IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.02.04, 21:46
Moja córeczka męczy się z atopowym zapaleniem skóry. Niedawno skończyła 3
miesiące i jest karmiona wyłącznie piersią. Wykluczyłam ze swoich posiłków
mleko, sery, kakao i jego pochodne, nie jadłam ani orzechów ani owoców
cytrusowych. Stosuję się do zaleceń naszego dermatologa, smarujemy małą
maścia z witaminką A oraz używamy niemal wszystkich kosmetyków Oliatum, a
mimo to zmiany na skórze nie ustępują (przede wszystkim na buzi). Może jest
coś, co mogłabym jeszcze spróbować?
Obserwuj wątek
    • Gość: darekfurtok@aol. Re: Egzema IP: *.proxy.aol.com 23.03.04, 14:32
      mam coreczke,ktora dostala podobne objawy jak twoja z tym ze dopiero po uplywie
      18stu miesiecy.urodzila sie w domu,poniewasz karetka niezdazyla przyjechac.
      musialem odebrac ja sam.przez dluzszy czas myslalem,ze to spowodowalo uniej
      egzeme.poszlismy do lekarza lecz on wykluczyl taka teze.przepisano jej lekarstwo
      (masc w polsce to chuba jes zwykla wazelina)po ktorej uczulenie ustepowalo.
      teraz ma juz 3i pol roczku iuczulenie powraca nazime a ustepuje wczesna wiosna.
      takze postaraj sie przeczekac ten okres.nie moge ci wiele doradzac bo nie
      jestem lekarzem,ale np.nasza coreczka niemoze przyjmowac zadnych produktow
      powiazanych z kwasami(ocet,musztarda,cytryna,itd).jezeli ty karmisz piersia,
      postaraj sie unikac tych produktow,moze to powodowac wlasnie to uczulenie,lub
      jest poprostu uczulona na bialko. zkontktuj sie z lekazem imu to opowiec.
      naszej monisi pomalu przechodzi.zycze powodzenia izeby malutkiej przeszlo
      uczulenie.darek i mariola. darekfurtok@aol.kom
      • evee1 Re: Egzema 23.03.04, 14:44
        Ja bym sobie dala spokoj i poczekala az dziecko wyrosnie. Niestety
        czeka Cie dlugie czekanie, bo dzieci wyrastaja (i tez nie tak zupelnie
        do konca) gdzie okolo 3-4 roku zycia. Pewnie dlatego coreczce Darka
        tez sie polepsza.
        Ja probowalam eliminowac to i owo z diety mojego malucha (jak juz nie
        byl karmiony piersia), ale nic to nie dawalo, wiec karmilam go
        normalnie. Kapiele w zadnych specyfikach, ani smarowanie nawilzaczami
        tez specjalnie nie pomagaly. Jak juz bylo bardzo zle (raczki i nozki
        podrapane do krwi), to stosowalismy krem z kortyzonem. I to bylo
        praktycznie jedyna rzecza ktora mu jakos pomagala.
        • Gość: darek Re: Egzema IP: *.proxy.aol.com 23.03.04, 16:06
          slyszalem o czyms takim,ze istniejejakiegos rodzaju badanie ktore moze
          powiedziec na co dziecko jest uczulone,niewiem na czym to badanie polega ale
          chyba podobne do akupunktury.doktor powiedzial ze w 99%jest skuteczne i
          informuje na co dana osoba jest uczulona.
          • evee1 Re: Egzema 25.03.04, 01:03
            Gość portalu: darek napisał(a):

> slyszalem o czyms takim,ze istniejejakiegos rodzaju badanie ktore moze
            > powiedziec na co dziecko jest uczulone,niewiem na czym to badanie polega ale
            > chyba podobne do akupunktury.doktor powiedzial ze w 99%jest skuteczne i
            > informuje na co dana osoba jest uczulona.
            Moje dzieci mialy robione takie badanie. Polega to na tym, ze nakluwa sie
            reke igielkami z roznymi potencjalnymi alargenami i patrzy sie na reakcje.
            Im wiekszy babel, tym wieksze uczulenie. Problem polega na tym, ze na
            wszystko nie jestes sie w stanie przetestowac, no chyba, ze chcesz siebie
            (dziecko) kluc kilkadziesiat razy i sprawdzac na co dokladnie jest sie
            uczulonym.
            Moje dzieci maja alargie na orzechy (kazde na inne zreszta), ale to wiem
            dlatego, ze jak dostaly kawalek, to spuchly i zaczely sie dusic. Pozniejsze
            testy to potwierdzily - faktycznie reacja na te orzechy byla najwieksza.
            Poza tym to nie jest tak, ze albo jest reakcja, albo jej nie ma. To sie
            zmienia plynnie (patrza na rozmiar babla). Jak masz wielki babel, to wiadomo,
            ze reagujesz mocno, ale jak tylko 4 mm, to tak naprawde nie wiadomo. Ja
            nadal staram sie trzymac moje dzieci z daleka od orzechow, ale to naprawde
            klopotliwe, bo prawie na wszystkich slodyczach jest napisane, ze moga zawierac
            sladowe ilosci orzechow. A wiadomo jakich?
            I jeszcze jedna sprawa, alergeny tak naprawde trudno wyeliminowac z zycia
            i troche "zdrowego" brudu sie przydaje. To zreszta nie jest moja opinia.
            Jednym z powodow tylu alergii jest miedzy innymi to, ze zyjemy w coraz
            bardziej sterylnym swiecie, stosujemy rozne plyny bakteriobojcze i organizm
            zamiast walczyc z narmalnymi przeciwnikami (bakterie) reaguje na pylki
            itp. No, ale sa i inne teorie, wiec sie nie upieram.
    • edytkus Re: Egzema 02.04.04, 04:20
      Z egzemy sie nie wyrasta, jako przypadlosc nieuleczalna zostaje na cale zycie (na szczescie bardzo
      rzadko sie ujawnia). Egzema nie jest alergia pokarmowa a kontaktowa, uczulac moze wszystko, nawet
      proszek w ktorym mama pierze wlasne ubrania (po czym przytula dziecko). Proponuje krem bez
      sterydow Elidel - rewelacja!
      • evee1 Re: Egzema 05.04.04, 12:35
        edytkus napisała:

> Z egzemy sie nie wyrasta, jako przypadlosc nieuleczalna zostaje na cale zycie
        (
        > na szczescie bardzo
        > rzadko sie ujawnia).
        No, ale bardzo czesto dzieci z wiekiem mniej reaguja na te alegreny, czyli
        jakby "wyrastaja" z tego.
        • roseanne Re: Egzema 07.04.04, 23:12
          moja corka wyrosla z uczulen pokarmowych a zmiany skorne nasilaja sie z roku na
          rok coraz bardziej
          teraz od grudnia stosujemy Elidel, dziala - plamy i "luski" znikaja, ale trzeba
          stosowac bardzo czesto
          problem , bo skora traktowana tym preparatem nie powinna miec kontaktu ze
          sloncem, twarz naprawde trudno ochronic, a szkolny zwyczaj jest taki, ze
          przerwy spedzane sa na zewnatrz
    • antonina_74 Re: Egzema 04.04.04, 20:31
      Witaj,
      u nas bylo to samo, zmeczona dita eliminacyjna odstailam Zosie od piersi w
      wieku 3 miesiecy. Przeszlysmy na nutramigen, co nie dalo wiekszych efektow od
      razu, ale potem kiedy zmienilam proszek do prania objawy praktycznie ustapily.
      malutka ma nadal bardzo sucha skore, smarujemy ja mascia cholesterolowa z wit.
      A i D, to bardzo pomaga, ale wszelkie plamki, wypryski itp. zniknely.
      W tej chwili wprowadzam jej nowe pokarmy (ma 6 miesiecy) i nie obserwuje
      zadnych drastycznych reakcji, maksymalna reakcja to 3-4 krostki na buzi.
      Sama jestem atopowa od urodzenia i meczylam sie do 15 roku zycia, mialam
      robione chyba 4x 96 testow, stosowalam tysiac diet, nic nie przynosilo efektow -
      domyslam sie ze bylo to klasyczne AZS/egzema nie polaczone z zadna konkretna
      alergia. W tej chwili choroba ujawnia sie u mnie bardzo rzadko w ograniczonych
      ogniskach na skorze i po paru dniach mija.
      Obawiam sie ze jedyne co nam pozostaje to cierpliwie czekac, bo wiekszosc
      dzieci jednak z tego "wyrasta" i nie dac sie zwariowac strasznymi dietami
      eliminacyjnymi typu "tylko marchewka, ryz i gotowany indyk".
      Aha, jeszcze jedno - u nas Balneum (podobne do Oilatum) bardzo zaostrzalo
      objawy. Nie wiem czemu. za to mydelko bebi/kajtek jest rewelacyjne, w tej
      chwili odstawilam wszystkie kosmetyki natluszczajace/pielegnacyjne, Zosia jest
      tylko myta woda i mydlem bebi, a smarowana ta mascia.
      pozdrawiam,
      Antonina
    • gabryk Re: Egzema 27.04.04, 05:57
      Dalabym sobie spokoj z dieta eliminacyjna.Mojej corce lekarz przepisal krem
      Elocon firmy Schering.Jest to krem sterydowy, stosuje sie go wiec ostroznie ale
      bardzo pomaga! Wszystkie plamy,krostki z calego ciala znikaja (z buzi tez).
      Zaczelam go stosowac gdy corka miala 3 mies. Teraz ma 8 i plamki pojawiaja sie
      juz sporadycznie, mniej wiecej co 2 tyg. Stosowalam tez Oilatum,Balneum, z
      firmy Mustela ale na nic. Ten krem plus troche olejku do kapieli i wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka