Dodaj do ulubionych

refluks a karmienie - Pomocy

09.02.04, 00:01
Przed stwierdzeniem refluksu mój 2 miesięczny Antoś karmiony był Nutramigenem
ze względu na alergie na mleko krowie. Pani doktor, która go prowadzi kazała
mi podawać Bebilon AR . Wszystko było dobrze przez 2 tygodnie. Niestety
znowu nasiliły się objawy alergii ( bóle brzuszka, wysypka). Po konsultacji z
lekarzem podaje małemu 3 razy dziennie Nutramigen zagęszczany kleikiem
ryżowym i dalej Bebilon AR. Na moją sugestię, że może podać dziecku NAN AR
Hypoalergiczny Pani doktor stwierdziła, że to nie jest dobre mleko. Więc
męczymy się z zagęszczonym Nutramigenem po którym mały okropnie ulewa i z
Bebilonem po którym cierpi.
Sama nie wiem co mam zrobić. Czy przejść samemu na próbę na Nan.
Czy może są mamy które podawały Nan AR Hypoalergiczny.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: refluks a karmienie - Pomocy 09.02.04, 01:16
      A czy używasz Bebilonu czy Bebilonu Pepti?Ile miesięcy ma teraz Antoś,bo jeśli
      dwa ,tak jak zrozumiałam to dlaczego zagęszczasz mleko???
      • mama_maxia Re: refluks a karmienie 09.02.04, 09:19
        Witam,
        Mój synek od urodzenia cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy i wymiotował
        strasznie, no i oczywiście jest alergikiem. Też próbowałam przestawić go na
        Nutramigen, ale się nie dał - nie powiodło się też wprowadzenie Enfamilu (też
        przeciw ulewaniom), ale udało sie z NAN'em AR. On do tej pory ssie pierś (to
        ja byłam na diecie hypoalergicznej), ale NAN spokojnie zaakceptował kiedy
        leżeliśmy w IMID, no i oprócz maluszka zachorowałam ja (złapałam oddziałowy
        wirus i leżałam kilka dni w innym szpitalu). Została z synkiem babcia, a On
        nawet nie zaprotestował kiedy podano Mu NAN AR. To mleczko w IMID było bardzo
        polecane bo jest wzbogacone żelazem, a choć żelazo troszkę nasila ulewania i
        wymioty (byćmoże dlatego Wasza pediatra nie chce go podawać) to troszkę
        wzmacnia krew i tak słabych (od ciągłych problemów żołądkowych) maluszków.
        Wydaje mi się, że jesli Twój synek akceptuje to mleko to nie kieruj się
        marketingiem (tym co handlowcy polecają naszym pediatrom), tylko daj Mu to co
        lubi jeść i ma się dobrze - potem skontorolujcie wagę i morfologię i okaże się
        czy to jest OK.
        Pozdrawiam.
    • lechasia Re: refluks a karmienie - Pomocy 09.02.04, 16:13
      Dzięki za sugestie dotyczące Nanu. Dziś bedę go podawała i zobaczę jaka będzie
      reakcja małego.
      Natomiast co do zagęszczania Nutramigenu to zagęszczam go na polecenie lekarza,
      który prowadzi Toniego. Niestety nie przynosi to zamierzonych efektów ( mały
      ulewa i już pojawiła się charakterystyczna chrypka i katar), a Bebilon podaję
      antyrefluksowy czyli AR.
      • 2000p Re: refluks a karmienie - Pomocy 09.02.04, 19:25
        Moj synek STRASZLIWIE ulewał, wylądowalismy w szpitalu z objawami odwodnienia,
        miał 4 tygodnie. Okazało sie - skaza białkowa - karmiłam go piersią wyłączając
        całkowicie krowę z mojego menu. Nie do tego jednak zmierzam, bo ty karmisz
        sztucznie. Małemu przepiano zawiesinę coordinax, podaje się go według wagi
        dzieciom z niedojrzałym przewodem pokarmowym (czyli te które ulewają dużo),
        bardzo pomogło, co prawda mały ulewał do 10 m-ca, ale dużo mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka