Dodaj do ulubionych

Jak wygląda badanie u okulisty?

18.02.04, 19:41
Moja Kasia ma prawie trzy latka. Ostatnio (jakiś miesiąc temu) zauważyłam, że
ucieka jej prawe oczko. Na początku mySlałam, że tylko tak mi się wydaje, ale
kiedy mąż zwrócił na to uwagę byłam juz prawie pewna. Nie jest to bardzo
widoczne ale jednak. Niestety Kasia nie chce współpracować z żadnym lekarzem.
Teraz jestetśmy na etapie leczenia zębów i każda wizyta to wielka histeria.
Nie wyobrażam sobie, żeby Kasia usiadła przed lekarzem i dała sobie poatrzeć
w oczy. Proszę pomóżcie i powiedzcie jak wygląda wizyta u okulisty? W jaki
sposób sprawdza się wzrok u takich małych dzieci. Dodam, że wcześniej Kasia
napewno nie zezowała. Tak też stwierdził lekarz na bilansie dulatka.
Pozdrawiam Pyza
Obserwuj wątek
    • akcept3 Re: Jak wygląda badanie u okulisty? 18.02.04, 20:07
      Ja byłam z niespełna 2 letnim synkiem i wizyta przebiegła bardzo miło w formie zabawy. Pani
      doktor jest bardzo miłą osobą od której bije ciepło. Mały bardzo ją polubił i był wesoły chociaż
      zawsze u innych lekarzy jest przestraszony i zamknięty w sobie. Najpierw pani dr bawiła się z
      małym ruszając przy tym tak zabawkami, że mały wodził za nimi oczami, poterm świceiła (nie
      wiem czym) w oczka na zielono i fioletowo. Następnie było komputerowe badanie wzroku. Pani
      mówiła, że tam jest droga i jedzie autko więc mały patrzył. Badanie komputerem trwało długo i
      mały zaczął się wiercić więc Pani dr zrobiła przerwę a potem niby tam zabaweczka wpadła
      (schowała ją w ręku) a synek miał ją poszukać w środku. Byłam zaskoczona podejściem pani
      dr. Synek był zachwycony cukierkami i komputerem.
      Długo jednak szukałam dobrego okulisty i pytałam się wszystkich znanych mi osób.
      Wiesz może miał zeza okazjonalnego np. w sytuacjach stresowych lub jak mój synek w
      gorączce i wtedy trudno to zauważyć.
      A przy następnym badaniu oczy będą zakroplone atropiną, więc wy pewnie też tak będziecie
      mieć.
      • mama_kasi Re: Do akcept3 19.02.04, 10:38
        Hej
        Jestem z Warszawy czy Wasz okulista też przyjmuje w Warszawie?

Dziekuję
        Pyza
        • akcept3 Re: Do akcept3 19.02.04, 19:29
          Nie mogę niestety ci pomóc bo jestem z Gorzowa.
          Pozdrawiam i życzę znalezienia tego najlepszego okulisty.
    • winela Re: Jak wygląda badanie u okulisty? 18.02.04, 22:33
      A to zależy co będą badać. U was chyba trzeba będzie iść do poradni zeza, a
      tam badanie jest spoko: dziecko patrzy na różne tablice a lekarz sprawdza
      jakość widzenia. Troszeczkę bardziej skomplikowane jest badanie wziernikiem,
      ale to też powinno przebiegać u 3 latka spokojnie, wymaga od dziecka tylko
      spokojnego siedzenia i patrzenia prosto, no a najbardziej skomplikowane jest
      badanie jeżeli trzeba poszerzyć żrenice - wkraplanie kropelek do oczu powoduje
      bunt malucha no i afera gotowa wink) Moje maleństwo ma roczek, a okulistę z
      poszerzaniem źrenicy ćwiczymy od drugiego tygodnia życia - da się przeżyć.
      Jedno mogę powiedzieć na pewno: to badanie nie boli, dzieko jest tylko
      zdenerwowane ingerencją w jego osobę.
      • dalmag Re: Jak wygląda badanie u okulisty? 18.02.04, 23:08
        My właśnie dzisiaj byliśmy u okulisty. Amelka (15 m-cy) miała juz badany wzrok
        przez okulistę laserowo i wyszło, że musi nosić okularki (dodatkowo zezuje),
        ale pomyśleliśmy, że dla takiego małego dziecka jedno badanie to za mało, bo
        jaka pewność, że wynik jest prawidłowy? Przecież taki maluch nie powie
        jeszcze,że gorzej widzi w okularach, a ja będę myślała, że ściąga je bo jest
        nie przezwyczajona.Dlatego poszliśmy do innego, żeby potwierdzić pierwszy
        wynik. Ale p. doktor powiedziała nam, żeby badanie wyszło miarodajne musimy
        małej zakraplać przez pięć dni w domu atropinę i dopiero się zgłosić. Trochę
        się, boję jak to będzie z tymi kroplami, bo przecież one poszerzają źrenice i
        będę chyba małą musiała trzymać w półmroku przez te dni?
        CZy stosowałyście te krople przez taki czas? Jak reagowały Wasze dzieci?
        MAgda
        • isma Re: Jak wygląda badanie u okulisty? 20.02.04, 11:39
          Da sie przezyc. Badanie dna oka jest badaniem obiektywnym i warto je zrobic. U
          nas wykluczono zeza i nadwzrocznosc (poza fizjologiczna), ale wlasnie dzieki
          temu badaniu stwiedzono niewielki astygmatyzm.
          Po atropinie moze nastapic reakcja uczuleniowa, wiec dziecko trzeba obserwowac.
          Z polmrokiem nie przesadzac, ale faktycznie np. nie zabierac w sloneczny dzien
          na snieg.
      • mamamajki Re: do winela 18.02.04, 23:11
        Winelu
        proszę napisz co to znaczy,że okulistę z poszerzaniem źrenicy ćwiczycie od
        drugiego tygodnia życia???
        Pozdrawiam serdecznie
        Asia mama Mai
        • mamamajki Re: do winela 18.02.04, 23:15
          już wiem! źle przeczytałam i nie rozumiałam
          przepraszam za zamieszanie
          Asia mama Mai
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka