Dodaj do ulubionych

sanatorium

16.11.10, 10:42
Czy był ktos z dzieckiem wiek 5,6 lat w sanatorium jakie sa koszty i gdzie najlepiej jechac.
Obserwuj wątek
    • iin-ess bucze gorki wielkie 16.11.10, 12:57
      My jedziemy z corka( 6lat) do Gorek Wielkich. tam lekarz wypisuje skierowanie i telefonicznie umawiesz sie na termin ( nieodległy2 miesiace) i jedziesz. Super w innych sanatoriach czeka się 2 lata i niewiadomo gdzie i nakiedy dadza. dziecko nieodplatnie rodzic 75zl/doba- zakwaterowanie i wyzywienie. My jedziemy 26.01.11-15.02.11 czy ktos jedzie tez w tym terminie? A może ktos byl i opowie nam wrażenia?
      Pozdrawiam
    • solaris31 Re: sanatorium 17.11.10, 13:00
      jeśłi chodzi o lokalizację sprawa jest prosta - jedziesz jak najdalej od własnego miejsca zamieszkania wink w zalezności rzecz jasna od typu chorób na które zapadają dzieci.

ja wybrałam jednak bliżej domu, a to ze względu na maleńkie dziecko, które musiałam wziąć ze sobą, bo jeszcze było tylko na piersi wink

pojechałam ambulatoryjnie, bo kazali mi czekać ponad rok na miejsce. moja córka po operacji nie mogła czekać tak długo. zatem koszty pobytu pokryłam sama, a dogodny termin bez problemu mi przydzielili na moją prośbę.

koszt pobytu na fundusz jest tak, jak poprzedniczka pisze - dziecko za darmo, opiekun płaci za siebie pełne koszty. czasem stawka jest tak wysoka, że bardziej się opłaca wynająć coś na miejscu prywatnie. sanatroia mają różne stawki , ale jest to na bank o 60 zł w górę/dobę.
      • hanka4 Re: sanatorium 18.11.10, 23:18
        W niektórych miejscach jest taniej. Byliśmy z córką w Istebnej, płaciliśmy w październiku 40 zł za nocleg + wyżywienie. Również po otrzymaniu skierowania od lekarza termin ustala się telefonicznie.
        • zuza08 Re: sanatorium 02.12.10, 14:27
          Witam.
          Mam pytanie dotyczące skierowań do sanatorium:nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Wystarczy, że lekarz pierwszego kontaktu wypisze skierowanie do sanatorium i mogę sama bez pośrednictwa NFZ zadzwonić np. do Górek lub do Istebnej i zapytać o termin? Napiszcie proszę co robicie, że czekacie dwa miesiące a nie dwa lata. Pozdrawiam.
          • yoka1 Re: sanatorium 02.12.10, 16:29
            skierowanie zanosisz do NFZu i czekasz na przydział.
            • solaris31 Re: sanatorium 02.12.10, 16:40
              yoka1 napisała:

> skierowanie zanosisz do NFZu i czekasz na przydział.

dokładnie tak. to NFZ ustala, gdzie was wyśle. acz ja pisałam do nich prośbę o Rymanów, bo miałam stosunkowo blisko, a jechałam ze starszaczką i młodsza, która miała 8 miesięcy, więc wolałam uniknąć podróży przez pół Polski.

a jak juz dostaniesz przydział, to wtedy dzwoń. na skierowaniu będziesz miała termin, w którym musisz się zmieścić. ja dostałam termin 2-miesięczny, i w tym czasie dobrałam sobie dogodny dla siebie termin.
              • yoka1 Re: sanatorium 02.12.10, 16:44
                we Wrocławiu narzucają niestety i miejsce i dokładny termin. Byłam z dzieckiem 3 razy i za każdy tak to wyglądało na Dolnym Śląsku
    • yoka1 Re: sanatorium 02.12.10, 16:31
      chyba, że chcesz jechać odpłatnie na własną rękę, to szukasz takiej oferty,ale wtedy niepotrzebne Ci żadne skierowanie.
      Przydział zależy od typu schorzenia, które lekarz ujmnie w skierowaniu
      • solaris31 Re: sanatorium 04.12.10, 09:37
        ja byłam ambulatoryjnie i pisałam prośbę o termin i miejsce - bez problemu/podkarpackie/ wink / dostałam to, co chciałam, bez najmniejszych znajomości. nawet nie sądziłam, że wezmą to pod uwagę, ale napisanie pisma majątku nie kosztuje, to sporóbowałam wink

natomiast na leczenie sanatoryjne nieambulatoryjne już się nie ma wpływu, dostajesz termin, miejsce - i jedziesz.

ja zdecydowałam się na leczenie ambulatoryjne bo kazali mi czekać na miejsce aż 13 miesięcy, a moja córka po operacji potrzebowała wzmocnienia szybciej.
        • iin-ess w Istebnej i Górkach jest inaczej 04.12.10, 20:07
          nie wiem na jakaich zasadach oni dzialaja ale lekarz wypisuje skierowanie na druku do szpitala nie do sanatorium wysyla sie skierowanie a telefonicznie umawia sie na ternim My jedziemy 26 styczen do 15 luty i szukany kto tez jedzie zeby sie zapoznacsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka