Dodaj do ulubionych

Co robić gdy przeklina?

21.09.05, 12:20
Mój 4-latek zaczął przeklinać.nie wiem jak reagować:czy nie zwracać na to
uwagi i udawać , że nie słyszę czy przeciwnie, upominać go za każdym razem i
mówic, że tak jest brzydko.Teraz wybieram ten pierwszy wariant,poniważ gdy
zwracam mu uwagę to on się śmieje i nadal robi to samo.
Obserwuj wątek
    • agnieszka19731 Re: Co robić gdy przeklina? 21.09.05, 12:45
      Ja mam 3 latka, któremu też się zdarza powiedzieć k...lwa (przez l) i brzmi to
      śmiesznie, ja na początku reagowałam ale też śmiał mi się. Przeważnie używa
      tego słowa jak coś mu nie wyjdzie lub się zepsuje (oczywiście wie najlepiej w
      którym momencie uzyć tego słowa). W związku z tym, że wcześniej reagowałam
      teraz mu mówię i tłumaczę, że znamy takie słowo ale go nie używamy bo to jest
      brzydko tak mówić. I że jak się zdenerwuje to lepiej powiedzieć: "a to pech" i
      faktycznie później jak mu coś nie wychodzi to słyszę a to pech a nie k...lwa.
      Myślę że te słowa są nieuniknione w wychowaniu dziecka bo jak nie usłyszy tego
      w domu to na podwórku lub w szkole lub w przedszkolu. Niektórzy rodzice nie
      reagują i to też daje efekty. Ale ja zareagowałam i tak mu wytłumaczyłam jak
      opisałam Ci powyżej: znamy a nie używamy. Jak mu się zdarzy przeklnąć to jak
      powiem tylko Pioootruś to jest odpowiedź :ja nic nie powiedziałem nic, nic,
      Życzę powodzenia. Pozdrawiam Aga.
      • syrena2005 Re: Co robić gdy przeklina? 22.09.05, 01:35
        Moj synek ma 3 latka i po swoich urodzinach jak by piorun e niego strzelil.
        Od 3dni, zdarza mu sie powiedziec k...a trzy razy jeden za drugim. Na poczatku
        nie reagowalam, stwierdzilam ze to przypadkiem i nie wie kiedy tego uzyc.
        Natomiast dzis kiedy grzebal w misce ze zamoczonym paraniem i rzucil skarpeka i
        woda prysla powiedzial k....a ale sie popryskalem. Zdebialam!! ale tez nie
        zareagowalam.Do tego wszystkiego jak cos mu sie niepodoba, czegos mu zabonie to
        mowi: brzydka jestes idz sobie, i tak w kolko az nie wyjde z pokoju. Rozmowa,
        tlumaczneie nic nie daje. Staram sie nie reagowac ale ile mozna to znosic.Mam
        nadzieje ze to przejdzie, ale chyba sie nabawie nerwicy sad. Co robic, regowac,
        czy nie??
        • olahabe Re: Co robić gdy przeklina? 22.09.05, 08:29
          To typowy etap. Te słowa są najciekawsze, bo dziecko widzi, że jest w nich coś
          wyjątkowego- nie używa się ich na codzień, rodzice burzą się, kiedy tak
          powie...Mój pięciolatek gdy był w wieku Waszych dzieci też tak robił, tylko że
          zupełnie nieświadomie, potem mu przeszło, a teraz na nowo zaczął, aż jestem
          przerażona, bo robi to z premedytacją i zupełnie świadomie. Mówi tak
          specjalnie, prowokacyjnie, bo wie, że nie można. Kiedyś po którejś k...wie z
          kolei spytałam go, czy wie, co to słowo oznacza, kto to jest k..wa. Powiedział,
          że nie wie, zaskoczony. Wtedy spytałam go, czemu taki mądry chłopczyk używa
          słów, których nie rozumie. Podziałało! Przerzucił się dla odmiany na różne
          kupy, dupy, gó..na, cholery. Zaczęłam ignorować, chociaż on i tak widzi, jak
          bardzo mnie ciska, kiedy tak powie. Patrzy prowokacyjnie, co zrobię.
        • mika824 Re: Co robić gdy przeklina? 22.09.05, 11:32
          Widzę, że nie tylko ja mam z tym problem. oprócz tego, że przeklina to cały
          czas jest na "nie" . Może to taki wiek... Może trzeba to przeczekać...Ja już
          czasami też mam dosyć, ale co tu zrobić!? Kiedyś gdy Wojtkowi niechcąco
          powiedziało się któreś z zakazanych słówek (a mówił wtedy jeszcze niezbyt
          wyrażnie, ale dla nas rodziców zrozumiale)przy obcych osobach można było
          trochę "pooszukiwać" , że powiedział coś innego. Teraz gdy gdzieś z nim
          wychodzę to az się boję i cały czas myślę żeby nic mu się nie
          powiedziało.Pozdrowienia!!!!!!!!!!1
          • syrena2005 Re: Co robić gdy przeklina? 22.09.05, 19:21
            Narazie stwierdzialm, ze nie reaguje na to co mowi. Mam nadzieje ze przestanie
            go to bawic i skapituluje. Dzis w piaskownicy przy starszym kledze tez zaklnal
            i ten kolega sie dziwnie na niego spojzalale nic nie powiedzial. Nie wiedzialam
            jak mam zereagowac, ale postanowilam sie nie ozdywac bo moglby zaczac sie
            popisywac. Synek juz mowi bardzo wyraznie i to juz nie jesy kulwa, tylko dosc
            twarde slowo i to mnie przeraza. Przymykam oko na - o kurde! ale tez bardzo zle
            mi sie slyszy. Szczescie w tym wszystkim, ze jak jest zly to "miesem" nie rzuca
            bo bym sie chyba zalamala.....bo bunt + przeklanstwa to juz bym nie
            wytrzymala!!.. a cierpliwa jestem bardzo.......
            Pozdarwiam
    • mamapa moja metoda 22.09.05, 11:22
      mówię córce że brzydkie słowa są jak śmieci i kulturalne osoby nie klną , tak
      samo jak nie rzucają śmieci wokoło siebie...a Ty córeczko chcesz by było czysto
      wokół ciebie, prawda?
      ponadto za każdym razem -ale moja córka nie klnie wcale-zwracam uwagę na
      niewłaściwe słówko np głupi i mówię , że po
      1, nie podoba mi się, że tak mówi
      2, głupi to ktoś kto niczego nie umie się nauczyć , a przecież X nauczył się
      wiązać buty a kiedyś nie umiał, więc głupi nie jest
      3, takie słowa ranią i bolą bardziej niz kopnięcie
      narazie to wystarcza, Kasia
    • gabi3333 Re: Co robić gdy przeklina? 22.09.05, 19:58
      Moja córeczka ma 3 lata i kleła jak szewc , nie pomagało ignorowanie,
      tłumaczenie.Były momenty, że bałam się z nią iść do sklepu czy na plac zabaw.
      Pewnego dnia jedna z babć powiedziała córce, że jak ktoś klnie to PAN POlicjant
      zamyka do ciupy. Poskutkowało tak że sama córeczka przestała i zaczęła pouczać w
      tym względzie inne dzieci opowiadając im wymyśloną chistorię o panu policjancie
      a także mnie gdy kiedyś powiedziałam przy niej ..cholera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka