Dodaj do ulubionych

ospa.. pomocy!!!

07.11.10, 12:50
moj 3,5 latek wlasnie przechodzi ( dzis 4 doba) ospe wysypany jest od czubka glowy do palca w stopie! goraczkuje i strasznie go to swedzi!!! prosze doradzcie ... jak dlugo bedzie goraczke? i ktore pryszcze swedza najbardziej te co wlasnie wychodza czy te ktore zamieniaja sie w pecherzyk ? i jeszcze jedno .. codziennie dostaje nowe pryszcze to ile rzutow jeszcze bedzie mial jak od 4 dni one wyskakuja? doradzcie bo nie wiem jak mu pomoc w nocy strasznie placze bo swedzi nie milosiernie a jesczze ta goraczka!!!!
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 13:09
      A smarujesz czyms??? Pudroderm troche lagodzi swedzenie. Dodatkowo kup Fenistil w kroplach, przetestowalam na wlasnych dzieciach. Mialam wiosna 2 ospy pod rzad, u 4 latka i roczniaka, maly przechodzil tragicznie. Podawalam cos na goraczke, viburcol na wyciszenie i wlasnie fenistil. Co do rzutow prychow, niestety nawet z tydzien moze wysypywac.
      • lupa_87 Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 13:45
        Mój 3 latek kończy ospę, a ja mam już 4 dzień.
        Gorączka - paracetamol.
        Suszenie krost - gencjana na spirytusie ciało i na wodzie twarz i delikatne miejsca.
        Swędzenie - ogólnie fenistil w kroplach (na receptę) oraz miejscowo fenistil w żelu.
        Spytaj lekarz czy już za późno na Heviran, bo z tego co mówisz to łagodnie nie jest.
        Teraz po sobie wiem, że najbardziej swędzą krosty te z płynem, więc je susz najbardziej i maznij fenistilem.
        Faktycznie na wiciszenie można dać viburcol, ale jak ospa swędzi to i tak nie wiele da - raczej postaw na fenistil w kroplach.
        Co do długości przebiegu i kolejnych wysypów to sprawa indywidualna jest niestety. U synka krosty dosypywało koło 4 dni, u mnie 2 dni, ale ja brałam od początku heviran.
        Życzę powodzenia, bo to wstrętne choróbsko jest.
        Postaw na gencjanę i lek antyhistaminowy, byle nie żaden puder.
        • dziub_dziubasek Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 14:36
          Heviran najlepiej brac na samym początku. Jak młodą widział lekarz na wizycie domowej (strasznie kaszlala, poza tą ospą) i pytalam czy można jej dać to stwierdził, ze jest już za późno (był to trzeci dzien wysypu).

• mammajowa Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 17:03
          fenistil w kroplach jest bez recepty. nam do smarowania najbardziej pomagał tannum hermal.
    • q_fla Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 14:05
      Moja córka ospę przechodziła łagodniej. Krostki smarowałam Varidermem (bez recepty, cena ok. 5zł), na swędzenie dawałam Zyrtec w kroplach - pomagało. Gorączki nie zbijałam, bo najwyższą miała 37,3.
      Ponieważ ospę przechodziła w w lipcu w najwieksze upały za zgodą lekarza kąpałam ją w letniej wodzie z dodatkiem nadmanganianu potasu.
    • dziub_dziubasek Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 14:34
      Kąpiel w wodzie z nadmanganianem wskazana (nie za długa), krostki smaruj gencjaną- na swoich dzieciach przetrenowalam zarowno Pudroderm jak i gencjane i po Pudrodermie wszystko się paskudziło. Na gorączkę Paracetamol, podobno nie można podawać Ibuprofenu (ale tak naprawdę czemu to nie wiem).
      U starszaka ospa przeszla bardzo łagodnie, młodszą (niecałe dwa latka) zsypało od stóp do głów plus gorączka a do kompletu przeziębienie. Trzy noce się wierciła i prawie nie spała, Krostki wyłaziły chyba 4 dni, potem bardzo szybko poprzysychały i po tygodniu wyszła na dwór a po 10 dniach od pierwszego wysypu dostala zezwolenie na powrót do żłobka, bo wszystkie strupki poodpadały.
      • heca7 Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 15:39
        My mieliśmy w zeszłym roku. Syn miał wtedy 2,5 roku. I gorączkę. Dostał Heviran i ja teżwink Szkoda że od razu z tą gorączką nie poszłaś.
    • aga.79 Re: ospa.. pomocy!!! 07.11.10, 19:16
      Gorączka będzie dopóki będzie sypać krostami
      U mojego był zdrowy w ciągu tygodnia. Z 3 dni go sypało

Jak dziewczyny radziły podawaj Fenistil np., coś na gorączkę
      Ja też kąpałam w nadmanganianie, dziecku to przynosiło ulgę bo tyle smarowideł na ciele to nieprzyjemnie. Wycierałam delikatnie tetrówkami i od razu do prania żeby się nie roznosiło

Smarowałam pudrem w płynie, też działał przeciwświądowo
    • tretka Re: ospa.. pomocy!!! 10.11.10, 21:32
      najlepiej dać leki przeciwwirusowe. Nie wiem czy to jeszcze pomoże, ale mozna poczytać na bezopryszczki.pl (ospę i opryszczkę leczy się takimi samymi lekami)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka