Dodaj do ulubionych

Pomóżcie ortodonta !!!!!

IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 07.01.04, 12:48
Witajcie , nasza córka po wizycie u logopedy dostała zalecenie aby udac sie
szybko do ortodonty, logopeda stwierdził nieprawidłowości w rozwijaniu
szczeki i coś tam jeszcze. Więc teraz licze na Was:
aha córka ma 4 latka
1) czy na mleczne zeby zakłada się juz aparaty czy tez dopiero na stałe
2) jak jest z odpłatnością za aparat, prawda to ze Fundusz zwraca tylko do 20
% kosztów,
3) czy mozliwe jest pójść prywatnie do ortodonty a za aparat niech zapłaci
Fundusz
4) czy ma sens wizyta u ortodonty
5) moze polecicie jakiegos ortodonte w wawie, jaki wiazą się koszty z taka
wizyta i ile kosztuje aparat, nie na stałe tylko taki wkładany

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie, a tak wogole to strasznie ciezko jest
byc rodzicem, najpierw poród , pozniej kolki, skazy białkowe , logopedzi,
ortodonci, cały czas płać i płacz pożniej szkoła, randki, jacyś faceci,
biwaki, studia a cały czas nie wiesz co jescze z tego dziecka wyrośnie,
jeśli normalnie to ok. ale jesli jakis odszczepieniec to mozna sie zalamac.
Na koniec przyjdzie facet i zabierze corke z domu.......... oj ciezkie jest
zycie rodzica, ciezkie zycie jest ojca...
Pozdrawiam i szanujmy rodziców, pomyslnosci w Nowym Roku - Maciek
Obserwuj wątek
    • t.e.a Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! 07.01.04, 16:49
      CO do aparatu: ja nosiłam 4 różne, wszystkie wkładane. Pierwszy miałam zanim
      urosły mi stałe jedynki, czyli w wieku około 7 lat. I potem co dwa lata nowy.
      Szczerze, niewiele mi pomogły, nadal mam, lekko wysunięte jedynkismile. Za ostatni
      aparat rodzice zapłacili ok 300 zł, ale to było chyba z 10 lat temu...Może
      lepiej poczekać na stałe ząbki i stały aparat?

CO do drugiej części listu, to zobaczysz, jeszcze będziesz chciała, zeby ktoś
      wreszcie zabrał tę córkę z domu! Mój tata mawia, że jak znajdzie sie jakiś
      frajer dla mnie, to uściska, wodką ugościwink)).

Aha, i nie pozwól żeby tkali dziecku do buzi wszystkie paluchy. Ja miałam
      regularnie odruch wymiotny u ortodontki, taka była delikatna. bDo zbadania
      takiej małej buźki chyba wystarczą dwa palce.
      • t.e.a Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! 07.01.04, 16:50
        Przepraszam za to "chciała". Taki mi się napisałosmile.
    • Gość: uncja Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 08.01.04, 11:10
      W skrócie:
      1) a mleczne ponoć też się zakłada aparaty - moje dziecko chodziło w tym
      zdejmowanym i były to absolutnie wyrzucone w błoto pieniądze (ale to pewnie też
      zależy równiez od rodzaju wady)
      2) co do odpłatności przez fundusz, to nie wiem, ale w obecnej sytuacji nie
      liczyłabym zbytnio na jakąś refundację - zadzwoń na informację NFZ albo wejdź
      na ich stronę - tam kiedyś podawane były gabinety, które mają umowy i zakres
      refundacji
      3) musiałbyś znaleźć prywatnego ortodontę z podpisaną umową z NFZ - wróc do
      punktu 2 (może być trudno, bo sa to drogie usługi, a jak powszechnie wiadomo
      refundacja z NFZ to ochłapy, a nie zwrot kosztów)
      4) moje dziecko ostatnio nosiło co prawda aparat stały, ale ... mam dobrą
      ortodontkę (leczyła też wiele dzieci znajomych) - lekarkę starszej daty, z II
      stopniem specjalizacji i niedrogą - (hmmm, to rzecz względna - mam na myśli w
      porównaniu z paniami w tych luksusowych klinikach); niestety dość mocno
      obleganą i baardzo zajętą - stąd dość odległe terminy. Ma gabinet w centrum w
      mieszkaniu w bloku, może dlatego jest taniej.

Ale różnica była znaczna co prawda chodziło o aparat stały (droższy niż
      wkładane)- po pierwsze aparat sam aparat był u niej tańszy o jakieś 300-500 zł,
      po drugie - wizyty kontrolne kosztowały "jedynie" 50 zł, a nie 100-120 jak w
      klinikach (przez ponad rok co miesiąc). Jeśli jesteś zainteresowany, daj znać,
      bo nie mam niestety przy sobie jej telefonu.

Aha - przez telefon możesz się jedynie umówić na konsultację, żaden przyzwoity
      ortodonta nie poda ci przez telefon kosztu leczenia (bez obejrzenia konkretnego
      zgryzu).
      • Gość: agatka_s Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.04, 11:21
        Przy wizycie u dentysty zwrócono nam uwagę na zgryz, że coś chyba nie tak.
        Pierwszy telefon wykonałam do informacji medycznej, gdzie podano mi kilka
        adresów ortodontów. Pierwszy miał chyba podpisaną umowę, ale pewna nie
        jestem. Okazało się na miejscu ze wada jest ale nie za duża i powinien być
        właśnie noszony aparat ruchomy (wkładany, on sie jakoś fachowo nazywa ale nie
        pamiętam). Koszt aparatu (wyciski, przymiarki itp) około 600 PLN (ale jakoś
        to było w ratach), wizyty kontrolne co miesiąc, nic nie kosztują. Raz do roku
        aparat można naprawić bezpłatnie (no niestety te aparaty psują się bo one
        pracują w buzi). W zasadzie po roku noszenia powinien być spokój, u nas
        troche dłużej bo z systematycznością noszenia jest tak sobie, ale już
        wychodzimy na prostą i chyba niedługo aparat nie będzie potrzebny. Rodzaj
        aparatu zależy od wady i to tylko ortodonta może ocenić.

Wstąp do jakiegoś ortodonty koło siebie i się zapytaj szczegółowo, u mnie na
        Kabatach ortodonta jest praktycznie na każdym rogu. Myślę że Twój dentysta
        też moze pomóc wskazać dobrego dziecięcego ortodontę.

• Gość: Maciek Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 08.01.04, 12:08
      Dzięki dziewczyny za porady, chyba poszukam ortodonty i troche go podpytam. O
      zgryz muszę zadbać szczególnie, że to córka a nie syn.
      Pozdrawiam - Maciek
      • agatka_s Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! 08.01.04, 12:21
        Wiesz co ale to nie jest tak,że każde dziecko ma wadę zgryzu. Sam sobie
        wymysliłeś tego ortodontę, czy ktoś fachowo ci to zasugerował ? Najlepiej
        przy okazji wizyty z córką u dentysty (na tym napewno bym nie oszczędzała, my
        chodzimy regularnie na lakierowanie co pół roku i dzięki Bogu już 9 lat nie ma
        najmniejszego problemu z ząbkami), zapytaj się czy jego zdaniem, powinieneś
        myśleć o ortodoncie, bo może martwisz się trochę na zapas. Aha zgryz to też w
        pewnym sensia sprawa dziedziczna, jeśli rodzice coś mieli nie tak z ząbkami to
        warto dmuchać na zimne.

• wokomex Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! 08.01.04, 14:35
          Dzieki Agatko, niestety cora ma to po mnie. Sam kiedys nosilem aparacik ze 3
          lata. Ortodonte zalecila nam logopeda, stomatolog zreszta tez zasugerowal, ze
          warto. Na zimne warto dmuchac szczegolnie , ze to dziewczeca szczeka i np:
          brody nie zapusci. Do "zębala" chodzimy regularnie poniewaz po chorobie i
          leczeniu sterydami zabki pollecialy strszanie.
          Pzdr , dzieki - Maciek
          • Gość: dentystka Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.01.04, 00:10
            1. Do ortodonty warto pójść (zwłaszcza, jeśli logopeda miał zastrzeżenia), bo
            wada zgryzu rzutuje m. in. na prawidłowy rozwój mowy. Rodzic patrzy zwykle na
            to, czy "zęby są równe".
            2.Im młodsze dziecko (pod warunkiem, że będzie współpracowało), tym łatwiej,
            szybciej i taniej da się wyleczyć wadę zgryzu (o ile wada dotyczy zgryzu, a nie
            np. kości szczęk, ale tu jest konieczna ocena ortodontyczna). Siła wzrostu
            (dzieci rosną!- to dal niezorientowanychwink ) jest najważniejszą siłą
            wykorzystywaną w ortodoncji: dlatego dobrze jest się wybrać już teraz do
            ortodonty; niemniej z niezrozumiałych dla mnie względów (cóż, nie jestem
            ortodontą.. ale może forumowy orto się odezwie?) niektórzy ortodonci z
            leczeniem czekają do wyrznięcia wszystkich zębów stałych.
            3.Nieskuteczność leczenia aparatami ruchomymi (do zdejmowania) najczęściej
            bierze się z niesystematycznego noszenia. Żeby taki aparat był skuteczny,
            wskazane jest noszenie go przez minimum 16 godzin / dobę (czyli: dziecko wraca
            ze szkoły, zakłada aparat i nosi go do końca dnia i przez całą noc, wyciągając
            jedynie do posiłków i zabiegów higienicznych); jeśli aparat jest noszony przez
            4 godziny dziennie, trudno o efekty...
            4. Na zęby mleczne nie zakłada się aparatów stałych;
            Powodzenia!
    • Gość: Maciek Re: Pomóżcie ortodonta !!!!! IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 14.01.04, 09:39
      Dzięki dentystko, dzisiaj córa idzie do stomatologa i przy okazji pogadają o
      problemach ortodontycznych, a potem trzeba bedzie podjąć męskie decyzje....
      Pozdrawiam dzieki za odzew.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka