Dodaj do ulubionych

spłaszczona główka

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 22:08
U mojej 3 miesięcznej córeczki lekarz zauważył początki krzywicy m. in.
potliwość, spłaszczenie prawej strony główki (córka preferuje leżenie na
wznak z główką skręcona właśnie w tę stronę)Zalecił zmianę wit. D3 na
Vigantol. Dokładam wszelkich starań, by dziecko leżało więcej na lewej
stronie (spanie na brzuszku jest nie tolerowane). Czy ktos z was ma
doświadczenie jak postępować, by nie dopuścić do krzywicy, czy ta właściwie
niewielka, ale jednak deformacja głowy się kiedyś wyrówna ,czy taka
profilaktyka jest wystarczająca, na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam,
Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: luciam Re: spłaszczona główka IP: *.tele2.pl 02.02.04, 22:30
      odpowiem częściowo: jeśli dziecko trzyma głowę na jedną stronę, to możesz
      podkładać wałek z pieluchy, wtedy będzie bardziej w pionie i deformacja
      głowki będzie mniejsza, albo układaj tak dziecko, że będzie odwracać głowę w
      lewo w Twoją stronę
      • Gość: bibisia Re: spłaszczona główka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.04, 22:49
        mój maluszek też spał na jednej stronie i miał niesymetryczną łepetynkę, też
        dostawał Vigantol i nie było mowy o krzywicy. ja po prostu często go
        przekładałam i pilnowałam tej jego główki i tyle. dmuchaj na zimne ale nie daj
        się zwariować.
        pozdrawiam
        • Gość: jklk Re: spłaszczona główka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.04, 23:47
          Jeśli dzidziuś układa główkę w jedną stronę, to może mieć kręcz szyi. Może
          należałoby pójść do ortopedy, żeby to wyjaśnić. Z wyrównaniem się głowki nie
          jest łatwo. W przypadku mojej córki wszelkie układania były zupełnie
          nieskuteczne, ale ona miała bardzo silny kręcz szyi. Istnieje metoda leczenia
          spłaszczenia głowki, ale w Polsce nie jest znana. Można znaleźć o niej
          informacje na stronach:
          www.cranio-online.de/ (po niemiecku i angielsku)
          www.cranialtech.com (po angielsku)
          Ale jeśli dziecko jest jeszcze takie malutkie, to na pewno trzeba walczyć o to
          układanie - może jednak coś pomoże w Waszym przypadku.
    • asia.su Re: spłaszczona główka 03.02.04, 13:17
      był juz kiedyś wątek na ten temat - pisałam wtedy, że znam (teraz ponad 2
      letnie) dziecko , które urodziło się z dwoma paskudnymi naczyniakami(?) na
      główce, jeden z nich ropiał więc nie było mowy o tym by kłaść dziecko w różnych
      pozycjach. Kuba przez ponad rok leżał tylko w jednej pozycji - doszło do dosyć
      dużego zniekształcenia głowy, w tym także twarzy - nie był to przyjemny widok.
      Sytuacja uległa zmianie, kiedy chłopczyk zaczął chodzić, w tym czasie zmiany na
      główce ostatecznie uległy zagojeniu.
      Dziecko z każdym dniem wygląda lepiej , teraz delikatne zniekształcenie widzą
      tylko ci, którzy wiedzą jak to dziecko wyglądało 1,5 roku temu. Ktoś , kto po
      raz pierwszy zobaczy Kubusia nie zauważy niczego - bo po prostu niczego nie
      szuka.

Myślę, że teraz najważniejsze to dokładnie ustalić co powoduje deformację
      główki. Krzywicę ustala się nie tylko na podstawie oględzin ale można wykonać
      badania krwi - oznaczyc poziom fosfatazy zasadowej. Jej podwyższony poziom
      występuje właśnie w krzywicy. To samo miałam z moim synem , kiedy miał 6 mcy i
      właśnie to badanie wykluczyło krzywicę. Podawanie zbyt duzej ilości wit D3 jest
      szkodliwe.

A zniekształceniem się nie przejmuj - minie kiedy tylko ustąpią przyczyny ją
      wywołujące.
      Kubuś naprawdę wyglądał nieciekawie - zniekształcone oczko nadawało mu wygląd
      dziecka z głębokim upośledzeniem umysłowym. Jest jednym z bliźniąt i to w
      dodatku zdecydowanie inteligentniejszym od brata bliźniaka.

Pozdr
    • Gość: mama Re: spłaszczona główka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.02.04, 15:16
      czy tylko na podstawie tej glowki stwierdzil krzywice ?
      mam w tej chwili prawie polroczne dziecko . maly od poczatku spal tylko na
      plecach i ok. 3 m-ca zauwazylam , ze tyl glowki brzydko sie znieksztalca. na
      wizycie u pediatry dowiedzialam sie , ze zdarza sie to dosyc czesto i o niczym
      nie swiadczy .dziecko zostalo dokladnie przebadane ( uparlam sie nawet na usg
      glowki )i jest wszystko w porzadku . mialam poprostu malego ukladac do spania
      raz na jednym, raz na drugim boczku . teraz wszystko wraca do normy
      i 'splaszczenie' jest coraz mniej widoczne .
      tez sie z poczatku martwilam . chociaz jest to sprawa estetyczna, nie
      chorobowa to i tak caly czas myslalam o tej plaskatej glowce.
      nie martw sie , ukladaj dziecko na boczki, w ciagu dnia kladz na kilka min. na
      brzuszek ( nie do spania) a wszystko wroci do normy .
      pozdr.
    • yula Re: spłaszczona główka 04.02.04, 20:32
      Proboj ukladac na rozne strony u nas sie sprawdzil kilogram maki w pieluszce z
      tej strony gdzie lubil obracac glowke,ale dopiero po rozpoczeciu cwicien (bo
      mial stwierdzona asymetrije w wieku 3 mies), ale pilnuj jesli za duzo
      preferuje jedna strone to moze byc napecie miesniowe i wtedy lepiej by dziecko
      zbadal dobry neurolog. Pisze dobry bo wlasnie mialam tydzien stresu z powodu
      ortopedy ktory stwierdil ze maly ma dysplazje i ma nosic poduszke frejki, dzis
      po wizycie u innego okazalo sie ze z bioderkami wszystko w porzadku.

Yula i Maks
    • Gość: paola Re: spłaszczona główka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.04, 01:11
      Układanie głowki w jedną stronę może być objawem wzmożnego napięcia mięśniowego
      u dziecka, lub kręczu szyi, a niekoniecznie krzywicy. Kosnulatacja
      neurologiczna byłaby to wskazana. Możesz próbować nakłonić bobaska do innego
      układania głowy przestawiając łóżeczko, tak, aby podchodzić do niego z innej
      strony i aby światło padało z innej strony. pozdrawiam
    • Gość: mm Re: spłaszczona główka IP: *.visp.energis.pl 09.02.04, 15:19
      obydwaj moi synkowie byli ułożeni w moim brzuchu dość ciasno i także mieli
      jedną stronę głowy bardziej spłaszczoną, na tę również stronę woleli zwracać
      głowę leżąc na wznak. ortopeda zaleciła, aby przez kilka dni dziecko spało z
      głową unieruchomioną woreczkami soli (po kg z każdej strony owinięte w
      chusteczkę). oprócz tego zwróciła uwagę, aby mobilizować malucha do
      przekręcania główki na właściwą stronę, czyli np ustawienie łóżeczka tak, aby
      pokój, a w wiązku z tym wszystko, co może interesować malucha było po właściwej
      stronie. O krzywicy nie było mowy.
      pozdrawiam, życzę spokoju,
      mm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka