Dodaj do ulubionych

gorączka 38,6

25.02.04, 11:06
Witajcie,
moje dziecko (prawie 3 latka) ma temp. 38,6 - 39,2 C mierzone w uchu. Moja
babcia (czyli jego prababvcia) nalega, żeby małego wyprowadzać na spacer .
Jestem temu przeciwna, babcia twierdzi, że powietrze dobrze mu zrobi to co on
ma to nie gorączka....

Mam w zw. z tym 3 pytania:
1. czy taka temperatura mierzona w uchu to wysoka temp. czy nie (bo o
temp.mierzonej w uchu nie mam danych)
2 czy z taką temp. można z dzieckiem wychodzić na spacery w te zmienne pogody
3. czy iść z nim do lekarza. Na razie poza gorączką nic nie ma a strasznie
boi sie białego kitla..

pozdrawiam
mama Żuczka
Obserwuj wątek
    • monika.zdz Re: gorączka 38,6 25.02.04, 11:17
      Dziecko może wychodzić na dwór kiedy ma lekki katar albo kaszel ale nie ma
      temperatury. Dziecko z temperaturą 38-39 stopni nie powinno wychodzić na
      dwór ,ponieważ po pierwsze nie wiadomo co mu jest -podwyższona temperatura
      zwykle jest z jakiegoś powodu, prawdopodobnie to pierwsze stadium choroby i ja
      bym przede wszystkim poszła do lekarza ale nie na spacer. Po drugie taka
      prozaiczna sprawa: jak rośnie temoperatura odczuwanmy to jako dreszcze i jest
      nam zimniej-wyjście na mróź napewno nie wpłynie korzystnie na samopoczucie
      dziecka,jeżeli zaś temperatura już sobie jest i "rozbiera" robi się gorąco i
      wtedy rozgrzany dzieciak może doziębić się dodatkowo. Babcia niech się
      przewietrzy sama.
      • matkapolkai Re: gorączka 38,6 25.02.04, 13:52
        Zgadzam się z Moniką. Temperatury, zwłaszcza takiej, nie można bagatelizować.
        Maluchowi nic się nie stanie jak posiedzi 3 dni w domu. Do tego czasu zapewne
        już "choroba" albo zniknie, albo się rozwinie i wtedy będziesz wiedziała, co
        dalej robić. Moja córeczka bardzo często miewa gorączki, u nas zazwyczaj to są
        ząbki (raz była to "trzydniówka"). Już się trochę do tego przyzwyczaiłam (mała
        ma 1.5 roku) i czekam właśnie zazwyczaj 3 dni co z tej gorączki się "urodzi"
        (oczywiście, jeśli poza gorączką dziecko nie ma innych niepokojących objawów).
        • zuzia_i_werka Re: gorączka 38,6 25.02.04, 16:11
          Hej! Moja roczna córka każdą infekcję wirusową przechodzi z wysoka gorączką.
          Taka temp jak tao której piszesz jest na tyle wysoka by zostać z dzieckiem w
          domu i je obserwować.Wg mnie jeśli oprócz temp nic się nie dzieje poczekałabym
          z pójściem do lekarza przynajmniej jeden dzień-on na początku tez może mieć
          kłopot z postawieniem rozpoznania.I podałabym coś na jej obniżenie dla komfortu
          dziecka jeśli widziszże źle ją znosi.Pozdr !
          • erga Re: gorączka 38,6 25.02.04, 16:20
            też uważam, że spacer z gorączką może byc szkodliwy, ale......
            nie zbijam mojemu dziecku gorączki niższej niż 39. staram się go lżej ubrać i
            dobrze przewietrzyć mieszkanie , by nie było w nim więcej niz 18 stopni.
            jak do tej pory nie miałam żadnych problemów pozdrawiam Beata
    • mamazuczka Re: gorączka 38,6 25.02.04, 17:00
      Dzięki Wam Mamusie! Też jestem zdania, że lepiej nie wychodzić z maluchem przy
      takiej gorączce, ale babcia mnie trochę zmyliła smile

No ale i tak nie poszliśmy, bo Mały się nie nadawał nawet do ubierania.
      Nie wiem jeszcze tylko, czy taka temp. mierzona w uchu jest wyższa czy niższa
      od np mierzonej w pupce (bo tu odejmuje się chyba kilka kresek?)
      mama Żuczka
      • erga Re: gorączka 38,6 26.02.04, 10:53
        w uchu nie wiem, ale w pupie -5kresek
        • edie28 Re: gorączka 38,6 26.02.04, 13:01
          Mam też termometr do ucha, nie odejmuje się nic.

Pozdr,
          Edyta
    • anfido Re: gorączka 38,6 26.02.04, 17:26
      Dla małego dziecka taka temperatura jest zbyt wysoka i należy ją zbić.
      Najlepsze są czopki i/lub kąpiel w wodzie chłodniejszej o ok. 2 stopnie od
      temperatury ciała dziecka. Temperatura powyżej 39 stopni grozi drgawkami.
      Temperatura w domu powinna być w granicach 20 stopni, nie więcej. Dziecko lżej
      ubrać, albo połozyć do łóżka (jeżeli sie da).
      Absolutnie dziecko z gorączką nie powinno wychodzić na dwór.
      Na spacer wyślij babcię
      Co do pomiaru temeratury w uchu jest ona tak samo dokładna jak pomiar w pupci.
      U małych dzieci nie odejmuje sie nic. 5 kresek odejmujemy u starszych dzieci i
      u dorosłych, natomiast u małych dzieci temperatura zmierzona w uchu, pupci lub
      w buzi ( są smoczki z termometrami) jest tą, którą dziecko po prostu ma w danej
      chwili.
      Pozdrawiam, Anfido (mama Filipka 11.02.02 i Adasia 12.11.03)
      • mami7 Re: gorączka 38,6 26.02.04, 19:42
        Do 37,5 C w uchu to raczej norma (w odbycie do 38), ale różnie to bywa. Jeśli normalna temperatura ciała, różni się od zakresu normy, to może być też inna wartośc wskazująca na gorączkę. Ja np. zwykle miewam 36,0 i 37,5 odbieram już jako conajmniej stan podgorączkowy.
        W granicach 38,5-39 C nawet mierzone w uchu to już gorączka. A spacer wykluczony, chyba że do lekarza!

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka