beatam 01.04.10, 15:48 Witam, mam pytanie odnośnie ospy wietrznej, smaruję gencyjną na wodzie, ale czy tylko krostki wypełnione już płynem i strupki czy wszystkie powstające zmiany (zaczerwienienia)? Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olifra1 Re: Ospa - co smarować? 01.04.10, 16:17 ja smarowałam jak najszybciej, jak tylko pojawiały się zaczerwienienia. żeby jak najszybciej wysuszyć. następna sprawa: dlaczego smarujesz gencjaną na wodzie a nie na spirytusie? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ospa - co smarować? 01.04.10, 17:33 Ja smarowałam pudrodermem wszystkie świeże wysypujące się krostki. przestałam smarować, jak zaczęły zasychać. Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: Ospa - co smarować? 01.04.10, 20:19 Gencjana na wodzie, ponieważ nie będzie szczypać tak jak ta na spirytusie. Tak powiedział lekarz. Na razie smarowałam duże zmiany (te z płynem w środku) gencjaną a małe pudrodermem. I chyba tak zostanie, nie ma sensu paćkać całego dziecka na fioletowo. Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Ospa - co smarować? 01.04.10, 20:35 Niczym. Początkowo małemu smarowałam pudrodermem, ale to potwornie zalepiało. Do tego mały nie przepadał, bo to z mentolem i daje takie chłodzące wrażenie. Potem przestałam i zauważyłam, że krostki, których nie smarowałam, zagoiły się błyskawicznie a te posmarowane były jeszcze długo, długo. Sama też miałam zaraz po synku ospę i niczym nie smarowałam. Wszystko bardzo szybko mi zeszło. Krostki nie były jakoś szczególnie swędzące, pomaga szybka kąpiel. Odpowiedz Link Zgłoś
d.ziarkowska1 Re: Ospa - co smarować? 03.04.10, 22:57 smarowalam pudrem takim mleczkiem nie pamietam juz nazwy alw w aptece teź tak wytłumaczyłam i m podali bo od lekarki dostalismy niby nakaz smarowania antywirem ale to cholerstwo nie pomagało na swedzenie a po tym kremie w końcu przespaliśmy całą noc bo chamuje swedzenie a głównie w pupie go swedziało Odpowiedz Link Zgłoś