Dodaj do ulubionych

Problem z dorastającą córką

04.12.14, 14:38
Mamy z mężem poważne problemy wychowawcze z kilkunastoletnią córką. Wydaje mi się, że jest teraz w okresie buntu. Wszystko co do niej mówimy, prosimy itd traktuje jako atak na siebie i odpowiada agresją. Nie można z nią w normalny sposób pogadać. Jak z nią postępować? Będę wdzięczna za wszystkie rady.
Obserwuj wątek
    • jakw Re: Problem z dorastającą córką 06.12.14, 12:56
      bbarbur napisał(a):

> Wszystko co do niej mówimy, prosimy itd traktuje jako atak na siebie i odpowiada agresją.
      Pochwały też traktuje jako atak na siebie i odpowiada agresją?
      • verdana Re: Problem z dorastającą córką 06.12.14, 13:16
        Trochę za mało napisałaś. Na co konkretnie reaguje agresją ? Na polecenia? Na krytykę? Na banalne pytanie? Na propozycję kupienia prezentu?
        Problem w tym, zę to mogą być problemy z córką, problemy z komunikacją, albo problemy z rodzicami.
    • problemywychowania485 Re: Problem z dorastającą córką 12.12.14, 17:33
      Ile dokładnie córka ma lat? Jeżeli faktycznie Państwo sobie nie dają rady sami, to w ostateczności można zwrócić się po pomoc do psychologa w poradni rodzinnej. Dorastające dziecko chce zaznaczyć swoje racje oraz chce być traktowane jak ?dorosły?. Dziecko potrzebuje zrozumienia, a więc nie ma sensu nakładanie na niego więcej obowiązków niż jest to potrzebne. Owszem ? wymagajmy, ale z umiarem. Za dużo obowiązków może prowadzić do ?buntu?, ale trzeba pamiętać ,że to nie oznacza ? ich brak. Podczas rozmowy, nie należy odpowiadać też krzykiem. To nie prowadzi do dobrej drogi. Jeżeli nie chce w danej chwili rozmawiać, należy uszanować jej decyzje. To dziecko ma przyjść i z własnej woli opowiedzieć o swoich problemach. Nic na siłę, bo to może pogorszyć sytuację.
      • problemywychowania485 Re: Problem z dorastającą córką 12.12.14, 17:39
        Polecam tutaj warty do przeczytania artykuł o okresie dojrzewania: www.mjakmama24.pl/rodzice/psychologia/Trudny-okres-dojrzewania-jak-radzic-sobie-z-buntem-dziecka,169_114.html
        • jarodzic Re: Problem z dorastającą córką 14.12.14, 20:44
          Nie jestem pewny jednej kwestii. Mówisz, że być może pomoże tutaj psycholog, a czy nie wydaje Ci się, że może tylko pogorszyć sprawę? Zazwyczaj dzieci w tym wieku traktują to jako traktowanie ich jako nienormalne i przymuszanie ich do tego może spotęgować tylko ich bunt.
      • problemywychowania485 Re: Problem z dorastającą córką 16.12.14, 18:51
        Napisałam, że można w ostateczności zwrócić się do psychologa, ale nie uznałam, że to jedyne wyjście z tej sytuacji.Są różne sposoby, ignorowanie też nie pomoże w tej sytuacji. Można zwrócić się po pomoc poradni dla rodziców nastolatków itp itd. WARTO okazać dziecku zaufanie, pokażcie, że traktujesz je jak odpowiedzialną osobę.
        • jarodzic Re: Problem z dorastającą córką 18.12.14, 15:47
          Być może psycholog to jest dobry pomysł, tylko nasze społeczeństwo jest przeświadczone o tym, że se pogada i tyle z pomocy, bo każdy sobie może pogadać. Może warto jednak spróbować. Może nasze rozmowy nie potrafią przemówić dziecku do rozsądku, ale może psycholog spojrzy inaczej na problem niż my. Istnieje taka możliwość, jednak jak pisałem wcześniej może być ta gorsza.
    • magda19747 Re: Problem z dorastającą córką 15.12.14, 12:25
      najgorszy wiek córki przed Wami! dziewczyna jest w okresie dojrzewania i reaguje podniosłym tonem. nie ma czym się martwic to normalne u takich dziewczyn. Żaden psycholog nie pomoże, a może nawet zaszkodzić. Nie ma co zwracać aż tak szczególnej uwagi na kaprysy nastolatek. Chcą czuć się dorosłe, w jakiś sposób samodzielne i przez takiego typu zachowanie chcą to pokazać. Nie zwracajcie uwagi na jej zachowanie za każdym razem, z czasem przejdą jej takie humorki smile
      • problemywychowania485 Re: Problem z dorastającą córką 21.12.14, 20:56
        Rozmowa, rozmowa, rozmowa. Stawiam na to. Warto znaleźć wspólny język z nastolatkiem. Jednak nie można być natarczywym smile
    • budzik11 Re: Problem z dorastającą córką 22.12.14, 09:26
      Znów schizofreniczna rozmowa z samym sobą?
      • jarodzic Re: Problem z dorastającą córką 22.12.14, 11:48
        Budzik11 a o co Ci dokładniej chodzi Bo przyznam szczerze, że nie rozumiem
      • problemywychowania485 Re: Problem z dorastającą córką 23.12.14, 14:20
        Celem rozmowy jest rozwiązanie problemu, dotyczącego okresu buntu wśród nastolatki, a więc nie wiem do czego nawiązujesz, budzik11. Mógłbyś / abyś to rozwinąć ?
        • budzik11 Re: Problem z dorastającą córką 23.12.14, 16:02
          Nie kompromituj się jeszcze bardziej, drogi trollu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka