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 15:26
      Ja też poproszę.
      anmart@wp.pl
      Pozdrawim
      Anka
    • izams Re: wychowanie a charakter 17.02.04, 22:21
      ja też poproszę - bedąc typem upartym acz spokojnym mam w domu małą "
      przywódczynię " - niestety nie jest łatwo,
      poz,
      Iza
      budsys@astercity.net
    • mibiana Re: wychowanie a charakter 18.02.04, 11:10
      Bardzo proszę o przesłanie tego artukułu. A może da się ten artykuł wkleić jako
      odpowiedź na nasze posty? Właśnie jestem na etapie przemysleń czy dobrze
      wychowuje moją córeczkę - raczej typ "mama".
      Dziękuje

mibiana@gazeta.pl
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter - Power 18.02.04, 15:12
        Dziecko typu „Power”
        Elena Bremicker
        Plac zabaw to dla Eleny raj. Tam może się ona wyszaleć – obojętnie czy to na
        drabinkach czy na huśtawce. Elena jest mianowicie bardzo spontanicznym
        dzieckiem, które potrzebuje bardzo dużo ruchu. Ciągle zasypuje swoją rodzinę
        pytaniami : „Co robimy dzisiaj ?” Albo bez przerwy skacze na trampolinie w
        ogrodzie ze swoimi kuzynami i koleżankami. Dla ro-dziców denerwujące są tylko
        jej częste zmiany nastroju. Szybko ulega zniecierpliwieniu, jest wybuchowa i
        wtedy w złości mówi rzeczy, których potem żałuje. Ponieważ Elena ma w gruncie
        rzeczy bardzo dobre serce . Jest w nim wiele miejsca dla jej siostry Naomi (3)
        i króliczka o imieniu Schnuffi.

ZAWSZE W AKCJI : DZIECKO typu „POWER”
        Kevin jest już całkiem rozpalony z niecierpliwości. Siedmiolatek chce, razem
        ze swoim ojcem, zobaczyć w muzeum szkielety dinozaurów. Ledwie minął kasę,
        już biega od jednego szkieletu do drugiego. „Patrz tu, tyranozaurus !” Hop, i
        już przedarł się przez zabezpieczenie aby dotknąć szkielet. Ojciec łapie
        swojego potomka za kołnierz i wypro-wadza z sali, co wcale nie odpowiada
        Kevinowi. Wściekły rzuca się na podłogę i wali wokół pięściami. Oczy jego ojca
        mówią wszystko ; „Jak mam sam poskromić tego chłopaka?”
        „Dzieci typu Power potrzebują rodziców, którzy już wcześnie pokażą im ich
        granice i wyjaśnią, co jest dobre, a co złe – np. że w muzeum nie dotyka się
        żadnych eksponatów”, radzi psycholog Wolfgang Bergmann, „Przy tym tę
        autorytatywną wypowiedź nie powinna charakteryzować surowość lecz raczej
        zdecydowanie”. W miarę możliwości należy patrzeć synowi w oczy, gdy się z nim
        rozmawia – będzie wówczas miał poczucie, że traktuje się go serio. Należy
        również uzasadnić swoje postępowanie w sposób zrozumiały dla dziecka”.
        Wasze dziecko potrzebuje następujących reguł :
        • Należy jasno przekazywać informacje, bez drugiego dna.
        • Należy trenować z dzieckiem alternatywy jego impulsywnych reakcji, np.
        zamiast rzucić się z wściekłości na ziemię, najpierw wziąć trzykrotnie oddech i
        dopiero potem, po namyśle - działać.
        • Należy prowadzić dziecko ze spokojem – zmniejszy to jego agresywność.
        • Należy skanalizować skłonność do agresji poprzez sport, zabawę,
        majsterkowanie.
        • Nie należy okazywać zmęczenia, odpowiadając na pytania dziecka w celu
        zaspokojenia jego ciekawości, jeśli tylko nie wtrąca się ono stale do rozmowy.
        • Należy wspierać skłonności opiekuńcze dziecka, pozwalając na trzymanie w domu
        zwierząt domowych czy prosząc o opiekę nad młodszą siostra.
        • Należy wystrzegać się zbyt ostrych reakcji typu: „Już dłużej z tobą nie
        wytrzymam!”
        Dzieci tego typu nie wyczuwają sygnałów ostrzegawczych i doznają szoku
        napotykając nagły opór.
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter - Mama 18.02.04, 15:13
        Dziecko typu „Mama”
        Philine Lüling (6 lat)
        Sama w swoim hamaku czuje się najlepiej. Tam nie przeszkadzają jej starsi
        bracia Moritz (9) i Bastian (11), może bez przeszkód oglądać książki z
        obrazkami czy po prostu marzyć. Jeśli Philine spotyka inne dzieci lub
        dorosłych, których nie zna zbyt dobrze, jest raczej onieśmielona i ledwie się
        odzywa. Wielkie wystąpienia przed publicznością nie odpowiadają dziewczynce. Za
        to w domu Philine wręcz rozkwita - wreszcie wie dokładnie, czego chce i
        również mówi o tym swojej rodzinie. Tylko niekiedy robi się nagle wściekła i z
        gniewem zatrzaskuje za sobą drzwi. Sama w swoim pokoju bawi się wówczas
        godzinami, gdyż słowo „nuda” jest jej obce.

NIEŚMIAŁE I RODZINNE : DZIECKO typu „MAMA”
        Mama patrzy bezradnie na swoją córeczkę Annabel (4), która chowa zalaną łzami
        twarzyczkę w jej płaszcz. Dziś jest pierwszy dzień Annabel w przedszkolu.
        Przynajmniej tak było zaplanowane. Mała wzbrania się uparcie zrobić choćby
        jeden krok w kierunku innych dzieci. „Dziwne, w domu nie bywa ona w ogóle
        płaczliwa”, mówi jej mama. „A wcześniej mówiła mi jeszcze, że marzy o tym, aby
        dużo malować w przedszkolu”.
        „Dzieci typu Mama, jak Annabel, muszą być opiekuńczo wzięte za rękę, życzliwie
        kierowane i stale zachęcane do przezwyciężania samego siebie”, mówi terapeutka
        rodzinna Saskia zur Nieden. „Rodzice muszą umiejętnie balansować między
        równoczesnym trzymaniem potomka silną ręka, aby dać mu poczucie bezpieczeństwa
        i dawaniem mu swobody – to nie lada sztuka”
        • Przeanalizujcie swoje własne zachowanie. Niekiedy bywają również mamy, które
        same utrudniają swojemu dziecku pożegnanie przed przedszkolem czy szkołą.
        • Nie szczędźcie swojemu dziecku szczególnie dużo pochwał i dowodów uznania. W
        ten sposób zyska ono poczucie własnej wartości.
        • Zachęcajcie dziecko, aby dawało wyraz swoim uczuciom: dlaczego nie urządzić
        by po kolacji zawodów w ryczeniu ?
        • Wcześnie wspierajcie kontakt z innymi. Szczególnie w zabawie z młodszymi
        dziećmi Mama może sprawdzić swoje zdolności przywódcze i przygotować się na
        kontakty z rówieśnikami.
        • Zapoznajcie dziecko spokojnie, już począwszy od szkoły podstawowej, z jego
        obowiązkami obejmującymi choćby nakarmienie papużki czy zrobienie zakupów,
        ponieważ każdy sukces pomoże mu trochę pokonać nieśmiałość.
        • Wspierajcie zdolności kreatywne dziecka; dzięki nim może ono również
        wzmacniać poczucie własnej wartości.
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter - Przywódca 18.02.04, 15:14
        Dziecko typu „PRZYWÓDCA”
        Maja Bremicker (6 lat)
        Obojętnie, czy są to przyjaciółki, kuzyni czy rodzeństwo – Maja trzyma ich
        mocno w garści. Gdy zawoła: ”Dziś będziemy szukać skarbu!”, wszyscy są gotowi.
        Bo przecież ta dziew-czynka z blond warkoczami tryska wręcz wesołymi
        pomysłami. Owszem, wymyśla ona też czasem głupie kawały, np. buchnięcie
        kwiatów z ogrodu sąsiada. Ale nie do pomyślenia jest, żeby coś szło nie po jej
        myśli; jest wtedy zaraz obrażona i nadąsana.
        Na szczęście zdarza się to bardzo rzadko. Maja ma pewną manię zbieractwa; w jej
        pokoju zgromadzone są różne skarby, jak kamienie czy pióra. Pakuje je potem do
        skrzyni, gdy kolejny raz wybiera się z innymi na poszukiwanie skarbów.

ŻĄDNE CZYNU I UPARTE : DZIECKO typu „PRZYWÓDCA”
        W oczach Niklasa widać błysk radości. Podczas wieczornego biegania z latarniami
        6-latek zauważył dwóch kolegów z sąsiedztwa. Podbiegł do nich ze słowami: ”Hej,
        za następnym rogiem są ogromne krzaki, pobiegnijmy tam! Schowamy się i
        napędzimy innym wielkiego stracha!” Lecz jego kumple nie mają na to ochoty.
        Sami nie przepadają za ciemnościami, a ich rodzice napewno byliby wściekli.
        Wtedy Niklas próbuje zastosować trick: „Jeśli wy, dwaj tchórze, nie pójdziecie
        ze mną, nie będziecie już moimi kolegami!”
        „Za dążeniem do dominacji, wykazywanym przez dzieci typu Przywódca, często
        kryje się obawa przed utratą panowania nad sytuacją, nad innymi i strach przed
        wyalienowaniem”, wyjaśnia ekspert Familie & Co Wolfgang Bergmann. „Dlatego
        muszą być one jednocześnie trzymane w ryzach i poskramiane – wg zasady „Nie
        masz tu co tak udawać! Dobrze wiem, co z ciebie za gagatek!” Dopiero, gdy
        rodzicom się uda jedno i drugie, wychowanie przyniesie pożądane rezultaty. W
        przeciwnym razie będziecie mieli Państwo do czynienia z dzieckiem krnąbrnym.
        • Wyjaśnijcie mu, że każdy człowiek musi przestrzegać określonych reguł i że
        należy zawsze wysłuchać i uwzględnić zdanie innych ludzi.
        • Nie spełniajcie zawsze każdego życzenia waszego dziecka. Wyznaczcie czasem
        granice, uzasadnijcie je i przestrzegajcie konsekwentnego trzymania się ich.
        • Ćwiczcie w życiu codziennym małe kompromisy, tak potrzebne w późniejszym
        życiu: „Jeśli pomożesz mi teraz przy zmywaniu, będziesz mógł zadecydować, co
        zrobimy na obiad w niedzielę”.
        • Inaczej niż w przypadku dziecka typu Mama, należy popierać zarówno kontakt
        małego Przywódcy z innymi dziećmi, jak i sport drużynowy . W ten sposób nauczy
        się on grać czasem drugie skrzypce i postępować w miarę możliwości fair.
        • Dzieci typu Przywódca są najczęściej istotami bardzo społecznymi, co należy
        wykorzy-stywać. Konflikty w szkole dadzą się łatwiej rozwiązać, gdy nauczyciel
        uczyni bossa „ja chciałbym” swoim pomocnikiem i powierzy mu zadanie codziennego
        sprawdzania listy obecności. Wówczas będzie on mniej przeszkadzał na lekcjach.
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter - Ego 18.02.04, 15:15
        ZAWSZE kierujące się SWOJĄ WOLĄ – DZIECKO typu EGO
        Wycieczkę na kąpielisko Janina (8) celebruje jak występ na wybiegu. Z wyrazem
        dumy na twarzy, pozwala przespacerować się swojemu nowemu różowemu strojowi
        kąpielowemu, poprawiając co chwila złotą grzywę nad czołem. Skok na główkę do
        wody ? W ogóle nie wchodzi w rachubę – to zrujnowałoby fryzurę! Chętniej Janina
        podryguje na brzegu basenu, rozkoszując się zazdrosnymi spojrzeniami innych
        dziewczynek z jej klasy.
        „Dla dzieci typu Ego, jak Janina, całe życie jest współzawodnictwem. Za każdą
        cenę chce ona zwrócić na siebie uwagę, wyróżnić się, być kochana”, mówi prof.
        Peter Struck.. Dużą rolę odgrywa tu zachowanie rodziców jako wzór. Czy ja
        jestem też taka próżna? Czy tak bardzo zwracam uwagę na wygląd zewnętrzny i
        symbole statusu społecznego? I ukrywam często swoje poglądy, aby spodobać się
        innym? Tylko rodzic, który potrafi przekazać swojemu dziecku, jak ważne są
        wartości wewnętrzne, pomoże mu wydostać się z „młyna uzależnienia od chęci
        podobania się”.
        • Dajcie swojemu dziecku, ze spokojem, poczucie posiadania chroniącego
        autorytetu. Czasem jedno ostre spojrzenie i zdanie typu: ”Nie chcę cię więcej
        widzieć uszminkowanej!” potrafią zdziałać cuda.
        • Ważne jest, aby wasze dziecko już wcześnie wiedziało, że każdy człowiek ma
        swoje mocne i słabe strony, ważna jest średnia, i że nie każda krytyka oznacza
        od razu odebranie miłości.
        • Wyjaśnijcie mu, że pozory zewnętrzne, jak strój, komórka, fryzura, niewiele
        mówią o człowieku, i że często w życiu pierwsze wrażenie jest mylące.
        • dzieciom Ego często brak radości, jaką sprawiają rzeczy elementarne.
        Posłuchajcie kiedyś razem świergotu ptaków w lesie albo poobserwujcie z góry
        zachód słońca.
        • Wyznaczajcie waszemu dziecku konkretne zadania, które pomogą mu rozwijać się:
        namalować piękny obrazek z urlopu albo nauczyć się na pamięć krótkiego wiersza.
        Poczucie sukcesu, osiągnięcie celu, a nie tylko odgrywanie jakiejś roli,
        wzmocnią jego poczucie własnej wartości .
        • Zachęćcie swoje dziecko do zrobienia lub powiedzenia czegoś własnego, także
        czegoś całkiem zwariowanego, bez oglądania się zaraz na reakcję innych – i nie
        żałujcie mu potem pochwał.
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter - Zrównoważone 18.02.04, 15:17
        DZIECKO ZRÓWNOWAŻONE
        Moritz Lüling (9)
        Wśród swoich kolegów z klasy jest Moritz bardzo lubiany. Nie stawia się i łatwo
        dostoso-wuje się. Właśnie zaczął brać lekcje gry na gitarze. To się przecież
        przecież bardzo przydaje podczas wycieczek szkolnych. Gdy dochodzi do kłótni,
        obojętne, czy to w domu, między rodzeństwem czy między kolegami w szkole,
        Moritz pełni rolę rozjemcy, uspokaja rozgo-rączkowane głowy i szuka kompromisu,
        który zadowoliłby wszystkich. W razie potrzeby godzi zwaśnionych, rozśmieszając
        ich. Bo Moritz potrafi być niekiedy bardzo zabawny. Poza tym jest to jednak
        bardzo cierpliwy i kreatywny chłopiec, który ma piątkę z wycho-wania
        plastycznego.

SCHODZI Z DROGI KONFLIKTOM – DZIECKO ZRÓWNOWAŻONE
        Buty do piłki nożnej zasznurowane, koszulki nałożone. Ale teraz Fritz (9) i
        jego koledzy mają na boisku problem: atakujących jest dosyć, ale nikt nie chce
        zostać bramkarzem. To bardzo niewdzięczne zajęcie! Zanim piłkarze wezmą się za
        głowy, Fritz idzie na ustępstwo i zakłada rękawice. Psycholog Wolfgang Bergmann
        jest pewien: „Dzieci Zrównoważone, jak Fritz, mają najczęściej w życiu
        najlepiej”. „Tym niemniej, dzieci te należy już całkiem wcześnie nauczyć, aby
        wyrabiały swoje własne zdanie i broniły swojego stanowiska przed innymi”
        • Aby wydobyć dziecko z zachowań zachowawczych, należy je czasem spokojnie
        sprowokować - naturalnie nie raniąc jego uczuć.
        • Należy wspierać jego zachowania społeczne, ale wyjaśniać mu, że nie zawsze
        musi mu się wszystko podobać, czasem może wyrazić swoje niezadowolenie i
        zgłosić własne potrzeby.
        • Trenujcie z nim zachowania asertywne, aby nie było wykorzystywane.
        • Wspierajcie wyrażanie własnej woli i okazjonalną buntowniczość.
        • Nie usuwajcie swojemu dziecku każdego kamienia na drodze, pozwólcie, mu
        popełniać błędy i samemu naprawiać je.
        • Umożliwijcie swojemu dziecku uprawianie sportu, który można uprawiać
        indywidualnie, jak tenis czy jazda na rowerze - nauczy go to samodzielności w
        działaniu.
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter - na koniec ekspert 18.02.04, 15:19
        „Chłopcy potrzebują więcej porządku, dziewczynki mniej fałszywych ideałów”
        Familie &Co: Jak dalece różnią się charaktery chłopców i dziewcząt?
        Wolfgang Bergmann: Dzisiaj mamy coraz więcej żywych chłopców (Power) i coraz
        więcej zalotnych dziewczynek (Ego). Można to zaobserwować w każdym przedszkolu,
        w każdej szkole. Potwierdzają to również badania naukowe. W przypadkach
        ekstremalnych prowadzi to do hiperaktywności u chłopców, a u dziewcząt do
        anoreksji i samookaleczeń.
        Jakie są tego przyczyny ?
        WB: Mają one swoje źrodło w naszym agresywnym świecie mediów. Życie codzienne,
        także w rodzinach, stało się szybsze, mniej stabilne, pozbawione znamion
        bezpieczeństwa. Ze wszystkich stron nacierają na dzieci nowe wrażenia i
        możliwości. W następstwie tego, i tak impulsywnym z natury chłopcom, brakuje
        stabilnych warunków i porządku, stają się oni coraz bardziej niespokojni i
        zdekoncentrowani. Dziewczynki gorliwie naśladują perfekcyjne wzorce,
        dostarczane przez telewizję i kolorowe magazyny. Chcą same również stać w
        światłach rampy, podziwiane ze wszystkich stron. Brak podziwu powoduje
        przygnębienie.
        Czy można w ogóle wyjaśnić różnice między płciami ?
        WB: Może ma to swoje żródło w genach, nie ma jednak na to żadnych dowodów. W
        historii ludzkości zawsze widoczne były cechy typowo męskie i typowo kobiece.
        Pewne jest jednak, że za pomocą wychowania przekazujemy dzieciom własne
        wartości kulturalne i normy. A do tego zaliczają się również wzory zachowań
        charakterystyczne dla danej płci.
      • magda.evie.zoe Re: wychowanie a charakter 18.02.04, 15:20
        no i wkleiłam zasadniczą część artykułu - oszczędziłam Wam jedynie wstępu.
        Miłej lektury!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka