Dodaj do ulubionych

Rotarix-zaparcia

17.12.09, 09:36
mam pytanie czy skutkiem ubocznym po szczepionce rotarix mogą być
zaparcia?
byłam z tym w przychodni ale babka powiedziała że dziecko(ma 2
miesiące) dojrzewa i może robić kupy żadziej!ale moja robi co drugi
dzien i to po tym jak dam jej czopek glicerynowy.a teraz już 3 dzien
bez kupy!jak jej pomóc co podac?
Obserwuj wątek
    • sandi_01 Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 10:05
      Moja mała po Rotarix-ie nie miała żadnych objawów. Czy karmisz piersią? Jeśli
      tak to jest normalne, że dziecko nie robi kupy przez 3 dni. Z czasem ilość kup
      się zmniejsza. A czy przy oddawaniu kupy napina się, płacze?
    • pagaa Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 10:10
      po tym, to prędzej biegunka będzie.
      a dziecko piersiowe? jesli tak, to normą jest dla nich rpobienie od kilku kup
      dziennie, do jednej na 10 dni. mój w tym wieku zacząłlł robic jedną na dwa dni,
      czasem na 3, koleżanki syn od tego wieku robi jedną na 6 dni. jeśli dziecko się
      nie "nadyma", nie stęka nadmiernie, kupy wychodzą dość ładnie, nawet tak rzadko,
      to nie wciskaj tego czopka bez potrzeby. dzieci butelkowe też chyba robią
      rzadziej, ale tu się nie wypowiadam, bo się nie znam. jeśli jednak byłyby to
      zaparcia, a masz dziecko piersiowe, to zjedz uprażone jabłko-np.renetę, albo
      upieczone, na mojego to działa, albo suszone sliwki czy morele. nie dawaj tych
      czopków, są zbędne.
      • dziska23 Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 10:24
        dziecko piersiowe jem śliwki i jabłka i nic!
        dziecko strasznie sie nadyma robi czerwone i sie pręży!na początku po
        szczepionce też tak było plus jeszcze zielone kupki!a po za tym ciągle
        trzeba ja nosić bo płacze!
        • pagaa Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 10:27
          idź do lekarza i już
          • dziska23 Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 10:34
            byłam powiedziała że tak może być!i tyle!
            • pagaa Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 10:42
              hmm, to już nie wiem, a może faktycznie dziecko przestawia się na nieco gęstsze
              kupki i rzadziej i to taki okres przejściowy. czopki są o tyle niebezpieczne, że
              jak je będziesz często podawać, to układ pokarmowy się wolniej będzie rozwijał,
              bo się przyzwyczai do tego wspomagacza. a może coś co jesz, powoduje takie
              zaparcia. jesz czekoladę? może ogranicz na kilka dni słodycze, chleb, więcej
              owoców i warzyw jedz. i pij dużo wody i soków.
    • kj-78 Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 11:45
      Moja miala raz przerwe 18 dni big_grin Po dwoch tygodniach pediatra
      powiedziala, ze jesli nie steka i sie nie prezy, to poczekac. Mala
      byla wesolutka i nic jej nie dolegalo. Jak sie prezy i brzuszek
      boli, to pewnie lepiej jakos sprobowac pomoc...
    • black.mala.mi Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 11:53
      u nas był podobny problem po rotarixie, mały przez 2 dni nie robił kupki i był
      bardzo niespokojny, ale jak wreszcie zrobił to masakra! musieliśmy wietrzyć
      mieszkanie wink chyba zeszły z niego te wszystkie wirusy!
      • pagaa Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 12:02
        big_grin
        • dziska23 Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 14:34
          nie wytrzymałam dałam czopek i mała sie wyprózniła i spokojnie zasnęła ! wiem że nie jest zbyt dobrze dawać czopki i raczej staram się tego unikać ale tak mi jej było szkoda a po za tym ręce mi
          odpadały od noszenia!
          dietę staram się trzymać i nie jeść tych rzeczy które by mogły jej
          zaszkodzić!
          zobaczymy co dalej będzie!jem więcej śliwek może jej pomoże i już
          przestanie sie męczyć!
          • kasia_maya Re: Rotarix-zaparcia 17.12.09, 15:14
            moj Syn tak zaczal miec jak skonczyl 6tyg- poczatkowo to bylo cos okropnego-
            wyproznien brak i problemy z gazami- ale lekarz przepisal nam debridant i po
            7dniach brania kazal przestac i zobaczyc co i jak- a mlody dalej nic tylko sie
            nie prezyl juz- teraz wyproznie sie raz na 3-4dni a gazy jak puszcza to nie jest
            to mily zapach- pediatra nam powiedzial ze dziecko na piersi jak sie nie
            wyproznia to znaczy ze dobrze trawi moj pokarm- ja na gazy daje mu wode
            koperkowa- jest dodatkowo uspokajajaco i krzywdy przy tym nie robi smile
    • agimiko6 Re: Rotarix-zaparcia 22.07.13, 09:57
      czytałam w innych wątkach i na innych forach, że może tak być. zwykle przechodzi po drugiej dawce szczepionki. ja w czwartek szczepię swojego synka i już się boje co będzie potem... uncertain
    • paul_ina Re: Rotarix-zaparcia 22.07.13, 23:53
      U nas nie było żadnych wrażeń po Rotarixie. Podejrzanie brzmi ta Twoja dieta, "jem jabłka, śliwki" - a wiesz, że surowe owoce są wzdymające? Z niczym nie można przesadzać przy kp.
      • aniaolawa Re: Rotarix-zaparcia 26.07.13, 11:53
        Mój synek po pierwszej dawce rotarixu dzień po zrobił dziwna kupę "po pachy" o dziwnej konsystencji i zapachu. A potem cisza ...kupa raz na 3 dni potem jeszcze dluższe przerwy, najdluzsza z 2 tyg. Niby konsytencja byla ok ,ale kolor dziwny. Po drugiej dawce koszmar. Nie wiem czemu dałam sobie wmówić ,że wszystko co się działo po pierwszej dawce , to nie jest wina szczepienia. I zapłaciłam za drugą. Ale pierwsze dziecko , nie byłam z tych co szukają informacji wszędzie zanim coś zrobią.Po pierwszej dawce dostal wysypki , po drugiej był wysypany prawie cały. Wielkie strupy z nadkażeniami. To nie kwestia przypadku, skoro dzień po szczepionce moje dziecko jest wysypane. Zdiagnozowano alergie i AZS , ale na podstawie tylko wysypek. Zganiano na moja dietę...Rok jadłam tylko 5 rzeczy. Rozszerzanie diety odbywało się w stresie czy coś się nie stanie. Walczyłam z tym rok, ze skórą w koszmarnym stanie.Wysypki wracjaą, bywa na coś uczulony. Smarowałam mu skórę całą 8-10x na dobę. Pomogła mi medycyna niekonwecjonalna. I pozbyłam się wielkich wysypek. Dziecko było ciągle płaczące, wszystko swędziało , zaparcia przerodziły się w nawykowe, zadne leki nie pomagały. Ani na zaparcia , ani na wysypki wcześniej. Z nawykowymi walczylismy z 3 lata. Zgłaszałam ten przypadek do Rotarixa. Przepraszali i tyle... A moje dziecko jest chore do dziś , mimo że ma 5.5roku. W pierwszym roku byłam na 40 wizytach z dzieckiem u lekarzy ,wszystkie odnotowane w zeszycie. Znalazłam takich lekarzy , którzy wprost powiedzieli mi ,że moje dziecko jest ofiarą szczepień , że zapewne doszło do mikrouszkodzenia jelit ,ze przepuszczają teraz wszystko. I stąd te alergie. Węzły zrobiły się duże, chyba na 2 lata, teraz są infekcyjnie. Mój syn miał już 10x jelitówkę,z pobytami w szpitalu i zdiagnozowanym rotawirusami. Ta szczepionka chroni tylko przed niektórymi szczepami. Jelitówki przechodził ciężko, pierwsza trwała 3 tygodnie. Przy jednym rotawirusie odwodnił się w kilka godzin i była kwasica, więc musiał iść na kroplówki.Żałuje ,że zaszczepiłam. Rotawirus nie jest wcale straszną chorobą, wolałabym żeby je przechodził , niż był chory na stałe tak jak teraz. Zresztą widać po ilości jelitówek ,że nam szczepionka w niczym nie pomogła. W szpitalu leczenie przebiega na nawadnianiu, to nic strasznego. Po prostu jak widać ,że dziecko się odwadnia w domu, to pędem do szpitala i tyle. Drugiego dziecka nie zaszczepiłam tym syfem. I jak przechodzi jelitówki , to zawsze dużo lżej. Nie ma alergii i jest zdrowym dzieckiem. Mam przyjaciółke , która pierwsze dziecko też zaszczepiła rotarixem i też zawsze gorzej przechodzi jelitówki niż pierwsze...Dlaczego>?Być może chodzi o to ,że jelita uszkodzone nie pracują już tak dobrze? Poza tym u tego synka przyjaciółki pojawiły się problemy neurologiczne, których nie było przed szczepionką. Także skoro widzisz ,że coś się dzieje po pierwszej dawce, to zastanów się czy warto iść na drugą.
        • ricco234 Re: Rotarix-zaparcia 29.01.14, 21:43
          Witam, post jest trochę przestarzały ale go odświeżę...
          Moje dziecko zaszczepiliśmy tą chol...ną szczepioną i zaczął się koszmar. Po kilku dniach mała przestała właściwie się załatwiać. Pierwsza kupa po 2 dniach, następna po kolejnych 4 a następna po pięciu i t. d. W międzyczasie pojawiły się prężenie, masywne ulewania i wymioty, zasypiała i płakała przez sen. Pediatra dał syrop laktulozę bez żadnego efektu. Z resztą to nie miało prawa pomóc bo kupy nie były twarde, tylko tak jakby coś się stało z perystaltyką jelit. Kupy, jeśli się pojawiały to zrobiły się zielone i cuchnące. Koszmar patrzeć jak mała cierpi i nie można jej pomóc. Dodam że przed podaniem szczepionki nie było żadnych problemów z kupą, robiła kilka kup na dzień bez żadnych kłopotów. Piszę ten post aby wszystkich rodziców przestrzec przed tą szczepionką! zastanówcie się sto razy zanim podacie to coś waszym maleństwom.
          • saralii77 Re: Rotarix-zaparcia 06.05.14, 14:43
            NIE POLECam!!!!! DZIECKO NA NASTEPNY DZIEN PO ROTARIX WYLADOWALO W SZPITALU MALO NIE DOSTALO SKRETU JELIT DARLO SIE 24 NA DOBE NIE POTRAFILI MI POMOC NA OSTRYM DYZURZE DOPIERO W SZPITALU LEKARZ NIE PRZYZNAL SIE ZE TO PO SZCZEPIONCE ALE STWIERDZIL ZE SZCZEPIONKA NASILila kolki ale to nie byly kolki!!!!!!!!!!!TAK JAK POPRZEDNICZKA DZIECKO MA TERAZ 3 MIESIECA I DALEJ MA PROBLEMY ZOLADKOWO JELITOWE NIE MOZE NORMALNIE JESC PLACZE W NIEBOGLOSY BO MA PRZELEWANIA W BRZUCHU ALE PANI DOKTOR DALEJ TWIERDZI ZE TO kolki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nie polecam nigdy wiecej !!!!! sarali77@onet.pl
            napisalam do producenta na stronie byla rubryka zglos skutki uboczne nawet nie odpisali debile!!!!!!!
            • ingi82 Re: Rotarix-zaparcia 18.07.14, 10:48
              U mojej 12 tyg. córeczki to samo. 10 dni temu zaszczepiona Rotarixem. Po 4 dniach od szczepienia przestala robić kupkę. Zawsze robiła 2-3 dziennie i nagle wszystko się wstrzymało. Widzę, że się pręży, próbuje kilka razy dziennie po karmieniu, boli ją brzuszek ale nic nie robi. Na razie pomagam jej raz dziennie kateterem Windi, wypływa zielona, śluzowata kupa i dziecko od razu czuje ulgę, zaczyna się uśmiechać. Mam pytanie do osób które to przeszły ze swoimi maluszkami - jak długo to trwało? Idę też dziś z małą do pediatry, ale boję się czy nie doszło do jakiegoś trwałego uszkodzenia jelit...
              • nowamama2014 Re: Rotarix-zaparcia 30.07.14, 19:16
                U mnie działo się to samosad za tydzień powinnam podać synkowi 2 dawke,ale boję się bo dopiero powoli dochodzi do siebie po tamtej.jak myślicie podać mu druga? Bo polozna mi mówiła , że jak nie podam,to szczepienie nie zadziała
                • nowamama2014 Re: Rotarix-zaparcia 09.08.14, 10:30
                  Nie podałam 2 dawki. Zarówno pediatra i pani, która szczepienie stwierdziły, że te problemy to napewno nie po rotarixu i musiałam podpisać, że rezygnuje na własną odpowiedzialność. Jeszcze musiałam wysłuchać, że cała Europa tak szczepi.
              • tasmania69 Re: Rotarix-zaparcia 17.01.17, 11:32
                Witam, wiem, że minęło sporo czasu, ale chciałam dopytać o zdrowie dziecka, bo mamy ten sam problem z wyproznianiem po rotarixie. Czy wyproznianie się unormowało z czasem, ile trwały te zaparcia? synek nie moze zrobić kupki już drugi dzień, wcześniej 2-3/dobę.
    • mirika2 Re: Rotarix-zaparcia 08.01.15, 21:10
      Hej dziewczyny,
      Mieszkam w Szwecji, od kwietnia zeszłego roku dają tu Rotarix za darmo w każdej przychodni. Jesteśmy po pierwszej dawce i faktycznie problem z wyproznianiem sie pojawił. Najpierw 3 dni nie było kupki a teraz jest juz 6 dzien i nic sie nie zanosi na kupkę. Powiedzcie mi proszę czy to sie w końcu unormuje i bedzie jak dawniej tzn. nawet kilka razy dziennie, czy problem pozostaje na dłużej? Na początku lutego mamy iść z synkiem na druga dawkę ale nie pójdziemy juz zdecydowaliśmy. A i jeszcze dodam ze dzis podalam laktuloze 2ml i nadal nic. Co robić zeby mu pomoc???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka