nisar
09.11.10, 15:49
Usłyszałam dziś to słowo po raz pierwszy i okazuje się, że od dzisiejszego wieczora będę skonfrontowana czynnie z jego zawartością treściową. Z miliona pytań, które mi się cisną do - idealnie pustej w tej kwestii - głowy zadam tylko kilka:
1. Młody nie potrafi ni cholery wciągać niczego nosem, naumiał się dmuchać i umiejętności są tylko w tę stronę. Czy jak będzie wdychał ustami, to będzie też ok?
2. Mamy tam wpuścić (nie wiem gdzie dokładnie, więc piszę "tam" w sensie do urządzenia) pół ampułki soli fizjologicznej i pół ampułki pulmicortu. Ile czasu będzie trwało przyswajanie tej ilości? Nie chodzi mi o idealny czas co do minuty, ale raczej o to, czy będzie to 2 minuty czy 20?
3. Czy jeśli dziecko się: znudzi, porzyga, rozryczy, ucieknie (itepede) to można toto jakoś wyłączyć żeby nie tracić reszty leku, a potem ponownie włączyć i wykorzystać do końca, czy też muszę pozostałość wylać i odmierzać (suwmiarką chyba?) pozostałą porcję na drugi raz?
CO w ogóle muszę wiedzieć o tym ustrojstwie??? Bo na razie wiem tyle, że jest i mam używać. To chyba niezbyt dużo.
Z góry dziękuję pięknie za KAŻDĄ uwagę.