Dodaj do ulubionych

Czarna kupka

08.03.04, 16:08
Moja coreczka ma 14 miesiecy. NA oko nic jej nie dolega. Jest usmiechnieta i
cudowna. Ale od pieciu dni robi czarne kupki. Nie ciemnozielone, ale wlasnie
czarne. Lekarz domowy i pediatra nigdy sie z tym nie spotkali. Kupka oddana
do analizy i czekamy na wyniki, ale przez ten czas ja chyba osiwieje ze
strachu. Czy kotos spotkal sie z czyms takim? Agata je normalnie, nie bylo
zadnych zmian. Ostatnio miala grzybice, i szczepionke na meningokoki +
swinke, rozyczke i odre, ale zapewniono mnie ze to bez zwiazku. Blagam
napiszcie jesli cos wieie, bo w glowie mam tylko czarne scenariusze.
Marta
Obserwuj wątek
    • hania261 Re: Czarna kupka 08.03.04, 19:06
      Zwykle po zelazie sa czarne kupki,nie podawalas jej zelaza, albo jakis
      preparatow z zelazem ?
      • martaj7 Re: Czarna kupka 08.03.04, 20:00
        Nie, nic nie dostaje, zadnych lekarstw ani preparatow,je jak zwykle i nigdy na
        nic nie byla uczulona. Bardzo sie boje.
    • dziunia_f Re: Czarna kupka 08.03.04, 21:53
      A nic nie zjadla co mogloby tak jej kupke "zabarwic"?Moj syn po niektorych
      owocach (szczegolnie jagodach) mial taki kolor kupek.Trzymajcie sie,bedzie
      dobrze
    • jabw Re: Czarna kupka 10.03.04, 21:01
      Dopilnuj, żeby w tym kale zostało zrobione badanie na krew utajona. Mała brała
      może jakieś leki, które mogły uszkodzić żołądek. Ale nie martw się, jeśli jest
      wesoła i zachowuje się jak zwykle, mało prawdopodobne, że to coś poważnego.
      • aniapatryk Re: Czarna kupka 11.03.04, 08:01
        Mam 18 m-cznego syna, i u nas czarne kupy sie zdarzaja. Zawsze po deserach z
        jagodami, kiedyś po zupie jarzynowej, mleku sojowym z truskawkami. Zaznaczam
        jednak ze mój syn jest alergikiem pokarmowym. Ale mam chrześnicę rówieśnicę
        mojego syna ,nie alergiczkę i u niej też widziałam takie kupy. I tez w
        zależności od tego co zje.
        Nie martw sie.Będzie dobrze. Dziwi mnie fakt ze twoi lekarze spotykają się z
        czymś takim po raz pierwszy.
        Pozdrawiam
        Ania
    • kajami1 Re: Czarna kupka 11.03.04, 10:05
      Poza owocami o których już pisano kolor kupek mogą zmieniać warzywa bogate w
      żelazo np. szpinak, buraczki ale tylko gdy są podawane w dużych ilościach.
      Czy lekarz nie zlecił też morfologii? To jest przecież najprostszy i szybki
      sposób na wykrycie wielu nieprawidłowości np. krwawienia z górnego odcinka
      przewodu pokarmowego (stolce przy krwawieniach są smolistoczarne czyli
      wyglądają jak rozgrzana smoła). Nie sądzę jednak aby to było przyczyną czarnych
      stolców u Twojej małej bo zauważyłabyś to, że dziecko jest blade, osowiałe a do
      tego nie chciałoby jeść.

Szczepionka rzeczywiście nie powinna mieć z tym nic wspólnego.

Jeśli dziecko ma się dobrze to możesz spokojnie czekać na wyniki badania kału.
      Możesz też zasugerować lekarzowi zrobienie morfologii, wtedy na pewno będziesz
      spokojniejsza. Lekarz też chyba nie podejrzewa krwawienia bo nie spotkałam
      lekarza, który nie potrafiłby odróżnić takiego stolca (a znam wielu lekarzy i
      nie wszyscy z nich są dobrzy, niestety).

Pozdrawiam.
      Kasia
      • martaj7 Re: Czarna kupka 11.03.04, 12:46
        Bardzo wam dziekuje za odpowiedzi.
        Rzeczywiscie, pierwszy lekarz (mieszkamy w Rotterdamie)chyba z tych
        niedouczonych pochodzil. Drugi nastepnego dnia i po wstepnym zbadaniu smoly
        natychmiast wyslal nas do szpitala. I tu pediatra z prawdziwego zdarzenia po
        dokladnym przebadaniu ... nie stwierdzil nic, oprocz tego ze w kupce jest krew.
        A poniewaz to trwalo kilka dni, podejrzewali anemie. Na szczescie anemii nie
        ma, dzidzia czuje sie dobrze i od wczoraj mamy piekne brazowe kupki. I nikt nie
        wie jak to sie stalo, ze przez 5 dni byly czarne jak smola. Coz, pozostaje
        obserwacja.
        Wierze ze najgorsze za nami.
        Pozdrawiam, Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka