17.03.04, 14:36
Help mam problem moja mała córcia ma zaparcia (ma 15 m-cy)Monika
Obserwuj wątek
    • oliwka_14 Re: ZAPARCIA 17.03.04, 17:23
      czesc!!
      Chcialam ci dac pewne wskazowki poniewaz moja roczna coreczka miala ten sam
      problem calkiem niedawno. Po pierwsze wyelyminuj wszystkie soki z diety dziecka
      nawet te Gerbera...tak zalecil mi lekarz powiedzial ze najlepiej je dawac tylko
      od swietasmile) ja jej dawalam codziennie. Zaopatrz sie w sok ze sliwek podawaj
      jej ok. 60 ml dziennie....ja go rozrabialam z woda i tez dalo efektsmile) a jezeli
      masz suszone sliweczki to namocz jedna w przegotowanej wodzie ona napecznieje i
      pusci sok i ten sok daj jej do picia. Po za tym duuuuuuzo wody lekarz zlecil
      mi aby wlasnie wszystkie soki zastapiic woda moze to byc woda smakowa ale zeby
      nie miala cukru. O i jeszcze ZEro bananow i wszystkiego z dodatkami tych
      owocow na te chwile oczywiscie a potem z umiarem jak kupki sie
      unormuja.....co jeszcze? Dawaj jej jablka ja jablka gotowalam ..malutka
      wcinala ze hohoho!!! Jezeli robisz kaszki to staraj sie nie robic za
      gestych....ale lista co ale to wszystko powiedzial mi doktor babki i ciotki i
      powiem ci ze poskutkowalo teraz staram sie aby olivka jadla wiecej owcoa i pila
      duzo wody i na razie wszystko jest Ok zycze powodzenia papaa agnieszka mama
      Olivki
    • josefine Re: ZAPARCIA 18.03.04, 15:48
      hej. jeżeli moge cos dodac to napewno nie podawaj gotowanych jabłek córci (one
      dzialaja zatwardzająco i zadnych ryzowych kaszek oraz kleikow - zatwardzenie na
      bank)
      kompot ze sliwek suszonych jak najbardziej i swierze jabluszko ale nie tarte
      tylko skrobane lyzeczka lub w kawalku.
      pozdr
    • mamakaji Re: ZAPARCIA 18.03.04, 16:39
      Ja też już przerabiałam ten temat, i też już korzystałam z rad przekazanych mi
      na tym forum. Podsumowując wszystkie zebrane metody:
      - kompocik lub soczek z suszonych śliwek (najlepiej na czczo)
      - suszone śliwki, morelki
      - jabłka (nie gotowane, nie tarte)
      - woda z miodem (na czczo)
      - dużo picia
      - pieczywo gruboziarniste, razowe, kasza gryczana etc.
      **
      - odstaw: ryżowe spacjały
      - gotowana marchewka też podobno nie jest wskazana
      **
      U niektórych dzieci (tak było chyba w przypadku mojej Kaji)zaparcia mogą
      powstawać także na tle psychicznym (np. w okresie nauki "nocniczkowania").
      **
      Radzono mi też podawać Trilac
      **
      Kasia
    • olenka12 Re: ZAPARCIA 19.03.04, 01:09
      Mamy teraz ten sam broblem. Synek skończył 10 miesięcy i od jakiegoś czasu
      męczy się biedak przy kupce.
      Śliweczki - rewelacja. Ja podaję odrobinę miąszu i działa błyskawicznie.
      Niestety tu gdzie mieszkamy mają tylko kleiki ryżowe i to jest główny składnik
      Danielkowej diety, poza tym banan bo je go od 5 miesiąca, to stały przysmak.
      Warzyw właściwie w ogóle nie lubi (próbowałam podawać w różnych kombinacjach
      ale broni się dzielnie). Jeszcze niedawno chętnie jadł ziemniaczki z mięskiem
      (kurczak, ryba, cielęcina)a teraz to już tylko kleik z owocami i bananowe papki.
      I czym ja mam go karmić?
    • justysia25 Re: ZAPARCIA 19.03.04, 22:09
      Witam
      Również to przerabiałyśmy. Ale u mojej córci problem pojawił się już gdy miała
      3 m-ce i dopiero niedawno to minęło, a ma ponad 3 latka. Nieźle się
      nakombinowałam z jej dietą.
      Polecam również suszone śliwki (podawałam jej 1-2 przed śniadaniem), jabłko,
      soki owocowe także, kiwi. Jeżeli nie robiła kupki kilka dni gotowałam jej
      siemie lniane (len w aptece dostępny) i to piła. Namęczyła się nieraz.
      Nie powinno się podawać produktów ryżowych, gotowanej marchewki, jagód,
      słodyczy a szczególnie czekolady.
      Pozdrawiam
      Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka