finka9 29.11.10, 11:06 ile jest ważne ? miesiąc czy dłużej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmi18 Re: skierowanie do specjalisty 29.11.10, 11:46 Przytaczam fragment rozmowy z lekarzem med., kompetentnym w tym temacie: "Pani w rejestracji może sobie mówić co che, ale mamy na szczęści prawo. Jeśli gdzieś mówią wam, że nie mogą przyjąć skierowania z powodu przeterminowania, należy zawiadomić o tym wasz oddział NFZ." ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak długo jest ważne skierowanie do lekarza specjalisty? Po jakim czasie od wystawienia - jeżeli pacjent z niego nie skorzystał - skierowanie traci ważność? Odpowiedź: lek. med. Bogusława Kluza Kierownik Sekcji Ambulatoryjnej Opieki Specjalistycznej, Wydział Kontroli Realizacji Umów POW NFZ w Rzeszowie | Nigdzie nie jest określone, jak długo ważne jest skierowanie. O jego okresie ważności może decydować np. rozpoznanie choroby lub terminy ważności badań dołączonych do skierowania. Sama miałam taką sytuację. Poszłam się umówić na dany termin po miesiącu i kilku dniach od otrzymania skierowania. Pani w rejestracji mówi - oczywiście cudnym tonem - , że to skierowanie jest już nie ważne, że tylko miesiąc wynosi termin realizacji. Znalazłam właśnie całą, przedstawioną wyżej we fragmencie, rozmowę z panią Kluzą i zadzwoniłam dla pewności do znajomej, pracującej w NFZ, potwierdziła. Odpowiedz Link Zgłoś